Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Witam Panie Włodku

Soft S przy korekcie ustawionej na 0, jak kocioł chodzi na 100% mocy, co ile sekund powinien podawać paliwo?

To zależy od kotła i wersji softu. Ogólnie czas podawania i pauza

między dawkami są podane w nazwie pliku :

Co v11_S10u Sztoker 25kW 8_25_100_1

• wersja sprzętu = Co v11 - program obsługuje płytki do wersji 11
  • typ kotła = program dla Sztokera 25kW
  • czas podawania = 8 s
  • pauza = 25 s
  • max dmuchawa = 100%
  • min dmuchawa = 1%

Najnowszy program przy tych ustawieniach podaje salwę dawek z czasem

przerwy ponad 2 x krótszym, czyli co ok. 10 s. Potem nie podaje nic, aby

dopalić opał.

Średnio wychodzi na to samo, jak podawanie co 25s.

Jaką masz teraz wersję softu? Czy dzieje się coś złego?

Poprzedni soft - 10s miał błąd i sypał za dużo opału na

dużej mocy.

Używajcie proszę wersji 10u lub następnych.

Edytowane przez Wlodek_PID

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam

Co_v11_S10u Sztoker 25kW 8_25_100_1

Po wgraniu jak zauważyłem, że podaje co 12 sekund przy 66% mocy to się przeraziłem, że coś jest nie tak. Na palenisku było dużo opału i kopiec był wysoki. Żar dochodził prawie do popielnika. Zmieniłem soft na starszy. Dziś muszę jeszcze raz spróbować i zaczekać kilka godzin.

Zauważyłem, że podał chyba z 8 lub 9 dawek paliwa. Czy tak ma być?

Mam

Co_v11_S10u Sztoker 25kW 8_25_100_1

Po wgraniu jak zauważyłem, że podaje co 12 sekund przy 66% mocy to się przeraziłem, że coś jest nie tak. Na palenisku było dużo opału i kopiec był wysoki. Żar dochodził prawie do popielnika. Zmieniłem soft na starszy. Dziś muszę jeszcze raz spróbować i zaczekać kilka godzin.

Zauważyłem, że podał chyba z 8 lub 9 dawek paliwa. Czy tak ma być?

Tak, tak ma być. Jeśli dasz S10u, nie przesypie.

Poprzednio podawał o ok. 60% za dużo... :)

Witam. mam zapytanie dotyczące Sztokera 25 KW. Jakiego typu dmuchawę kupić (obecna WPA 06 rozklekotana). Taką samą jak oryginalnie, czy na obecny czas i doswiadczenia należałoby inną. A może z przysłoną zasłaniającą wlot powietrza (uchylana w bok, blokowana nakrętką motylkową). Ponoć w małych kotłach retortowych zaleca się stosowanie wentylatorów o liniowej charakterystyce regulacji i zmniejszonym sprężu typu: WPA 108, WPA 05, WPA 07, WPA 117.

Pytanie drugie: Sterownik to PUMA, (kocioł Sztoker 25 KW, rok prod. 2010). Zainstalowane najnowsze oprogramowanie (ze strony ELEKTRO-MIZ) o nazwie: Pu_v7_A20m_WEGIEL_BIO. Wszystko działa. Nie mogę się połapać jak liczony jest czas pracy podajnika (jest 5 wierszy). Jest wpis w 1-szym i 2-gim (po niecałych 20 godz. pracy) I aktualnie liczony jest 1-szy. To co jest w tym 2-gim ? A jakie byłoby najlepsze oprogramowanie do PUMY ?

Witam. mam zapytanie dotyczące Sztokera 25 KW. Jakiego typu dmuchawę kupić (obecna WPA 06 rozklekotana). Taką samą jak oryginalnie, czy na obecny czas i doswiadczenia należałoby inną. A może z przysłoną zasłaniającą wlot powietrza (uchylana w bok, blokowana nakrętką motylkową). Ponoć w małych kotłach retortowych zaleca się stosowanie wentylatorów o liniowej charakterystyce regulacji i zmniejszonym sprężu typu: WPA 108, WPA 05, WPA 07, WPA 117.

Pytanie drugie: Sterownik to PUMA, (kocioł Sztoker 25 KW, rok prod. 2010). Zainstalowane najnowsze oprogramowanie (ze strony ELEKTRO-MIZ) o nazwie: Pu_v7_A20m_WEGIEL_BIO. Wszystko działa. Nie mogę się połapać jak liczony jest czas pracy podajnika (jest 5 wierszy). Jest wpis w 1-szym i 2-gim (po niecałych 20 godz. pracy) I aktualnie liczony jest 1-szy. To co jest w tym 2-gim ? A jakie byłoby najlepsze oprogramowanie do PUMY ?

Kup tego samego typu, jak Włodek zrobi kiedys do Pumy soft S, to będzie on pod seryjny wentyl, kupuj zatem jedną z:

- WBS6aAL (może byc z przysłona)

- WPa06

- RMS-120

- RV-13AM

generalnie na silnikach EBM/EMC 75-82W

Aktualne do pumy jest na stronie E-M, tam jest tez aktualna instrukcja.

a co masz za piecyk? Pieklorz też się spieka podobnie jak ekoret, wiec moż ebędzie bajka. Czekam na testy dla wersji mini

mam 25 kw nowy soft ustawiony na +5 działa w przedziale 40-60 procent i w popielniku z pieklorza pył no może z dwa spieki dość istotne według mnie jest też ustawienie pompki na odpowiedni bieg ja mam starą instalacje i 2 czasem jak ciepło 1 na 3 biegu nie wyrabiał z nagrzaniem i ciągle chodził na maksa spalanie o 30 procent większe a powierzchnia około 200 m zuzycie węgla od 16 do 28 kg na dobe najczęściej retopal z wesołka teraz pieklorz bo po sąsiedzku :) zobaczymy

Wgrałem nowy soft, razem z innym gatunkiem węgla ... kocioł sobie pracuje, większych wahań temperatury niż +/- 3-4C nie było.

Czyli dobrze :)

Wyszło mi spalanie za ostatnią dobę 23,5kg, wydaje mi sie jednak, że spalił dość sporo jak na domek 70m2 i tu mam pytanie - w sofcie było ustawienie ilości 10 kg węgla/h pracy podajnika, którego nie zmieniałem - czy jest ono właściwe dla Sztokera Mini 15kW, czy też moze mam go skorygować? Nie bardzo mam w tej chwili czas żeby dokonywać jakichś pomiarów ile rzeczywiscie podaje ślimak.

To spalanie masz podobne jakie ja miałem niedawno.. teraz jakoś się ustabilizowało, przy takiej temp na zewnątrz w granicach 18-19 kg, (3 worki po 25 kg na 4 dni)co też mi się wydaje dużo... nieocieplone 100 m plus bojler 150 l... Mam ustawienia 7.5 na 48, dmuchawa 8 na 68... S a spieki, ale tragedii nie ma... Włodek, w nazwie softu nie ma tych czasów o których wcześniej pisałeś, czy teraz to nie jest juz potrzebne? Skończy mi się paliwo, za jakieś 2 doby, to wtedy spróbuję... Bedę miał porównanie, bo temp zewnętrzna codziennie podobna..

To spalanie masz podobne jakie ja miałem niedawno.. teraz jakoś się ustabilizowało, przy takiej temp na zewnątrz w granicach 18-19 kg, (3 worki po 25 kg na 4 dni)co też mi się wydaje dużo... nieocieplone 100 m plus bojler 150 l... .

sprawdziłem licznik i za poprzednią dobę było 26,5kg a nie 23kg jak mi się zdawało. Chyba dużo bo ja mam ocieplone poddasze (18cm wełny) i względnie ciepłe ściany na parterze..

zmniejszyłem temp. na kotle z 55C na 50C (zawór 4D cały czas na 40C) i dzisiaj do 21.00 pokazał mi zużycie 18,8kg.

Sądziłem, że jednak mniej trochę będzie - ale zobaczymy co pokaże najbliższe kilka dni.