Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja motywacja do zastosowania zaworu 4D była taka, że mam dom o małej bezwładnosci cieplnej, drewniany zabytkowy szkielet a właściwie jest to dom prefabrykowany ale nie akumuluje ciepła. Jak się grzeje to jest szybko ciepło jak się nie grzeje to jest szybko chłodno - wolałem mieć stabilną temperaturę na kaloryferach niż skoki zimno/ciepło bo z pewnością bym je odczuwał.

Cześć,

1. znalazłem błąd w ostatnim sofcie -S, który powoduje przesypywanie opału na większych mocach. Poprawiłem go i testuję
  2. Zrobię soft -A, który pokazuje zużycie opału w kilogramach.
  3. Kiedy? Jak się uda, to może dzisiaj, albo jutro. Jak tylko będę miał chwilę czasu

Włodziu doczytałem że nowy soft "s" będzie około poniedziałku na Twoim temacie a co z tym softem "A" o którym pisałeś że będzie jutro albo pojutrze?

Witam użytkowników, znawców kotła Sztoker, od jakiegoś czasu interesuje się tym kotłem, mam do ogrzania około 200 m2, ale jak większość mam trochę wątpliwości, przekonały by mnie cyferki, otóz porównując sztokera 25kW i przykładowo klimosza duo 25kW ,( sztoker jest postrzegany jako oszczędny), zakładając ze klimosz przez trzy miesiące spali 3 tony ekogroszku, ile spali mi sztoker, prosze o jakieś konkretne uzasadnienia.

Jak mawiają anglosasi "don't panic", no ale jak się pierwszy raz w życiu ma kontakt z piecem na ekogroszek to nie ma co sie dziwić emocjom graniczącym z paniką :)

Ustawiłem piec na: podawanie 6s/45s; wentylator 10/80%, ADC wyłączone, PID włączony, temp na piecu 55C, za zaworem 4D 40C .. zasypałem zbiornik do pełna i dałem mu spokój na dwie doby

No i okazało się, że zygzakowaty wykres temperatury ze skokami +/- 12C zbliżył się bardziej do czegoś co można by nazwać kształtem liniowym, wahania temperatury są aktualnie na poziomie +/- 4C i nawet włączenie grzania bojlera nie wytrąca go z tego stanu w jakimś istotnym stopniu.

Popiół jest dalej taki sobie ale dzisiaj wieczorem zmienię węgiel i zobaczymy co z tego wyniknie.

Soft S chętnie wypróbuję i tak bo chciałbym mieć pogodówkę, zastanawiam sie tylko czy jego automatyczność jest tak dalece posunięta, że będzie działał poprawnie na każdym typie pieca w którym jest zainstalowana Cobra ? no bo śledząc forum widać, że każdy piec to w zasadzie osobne ustawienia a tam możliwości ustawiania czegokolwiek z tego co wyczytałem nie ma (w sumie może i dobrze, pod warunkiem, że będzie działać)

Jak mawiają anglosasi "don't panic", no ale jak się pierwszy raz w życiu ma kontakt z piecem na ekogroszek to nie ma co sie dziwić emocjom graniczącym z paniką :)

Soft S chętnie wypróbuję i tak bo chciałbym mieć pogodówkę, zastanawiam sie tylko czy jego automatyczność jest tak dalece posunięta, że będzie działał poprawnie na każdym typie pieca w którym jest zainstalowana Cobra ? no bo śledząc forum widać, że każdy piec to w zasadzie osobne ustawienia a tam możliwości ustawiania czegokolwiek z tego co wyczytałem nie ma (w sumie może i dobrze, pod warunkiem, że będzie działać)

Soft -S nie ma ustawień. Będzie na stronie Elektro-Miz

dla kotła Sztoker 15kW i 25kW.

Naprawdę warto spróbować i porównać z softem -A