marcin_wach 10.12.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Też się zastanawiam nad sensem zaworu 4D, niby poprawia żywotność kotła... Szkoda, że o tym nie pomyślałem jak kupowałem wszystko. Warto dokupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.12.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 wszystko zależy jak sterujesz temperaturą w domujeśli masz termostaty na kalafiorach to nie ma sensujeśli podłogówka do mieszania się przyda konstrukcja pozwala nie stosować zaworu a zawsze można wykorzystać zasobnik CWU do podniesienia temperatury powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 10.12.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Czyli mi się przyda bo mam sporo podłogówki. Jak będzie już założony 4d to powiem co się zmieniło na razie czekamy na softy od Włodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 10.12.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 No podłogówki nie mam, ale termostaty już są. Do tego bufor 140 l... To się uspokoiłem. Też czekam za nowym softem s, chcę miec spokój z ekoretem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 10.12.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 W takim razie chętnie spróbuję jak się pojawi nowsza wersja przy okazji też skorzystam z możliwości sterowania pogodowego, bo ta idea do mnie jakoś przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 10.12.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Moja motywacja do zastosowania zaworu 4D była taka, że mam dom o małej bezwładnosci cieplnej, drewniany zabytkowy szkielet a właściwie jest to dom prefabrykowany ale nie akumuluje ciepła. Jak się grzeje to jest szybko ciepło jak się nie grzeje to jest szybko chłodno - wolałem mieć stabilną temperaturę na kaloryferach niż skoki zimno/ciepło bo z pewnością bym je odczuwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 11.12.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Cześć, znalazłem błąd w ostatnim sofcie -S, który powoduje przesypywanie opału na większych mocach. Poprawiłem go i testuję Zrobię soft -A, który pokazuje zużycie opału w kilogramach. Kiedy? Jak się uda, to może dzisiaj, albo jutro. Jak tylko będę miał chwilę czasu Włodziu doczytałem że nowy soft "s" będzie około poniedziałku na Twoim temacie a co z tym softem "A" o którym pisałeś że będzie jutro albo pojutrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.12.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Dzisiaj nie zdążę, bo jeszcze poprawiam S-kę.Chyba będzie na koniec tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 11.12.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Dzisiaj nie zdążę, bo jeszcze poprawiam S-kę. Chyba będzie na koniec tygodnia. OK, jesteś w porządku ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 13.12.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Włodziu jak będziesz miał te softy gotowe ("a" i "s") to prosił bym o wysłanie na pocztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodek98 14.12.2013 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Witam użytkowników, znawców kotła Sztoker, od jakiegoś czasu interesuje się tym kotłem, mam do ogrzania około 200 m2, ale jak większość mam trochę wątpliwości, przekonały by mnie cyferki, otóz porównując sztokera 25kW i przykładowo klimosza duo 25kW ,( sztoker jest postrzegany jako oszczędny), zakładając ze klimosz przez trzy miesiące spali 3 tony ekogroszku, ile spali mi sztoker, prosze o jakieś konkretne uzasadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.12.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 wlodek98 Spali tyle, ile będzie potrzebował budynek, czyli jego straty ciepła... Tutaj masz dane z badań, widac poziom spalania na mocy 25kw oraz 7,7kW Stosować retopal lub Jaret Plus i będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.12.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Włodziu jak będziesz miał te softy gotowe ("a" i "s") to prosił bym o wysłanie na pocztę. Podaj proszę swój mail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.12.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Nowy soft -S, wersja 10u, będzie dostępny od poniedziałku nastronie Elektro-Miz.Poprawiłem nadmierne podawanie opału dla dużych mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 14.12.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Jak mawiają anglosasi "don't panic", no ale jak się pierwszy raz w życiu ma kontakt z piecem na ekogroszek to nie ma co sie dziwić emocjom graniczącym z paniką Ustawiłem piec na: podawanie 6s/45s; wentylator 10/80%, ADC wyłączone, PID włączony, temp na piecu 55C, za zaworem 4D 40C .. zasypałem zbiornik do pełna i dałem mu spokój na dwie doby No i okazało się, że zygzakowaty wykres temperatury ze skokami +/- 12C zbliżył się bardziej do czegoś co można by nazwać kształtem liniowym, wahania temperatury są aktualnie na poziomie +/- 4C i nawet włączenie grzania bojlera nie wytrąca go z tego stanu w jakimś istotnym stopniu. Popiół jest dalej taki sobie ale dzisiaj wieczorem zmienię węgiel i zobaczymy co z tego wyniknie. Soft S chętnie wypróbuję i tak bo chciałbym mieć pogodówkę, zastanawiam sie tylko czy jego automatyczność jest tak dalece posunięta, że będzie działał poprawnie na każdym typie pieca w którym jest zainstalowana Cobra ? no bo śledząc forum widać, że każdy piec to w zasadzie osobne ustawienia a tam możliwości ustawiania czegokolwiek z tego co wyczytałem nie ma (w sumie może i dobrze, pod warunkiem, że będzie działać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.12.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Nowy soft -S, wersja 10u, będzie dostępny od poniedziałku na stronie Elektro-Miz. Poprawiłem nadmierne podawanie opału dla dużych mocy. A czy coś do Skorpiona wogóle się pojawi ? Bo to chyba najbardziej potraktowany po macoszemu sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 14.12.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Włodziu podałem meila na pw czekam na sofcik pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.12.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Jak mawiają anglosasi "don't panic", no ale jak się pierwszy raz w życiu ma kontakt z piecem na ekogroszek to nie ma co sie dziwić emocjom graniczącym z paniką Soft S chętnie wypróbuję i tak bo chciałbym mieć pogodówkę, zastanawiam sie tylko czy jego automatyczność jest tak dalece posunięta, że będzie działał poprawnie na każdym typie pieca w którym jest zainstalowana Cobra ? no bo śledząc forum widać, że każdy piec to w zasadzie osobne ustawienia a tam możliwości ustawiania czegokolwiek z tego co wyczytałem nie ma (w sumie może i dobrze, pod warunkiem, że będzie działać) Soft -S nie ma ustawień. Będzie na stronie Elektro-Miz dla kotła Sztoker 15kW i 25kW. Naprawdę warto spróbować i porównać z softem -A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 15.12.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Soft -S nie ma ustawień. Będzie na stronie Elektro-Miz dla kotła Sztoker 15kW i 25kW. Naprawdę warto spróbować i porównać z softem -A Włodziu a soft "A" z poprawkami kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 15.12.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Witam Panie WłodkuSoft S przy korekcie ustawionej na 0, jak kocioł chodzi na 100% mocy, co ile sekund powinien podawać paliwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts