willy 08.12.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Ja też męczę się z ekoretem. Teraz mam ustawienia 8 na 45, wentylator 10 na 75. Moc minimalna 3,3% Też widze jak ładnie żar do paleniska zrzuca... może się aż tak nie spieka, ale węgle sa niedopalone. Testowałem 2 zasypy na sofcie s od Włodka. Pierwszy - super, nic nie kombinowałem, drugi zasyp, spieki, zwiększone spalanie... Dziwne, może partia węgla jakaś niedobita... Wróciłem do softu A. Boje się kombinować, bo w zeszłym tygodniu 2 razy mi zgasł, a to niezbyt przyjemne gdy wraca się z małym dzieckiem do domu, a żona rozpalić nie potrafi... Miałem ustawienia 7 na 50, 8 na 60... wolę tak jak teraz, przeżyć ni "niedopałki", ale mam stabilnie... Włodek, pisałem Ci maila, podeślesz mi najnowszy sofcik? Chyba, że kolega willy na ekorecie jeszcze jakieś wskazówki ze swoich obserwacji wyjawi. A teraz willy jakie masz ustawinie? Zauważyłem że w moim ekorecie jest dużo miału... dlatego pewnie są takie a nie inne objawy. Na razie go wybrałem i wrzuciłem znów EKOBRAN, na razie nie mam czasu się bawić a tamten ekoret spale z pelletem (nie wiem czy dobrze napisałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 08.12.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 To ja mam faktycznie groszek, żadnego miału... może jedynie wilgotny troche, bo worki aż sparowane.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 08.12.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Zauważyłem że w moim ekorecie jest dużo miału... dlatego pewnie są takie a nie inne objawy. Na razie go wybrałem i wrzuciłem znów EKOBRAN, na razie nie mam czasu się bawić a tamten ekoret spale z pelletem (nie wiem czy dobrze napisałem). Jeszcze testuję, wyślę za kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 09.12.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Jeszcze testuję, wyślę za kilka dni. Testujesz soft czy ekoret? Włodek jest szansa że zrobisz soft z ustawieniami manualnymi, ale żeby pokazywał ilość spalania w kilogramach czy nie ma sensu Cię w ogóle o to prosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 09.12.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Niestety nie ((. Nie odpisuję raczej z braku czasu- jeszcze chwila i do kotłowni mąż wstawi łóżko polowe. Problem nadal nierozwiązany. Jest źle, żeby nie powiedzieć- tragicznie. W jakim rejonie polski mieszkasz może ktoś ma nie daleko to by podiechał. Przez internet to ciężko znależć co jest nie tak z tym piecem bo coś musi być spieprzone jeśli takie są problemy.A co do fachowców to może być różnie,mogli przysłać podwykonawce co pojęcia nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.12.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Testujesz soft czy ekoret? Włodek jest szansa że zrobisz soft z ustawieniami manualnymi, ale żeby pokazywał ilość spalania w kilogramach czy nie ma sensu Cię w ogóle o to prosić? Cześć, znalazłem błąd w ostatnim sofcie -S, który powoduje przesypywanie opału na większych mocach. Poprawiłem go i testuję Zrobię soft -A, który pokazuje zużycie opału w kilogramach. Kiedy? Jak się uda, to może dzisiaj, albo jutro. Jak tylko będę miał chwilę czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 10.12.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Włodek ... nie uwierzysz ja też znalazłem błąd który przesypuje węgiel na większych mocach w sterowaniu S.A znalazłem go w oczywiście w popielniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.12.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Włodek ... nie uwierzysz ja też znalazłem błąd który przesypuje węgiel na większych mocach w sterowaniu S. A znalazłem go w oczywiście w popielniku. W popielniku to nie sztuka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.12.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 W popielniku to nie sztuka... To Włodziu w tym sofcie A serii 33m popraw jeszcze, aby sterownik wracał do pracy przy zaniku zasilania, bo 2klientów zgłaszało,że zostaje na stopie.... Maila wysłałem..., jak poprawisz soft A, to niech to już wsio będzie w jednym rzucie, tj. ta poprawka, licznik w kg oraz prosiłem także o opcje wyłaczenia alarmu braku paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 10.12.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Dokładnie! Po ostatnich wicherach wygasał bo zaniku prądu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 10.12.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Jestem użytkownikiem Sztokera mini od tygodnia, domek jest jeszcze w trakcie remontu ale ogrzewanie już pracuje. Na grzejnikach nie ma jeszcze termostatów, piec podgrzewa dodatkowo bojler z wymiennikiem płaszczowym. Zauważyłem dwie rzeczy, które mnie niepokoją - po pierwsze duża ilość spieków i grud w popiele (być może jest to kwestia węgla - kupiona na początek barbórka 25MJ/kg z Castoramy) a po drugie piec pracuje przy dużej amplitudzie zmian temperatury - przy nastawie 52C temperatura pieca waha sie od jakichś 43-44C do prawie 60C. Nie wiem czy to jest normalny sposób pracy tego pieca? Wydaje mi się, że ma na to wpływ sterowanie zaworem czterodrożnym - zawór jeździ w prawo i lewo od pełnego otwarcia do zamknięcia. Nastawa pieca - 52C, nastawa zaworu 4D - 42C, podawanie 8s, przerwa 32s, wentylator min10%max80%, ADC wyłączone jest PID. Dzisiaj rano zrobiłem zdjecia wykresu, pokazuje pracę pieca przez noc przy stałym odbiorze ciepła. Niby na kaloryferach mam stałą temperaturę ale te wahania na piecu nie wydaja mi sie całkiem standardowe - choć mogę się mylić. Niestety jeśli chodzi o kontakt i doświadczenia z piecami węglowymi to do tej pory widywałem je tylko z daleka w Castoramie Mój niepokój ma swoje źródło w tym że piec chodzi samopas w jeszcze niezamieszkałym domu, bez bieżącej kontroli bo ekipa co remontuje boi się na niego nawet popatrzeć Będę wdzięczny za jakąś opinię tych co się znają lub użytkują (lub jedno i drugie:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 10.12.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Takie szybkie pytanie...Co jest lepsze, wydłużyć czas podawania, a skrócić przerwę pracy podajnika, czy może długa przerwa a podawanie krótsze? Jak zniwelować te spieki na ekorecie.... albo zminimalizować... Tak aby węgiel się nie grupował, nie spiekał. czy taka już przypałość ekoretu? Wczoraj wieczorem zasypałem worek groszku no name, 26MJ. Pieknie się pali.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 10.12.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Włodek to ja jestem z tych co im się ta nowa wersja przyda. Chociaż ograniczyłem wchodzenie na dużą moc przez ochronę temp powrotu na zaworze 4D, to przy grzaniu CWU już takiej możliwości nie mam. Jarecki u mnie ostatni zasyp na pełnym zasobniku 110 kg poszedł w ok 9 dni co wychodzi ok 12 kg na dobę - czyli chyba muszę skorygować przelicznik bliżej 18 kg/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.12.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 wmaciejtaka rola kotła - uzupełnić stratya rola zaworu dbać o nastawione wartościjest odbiór wiec zawór dostosowuje się do niegokocioł ma tylko zagrzać wodę aby zawór miał z czego braćreakcja nie jest jednak natychmiastowastąd przeciaganie oraz obniżanie temperaturyna przeciaganie pomóc może obniżenie mocy kotłana obniżanie podniesienie na kotle zadanej aby zawór miał z czego czerpać do słania wody na instalację kocioł ma zabezpieczenia więc nie powinno się nic złego stać najwyżej załaczy się alarm i zareaguje zabezpieczenie marcin_wachna ekorecie nic nie zrobisz- już w zeszłym roku pisali chłopaki że coraz mocniej spiekamożesz zdjąć nadmuchu trochę a dodatkowo dać krótsze czasy podawanianie spodziewaj się jednak cudów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 10.12.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Dzięki za odpowiedź Przeciąganiu temperatury mogło by zapobiec takie sterowanie grzaniem pieca żeby zaczynał ograniczać moc przed osiągnieciem zadanej temperatury a nie w momencie jej osiagniecia właśnie z uwagi na bezwładność (w sztokerze jest dosć duzo wody - 60l). Gdyby zaczął wcześniej to temperatura pieca by tak nie skakała a moze nawet była by krzywą gasnącą . Nie wiem czy można tak skonstruować algorytm pracy pieca i może nie ma to sensu w sumie jako rozwiązanie przekombinowane. Spróbuję zmniejszyć moc kotła (poprzez zjechanie w dół z mocą min. w ustawieniach ? czy poprzez zmniejszenie max i min dmuchawy ?) i podnieść temperaturę pieca. Zobaczymy co z tego wyniknie. Piec jest generalnie nadmiarowy w stosunku do budynku ale mniejszego sztokera nie było a miał niby pracować stabilnie również przy małej mocy (wg. producenta zdaje się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 10.12.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Cześć, znalazłem błąd w ostatnim sofcie -S, który powoduje przesypywanie opału na większych mocach. Poprawiłem go i testuję Zrobię soft -A, który pokazuje zużycie opału w kilogramach. Kiedy? Jak się uda, to może dzisiaj, albo jutro. Jak tylko będę miał chwilę czasu Jesteś wielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 10.12.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Sugestię że musi falować przyjmuję bez protestu bo chyba tak musi faktycznie być. Ale na podstawie dzisiejszych oględzin w kotłowni nadal twierdzę jednak że spadek temp. u mnie jest za duży. A było tak: zacząłem obserwację w momencie kiedy przy nastawie pieca 55C nagrzał do 60C i zaczął stygnąć (1%mocy).. temperatura sobie spadała, spadała po zejsciu poniżej 1C od zadanej włączył się na 10% .. po zejściu poniżej 3C od zadanej podniósł do 20% i tak doszedł aż do różnicy ponad 10C od zadanej i wtedy włączył dopiero 60% mocy (jak widać na zdjęciu - a nie był to koniec zjazdu temperatury). W międzyczasie zawór z temp. ustawioną na 42C zaczął się otwierać żeby utrzymać temperaturę i pogłębił jeszcze w ten sposób efekt spadku temp. kotła wpuszczając wiecej wody powrotnej z obiegu grzejnikowego. Potem żeby nadgonić temperaturę hajcuje znowu na 98% i w konsekwencji temperatura skacze mocno w górę od zadanej. Jestem laik ale staram sie logicznie mysleć - gdyby piec reagował mniej niemrawo na spadek temperatury i zwiększał moc wcześniej i intensywniej (i tak samo nie grzał na 98% aż do osiągniecia temp. zadanej tylko zaczął zmniejszać moc np. na 2-3C przed jej osiągnięciem) to nie było by takich wahań temperatury pieca i pracował by stabilniej. Tak jakby miał zbyt małą poprawkę na bezwładność cieplną pieca. Nie wiem czy tylko u mnie tak to działa czy to norma jest ? W sumie piec reaguje tak jak ma zadany algorytm pracy, autor softu pewnie przyjął jakieś założenia jak go wprowadzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 10.12.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Sugestię że musi falować przyjmuję bez protestu bo chyba tak musi faktycznie być. Ale na podstawie dzisiejszych oględzin w kotłowni nadal twierdzę jednak że spadek temp. u mnie jest za duży. A było tak: zacząłem obserwację w momencie kiedy przy nastawie pieca 55C nagrzał do 60C i zaczął stygnąć (1%mocy).. temperatura sobie spadała, spadała po zejsciu poniżej 1C od zadanej włączył się na 10% .. po zejściu poniżej 3C od zadanej podniósł do 20% i tak doszedł aż do różnicy ponad 10C od zadanej i wtedy włączył dopiero 60% mocy (jak widać na zdjęciu - a nie był to koniec zjazdu temperatury). W międzyczasie zawór z temp. ustawioną na 42C zaczął się otwierać żeby utrzymać temperaturę i pogłębił jeszcze w ten sposób efekt spadku temp. kotła wpuszczając wiecej wody powrotnej z obiegu grzejnikowego. Potem żeby nadgonić temperaturę hajcuje znowu na 98% i w konsekwencji temperatura skacze mocno w górę od zadanej. Jestem laik ale staram sie logicznie mysleć - gdyby piec reagował mniej niemrawo na spadek temperatury i zwiększał moc wcześniej i intensywniej (i tak samo nie grzał na 98% aż do osiągniecia temp. zadanej tylko zaczął zmniejszać moc np. na 2-3C przed jej osiągnięciem) to nie było by takich wahań temperatury pieca i pracował by stabilniej. Tak jakby miał zbyt małą poprawkę na bezwładność cieplną pieca. Nie wiem czy tylko u mnie tak to działa czy to norma jest ? W sumie piec reaguje tak jak ma zadany algorytm pracy, autor softu pewnie przyjął jakieś założenia jak go wprowadzał [ATTACH=CONFIG]229437[/ATTACH] Nie jest tak tyko u Ciebie, co prawda u mnie nie ma tak wielkich spadków temp. na piecu ja u Ciebie ale są nastawa 46 stopni woda 42 piec nabija 50-51 stopni i potrafi spaść nawet do 39 jak pisałem wcześniej nie zakładałem zaworu 4d bo niby piec go nie potrzebuje, ale jestem zmuszony zareagować i go założyć między świętami a sylwestrem będę go montował więc po nowym roku będę wiedział czy to coś da (mam nadzieje że tak). Czekam na Włodka kiedy da soft manualny z "A" z użyciem kilogramów i najprawdopodobniej na nim wtedy będę pracował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 10.12.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 (edytowane) A dlaczego masz potrzebę zaworu 4D znaczy co ma wg. Ciebie dać jego załozenie? zastanawiałem sie chwilę czy nie zrezygnować z niego bo niby nie jest potrzebny (wg. producenta pieca) ale w końcu go załozyłem. Temperatura za zaworem jest w miarę stabilna i o to mniej wiecej chodziło a piec sie buja +/-.A próbowałeś ten soft S - automatyczny ?Może powinna być taka opcja w sterowniku ustawiania sposobu reakcji (czułości?) na spadek temperatury ? to pytanie w zasadzie do autora softu, być może bez sensu bo nie mam pojęcia jak działa ten algorytm.Nie mam pomysłu co mógłbym zmienić w ustawieniach żeby zmniejszyć skoki temperatury. Bo sama instalacja jest w miarę prosta i jednorodna - same grzejniki. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez wmaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.12.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 A dlaczego masz potrzebę zaworu 4D znaczy co ma wg. Ciebie dać jego załozenie? zastanawiałem sie chwilę czy nie zrezygnować z niego bo niby nie jest potrzebny (wg. producenta pieca) ale w końcu go załozyłem. Temperatura za zaworem jest w miarę stabilna i o to mniej wiecej chodziło a piec sie buja +/-. A próbowałeś ten soft S - automatyczny ? Może powinna być taka opcja w sterowniku ustawiania sposobu reakcji (czułości?) na spadek temperatury ? to pytanie w zasadzie do autora softu, być może bez sensu bo nie mam pojęcia jak działa ten algorytm. Nie mam pomysłu co mógłbym zmienić w ustawieniach żeby zmniejszyć skoki temperatury. Bo sama instalacja jest w miarę prosta i jednorodna - same grzejniki. Jeśli wgrasz soft -S, temperatura będzie dużo stabilniejsza. Poczekaj aż wypuszczę nowszą wersję, bo ostatnia ma błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts