Keyser Soze 16.12.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Co do licznika to ja już dawno przestałem na to patrzeć. To jest tylko orientacyjny podgląd bo w rzeczywistościwychodzi inaczej. Teraz jak wprowadzę dane czyli 13 kg bo tyle podaje Sztoker na godz..(sprawdziłem to sobie), to wychodzi mi że na dobę powinien spalić mi od 18 do 20 kg a w rzeczywistości wychodzi 13 do 15 kg. Wiem bo zasypuję cały zbiornik do równości i po np. dwóch dniach dosypujęz powrotem do pełna ale wcześniej ważę to co dosypuję. I stąd jest ta różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 16.12.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Włodek, w nazwie softu nie ma tych czasów o których wcześniej pisałeś, czy teraz to nie jest juz potrzebne? Dla uproszczenia zmienili nazwy plików. W sumie jak ktoś ma Sztokera 15 czy 25 kW po prostu wgrywa odpowiedni soft. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 16.12.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 ... zmniejszyłem temp. na kotle z 55C na 50C (zawór 4D cały czas na 40C) i dzisiaj do 21.00 pokazał mi zużycie 18,8kg. Sądziłem, że jednak mniej trochę będzie - ale zobaczymy co pokaże najbliższe kilka dni. Zmniejsz do 45 st. Nie ma sensu trzymać taką temperaturę jak za oknem + 5st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 16.12.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Przy okazji pytanie:czy kocioł więcej spali groszku przy 55 st. niż przy 45? Czy różnica w ilości spalonego groszku jest minimalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapecioman 16.12.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 kapecioman' date=' korektę mocy masz na +5 i pieklorza Ci dopala? Mówimy o Sztokerze 25 czy innym kotle>[/quote'] tak sztoker 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 16.12.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) wydaje mi sie że kocioł spali więcej jak będzie miał większy odbiór ciepła z instalacji, czyli będzie potrzebował więcej ciepła do utrzymania temperatury. To czy ma 45C czy 55C powinno być jakby mniej istotne (teoretycznie i logicznie a zawór 4D powinien efekt tej logiki pogłębiać bo zamykając się zmniejsza ilość wody do ogrzania czyli odbiór ciepła z kotła). A jak jest w tzw. realu to sie dowiem jak poobserwuje dłużej. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez wmaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 17.12.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 A po co chcesz czekać aż się wypali? Wgrywaj od razu. Na stronie masz dwa rodzaje programów do dwóch mocy kotłów. chociażby dlatego, że na tych ustawieniach spala się wg mnie dobrze, a wgrywając nowy soft nie wiem jak bedzie, nie wiem czy nie bede musial przestawiać +- 20% mocy... Poza tym, troche muszę go poobserwować, więc końcówka tygodnia jest jak najbardziej dla mnie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaktooss 17.12.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 nowy soft na sztoker 25 ustawiłe moc na 0 a pod koniec wykresu -10 piec spalił mi 25kg w przeciągu doby może coś żle ustawiam prosze o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 17.12.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 soft Co_v11_S10u Sztoker 25kW 8_25_100_1 korekcja mocy -20% groszek "no name" - jakiś rusek za 650 zł. Oto wykresy: Dodam tylko, że jeszcze takich ładnych wykresów na sofcie S nie miałem. Włodek - szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.12.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Rostek, rusek ma dość często w okolicy 23MJ i blisko mu także często.... do naszego Retopalu.... może nie pod kazdym względem chemicznym, ale pod względem wyglądu popiołu i spalania to już tak.. dosłownie tycio tycio więcej kocioł łyka jak retopalu.... Bywa,że ktos ma pecha i wyrwie ruska z kamieniami, ale najczęściej spalanie jest dość fajne, pech będzie też wtedy, gdy się trafi na ruska odkładającego taki rodzaj smoły, ale to taka loteryja-zabawa co się komu u danego sprzedawcy trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 17.12.