Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Co do licznika to ja już dawno przestałem na to patrzeć. To jest tylko orientacyjny podgląd bo w rzeczywistości

wychodzi inaczej. Teraz jak wprowadzę dane czyli 13 kg bo tyle podaje Sztoker na godz..(sprawdziłem to sobie), to wychodzi mi że na dobę powinien spalić mi od 18 do 20 kg a w rzeczywistości wychodzi 13 do 15 kg. Wiem bo zasypuję cały zbiornik do równości i po np. dwóch dniach dosypuję

z powrotem do pełna ale wcześniej ważę to co dosypuję. I stąd jest ta różnica.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... zmniejszyłem temp. na kotle z 55C na 50C (zawór 4D cały czas na 40C) i dzisiaj do 21.00 pokazał mi zużycie 18,8kg.

Sądziłem, że jednak mniej trochę będzie - ale zobaczymy co pokaże najbliższe kilka dni.

Zmniejsz do 45 st. Nie ma sensu trzymać taką temperaturę jak za oknem + 5st

wydaje mi sie że kocioł spali więcej jak będzie miał większy odbiór ciepła z instalacji, czyli będzie potrzebował więcej ciepła do utrzymania temperatury. To czy ma 45C czy 55C powinno być jakby mniej istotne (teoretycznie i logicznie a zawór 4D powinien efekt tej logiki pogłębiać bo zamykając się zmniejsza ilość wody do ogrzania czyli odbiór ciepła z kotła). A jak jest w tzw. realu to sie dowiem jak poobserwuje dłużej. Edytowane przez wmaciej

A po co chcesz czekać aż się wypali? Wgrywaj od razu. Na stronie masz dwa rodzaje programów do dwóch

mocy kotłów.

chociażby dlatego, że na tych ustawieniach spala się wg mnie dobrze, a wgrywając nowy soft nie wiem jak bedzie, nie wiem czy nie bede musial przestawiać +- 20% mocy... Poza tym, troche muszę go poobserwować, więc końcówka tygodnia jest jak najbardziej dla mnie OK

Rostek, rusek ma dość często w okolicy 23MJ i blisko mu także często.... do naszego Retopalu.... może nie pod kazdym względem chemicznym, ale pod względem wyglądu popiołu i spalania to już tak.. dosłownie tycio tycio więcej kocioł łyka jak retopalu....

Bywa,że ktos ma pecha i wyrwie ruska z kamieniami, ale najczęściej spalanie jest dość fajne, pech będzie też wtedy, gdy się trafi na ruska odkładającego taki rodzaj smoły, ale to taka loteryja-zabawa co się komu u danego sprzedawcy trafi

No właśnie o to chodzi,że z ruskiem taka loteria, przy sztokerze to jeszcze kamienie wywali i małe ryzyko,że zawleczkę ciachnie, ale w retortach to już tak fajnie nie jest jak sie na ruska z kamulcami trafi....

Wczoraj cosik Ci puściłem na maila, sprawdzałes może? Czy nie miałeś czasu?

Wczoraj wgrałem nowy soft do 25 KW i musze stwierdzić po jednej dobie że jestem mile zaskoczony.W popielniku 1/3 tego co zawsze pare zgorzelin ale wszystko dopalone .W koszu równiez zaskoczenie bo na moje oko 13-15 kg spalone .Pozostawie jeszcze dwa dni na tych wgranych ustawieniach i poeksperymentuje .Temp.nastawu 48 za zaworem 41 .Wykres temperatury CO prawie idealny.ROSTEK zmienilby zdanie gdyby je zobaczył .Spróbuje wgrać je moze jutro

Na ekogroszku jakimkolwiek sobie nie radzi. Na przysłanym przez firmę Komiz, rówież. Mieliśmy już 30 rodzajów ekogroszku - od najtańszego do najdroższego i przy żadnym z nich piec nie potrafi osiągnąć zadanej temperatury i produkuje tony koksu, popielnik trzeba opróżniać conajmniej 4 razy na dobę. Dodam, że sąsiedzi palący tym samym groszkiem ale w innych kotłach, nie mają najmniejszych problemów- węgiel wypala się tam niemal do zera...

Witam wszystkich użytkowników,

Niestety mam identyczny problem..... Kompletnit nie wiem jak sobie z nim poradzić, czy ktoś może wie czy izabela7722 dała sobie z tym radę? Jesli tak bardzo proszę o pomoc...

Witam nie było mnie 5 dni ale piecyk jechał na nowym sofcie "S" spalanie spadło o 4-5 kg na dobę;] ustawienie było -10 teraz zrobiłem -15 zobaczymy jak to będzie wyglądać ale tak samo jak Rostek nigdy nie mialem tak dobrego wykresu na s-ce. Niedługo będzie zawór 4d więc mam nadzieje że będzie jeszcze lepiej.

U mnie piec pracuje na -10, chodzi bardzo stabilnie, skoki temperatur są niewielkie w porównaniu z tym co było wcześniej. Popiołu jest dużo mniej, co do spalania to nie wiem, bo ekipa remontowa co chwila urządza wietrzenie chałupy plus do tego jeszcze niekompletne izolacje (ale ich przybywa z każdym dniem). Na razie pokazuje ponad 22-25kg/dobę ale myślę, że w normalnych warunkach użytkowania powinno być sporo niżej. Palę miękkim ekogroszkiem z Castoramy po 15zł/worek.

Uruchomiłem pogodówkę i ogólnie jestem zadowolony.

Ja teraz na tym nowym sofcie jadę na -30 a to dlatego, że opał jest kiepski. Ale wszystko się

dopala, w popielniku jest parę niedopałków ale to jest nic w porównaniu z moim kumplem który

na retorcie w ogóle nie może sobie dać rady z nastawami dla tego paliwa. Mamy ten sam opał.

Stosował już różne nastawy, jak dał mało paliwa to z kolei nie dobijał do zadanej, jak z kolei

tego paliwa podał więcej to z temp. było ok., ale się do końca nie dopalał, Połowę miał nie spalone.

Jednym słowem udręka.