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Jarek, masz rację. Jeśli chodzi o ruska przerabiałem już i kamienie i smołę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.12.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 No właśnie o to chodzi,że z ruskiem taka loteria, przy sztokerze to jeszcze kamienie wywali i małe ryzyko,że zawleczkę ciachnie, ale w retortach to już tak fajnie nie jest jak sie na ruska z kamulcami trafi.... Wczoraj cosik Ci puściłem na maila, sprawdzałes może? Czy nie miałeś czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 18.12.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 O kurcze, przegapiłem tego maila. Już robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu_KR 19.12.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Wczoraj wgrałem nowy soft do 25 KW i musze stwierdzić po jednej dobie że jestem mile zaskoczony.W popielniku 1/3 tego co zawsze pare zgorzelin ale wszystko dopalone .W koszu równiez zaskoczenie bo na moje oko 13-15 kg spalone .Pozostawie jeszcze dwa dni na tych wgranych ustawieniach i poeksperymentuje .Temp.nastawu 48 za zaworem 41 .Wykres temperatury CO prawie idealny.ROSTEK zmienilby zdanie gdyby je zobaczył .Spróbuje wgrać je moze jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzych 20.12.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Na ekogroszku jakimkolwiek sobie nie radzi. Na przysłanym przez firmę Komiz, rówież. Mieliśmy już 30 rodzajów ekogroszku - od najtańszego do najdroższego i przy żadnym z nich piec nie potrafi osiągnąć zadanej temperatury i produkuje tony koksu, popielnik trzeba opróżniać conajmniej 4 razy na dobę. Dodam, że sąsiedzi palący tym samym groszkiem ale w innych kotłach, nie mają najmniejszych problemów- węgiel wypala się tam niemal do zera... Witam wszystkich użytkowników, Niestety mam identyczny problem..... Kompletnit nie wiem jak sobie z nim poradzić, czy ktoś może wie czy izabela7722 dała sobie z tym radę? Jesli tak bardzo proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 20.12.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Wykres temperatury CO prawie idealny.ROSTEK zmienilby zdanie gdyby je zobaczył .Spróbuje wgrać je moze jutro Cześć Lechu. Przecież pisałem, że też jestem pod wrażeniem nowego softu Włodka. Ja też widzę różnice w ilości i jakości spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 20.12.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Na jakiej korekcie mocy jedziecie na nowym sofcie S ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 20.12.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Witam nie było mnie 5 dni ale piecyk jechał na nowym sofcie "S" spalanie spadło o 4-5 kg na dobę;] ustawienie było -10 teraz zrobiłem -15 zobaczymy jak to będzie wyglądać ale tak samo jak Rostek nigdy nie mialem tak dobrego wykresu na s-ce. Niedługo będzie zawór 4d więc mam nadzieje że będzie jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 20.12.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 U mnie piec pracuje na -10, chodzi bardzo stabilnie, skoki temperatur są niewielkie w porównaniu z tym co było wcześniej. Popiołu jest dużo mniej, co do spalania to nie wiem, bo ekipa remontowa co chwila urządza wietrzenie chałupy plus do tego jeszcze niekompletne izolacje (ale ich przybywa z każdym dniem). Na razie pokazuje ponad 22-25kg/dobę ale myślę, że w normalnych warunkach użytkowania powinno być sporo niżej. Palę miękkim ekogroszkiem z Castoramy po 15zł/worek.Uruchomiłem pogodówkę i ogólnie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keyser Soze 20.12.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Ja teraz na tym nowym sofcie jadę na -30 a to dlatego, że opał jest kiepski. Ale wszystko siędopala, w popielniku jest parę niedopałków ale to jest nic w porównaniu z moim kumplem któryna retorcie w ogóle nie może sobie dać rady z nastawami dla tego paliwa. Mamy ten sam opał.Stosował już różne nastawy, jak dał mało paliwa to z kolei nie dobijał do zadanej, jak z koleitego paliwa podał więcej to z temp. było ok., ale się do końca nie dopalał, Połowę miał nie spalone.Jednym słowem udręka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts