Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki soft dokłądnie testujecie? To ten ze strony komiz, czy macie jakieś inne źródło? W innym temacie ktoś pisze o softach s10u_5_25 itp... albo o ustawieniach pod kodem 3111, to ciągle ten sam soft?

oni sami nie wiedzą co testują, jakieś potajemne źródła, nakręcają się jakimiś niby nowymi softami, a tak naprawdę to wszystko jeden wielki szit!:lol2:

Jaki soft dokłądnie testujecie? To ten ze strony komiz, czy macie jakieś inne źródło? W innym temacie ktoś pisze o softach s10u_5_25 itp... albo o ustawieniach pod kodem 3111, to ciągle ten sam soft?

Na stronie E-M jest soft dla kotłów Sztoker 15 i 25 dla Cobrz serii S i o tym tutaj jest cały czas mowa.

Taka uwaga na marginesie do w zasadzie nie do końca wiem do kogo .. autora softu, producenta sterownika, kotła .. ?

Wydaje mi się, że uruchomienie możliwości kontroli tego co się dzieje z piecem i ogrzewaniem w domu korzystając z możliwości jakie daje łącze internetowe, które jest w zasadzie w prawie każdym domu obecnie, jest chyba dość oczywistym kierunkiem rozwoju dla tego jak się okazuje (odwołuję się do własnych doświadczeń jak najbardziej) całkiem sprawnie działającego sterownika (konkretnie COBRA z softem S).

Połączenie z siecią poprzez telefon komórkowy to w zasadzie jest standard w tej chwili, aż żal, że nie ma możliwości podglądu stanu pieca w domu szczególnie jak sie prowadzi w miarę aktywny tryb życia związany z wyjazdami na przykład.

Wydaje mi się, że w porównaniu do wdrożenia poprawnie działającego automatycznego softu, który działa na wielu piecach (sądząc z opinii na forum) uruchomienie takiej funkcjonalności to powinno być małe miki.

Moduł Spider z sms-ową komunikacja wydaje mi się (sorry) jakby z innej epoki trochę i z cała pewnością nie zamierzam go zakupić.

no ale może ja się nie znam bo jakby bardziej budowlana branża moja jest ..

wmaciej

Mi net przy kotle potrzebny niczym świni siodło. Ja potrzebuje fajnego panelu domowego (którego też nie ma...)

Rozumiem jednak klientów a Włodek net obiecuje od hohoho albo jeszcze dłużej.

już miał być w tym roku w czerwcu, później we wrześniu a mamy koniec grudnia... i kolejna cyfra w roku sie zmienia

Włodek twierdzi,że jednak musi to zrobić samodzielnie....

Ja już nawet nie pytam, zwyczajnie czekam i się nie stresuję, teraz ponownie wazniejsze były algorytmy, soft S, po drodze urodził sie przy okazji nowy sterownik Multi-Ster Plus...

Podumowując, jak dobrze pamiętam od obiecanego netu powstały niezapowiadane i nie obiecywane:

Spider GSM, Skorpion Plus, druga wersja modułu Alligator a użytkownicy Sztokera mają w zasadzie jego 3cią wersję a ostatnio zadebiutował właśnie Multister-Plus.

Szczerze mówiąc ja tego nie rozumiem.

nawet się dalej nie rozpędzam, neta w tej chwili znajdziesz w ecoalu, bruli, spp, kilku techach, od wiosny kolejne dwie firmy zapowiadają debiut,

trzecia aktualnie testuje 2rozwiązania

Na koniec na pocieszenie:

Cobra ma RS-485, to miało byc pod ten moduł internetowy, jedyny problem w tym,że nikt oprócz Włodka nie wie, kiedy ten net będzie.....

ale ale, nie ma takiej wielkiej tragedii, bo prywatny user Cobry o nicku DamianLisu zmęczony czekaniem sam zrobił neta do cobry...

potrzebny Ci stale pracujący komp i jego soft (Damiana), podłączasz kompa pod to RS-485, zapodajesz nakładkę od Damiana i działasz....

Znowu aby nie było tak różówo, to działac możesz na sofcie oficjalnym 33M, bo Skę Włodek zablokował....

akurat w tym momencie jeszcze nie mieszkam w domu w którym pracuje mój sztoker. Więc żeby zobaczyć co się dzieje z piecem to muszę jechać 15-20 min i sprawdzać, więc pewnie dlatego problem jakby bardziej mnie dotyka. Ale nawet kiedy bedę mieszkał to chciałbym mieć mozliwość sprawdzenia co się dzieje z piecem kiedy pojadę sobie na narty na tydzień na przykład. Niby Spider daje taką możliwość .. ale to jakby nie ta funkcjonalność o którą chodzi. Mogę zapewnić źródło internetu do kotłowni po kablu ale nie chcę stawiać osobnego komputera po to tylko żeby mieć dostep do sterownika pieca co.

Net jest tak powszechnym medium w tej chwili, że uzywanie jakiejś komunikacji sms to jakby anachronizm troche.

Moim zdaniem to istotny a chyba odpuszczony temat (marketingowo bardzo niesłusznie)

Włodek, przepraszam za ten przydługawy wywód, ale tak to wygląda z mojego punktu widzenia.

Czekam dalej, klienci także, cieszę się,że problem widzisz i ciesze się,że nad nim pracujesz,

mam nadzieję,że dość szybko dołączysz do grona firm oferujących obsługę kotła on-line...

W swoim długim wywodzie zapomniałeś napisać, że co

prawda z 10 firm dodaje neta, ale

tylko jedna pracuje nad softem automatycznym,

co wydaje się znacznie ważniejsze - przynajmniej dla mnie.

Włodek ja zwyczajnie jestem dość zmęczony czekaniem.

Życzę z całego serca, aby udało się Tobie szybko temat internetu zakończyc i aby Twoi klienci a także użytkownicy moich skamów z cobrami/pumami

mogli rozszerzyć sobie funkcjonalność swojego urządzenia bez urywania kieszeni.

Nie zabieram też wysiłków nad eSką, trzymam za to kciuki.

Ja od 21:00 z minutami robię pewien test, to jest wykres z ostatniej godzinki, ale to tylko monitoring, fizycznie na kotle jest nastawa 43st.C (ustawiona pogodowo) odczyt temp. c.o. jest niższy, bo ten czujnik jest w tej chwili w innym miejscu przylgowo do rury, nie zaizolowany.

monitoring.jpg

Po prawej skala do spalin (fioletowa kreska)

Po lewej skala do temp. c.o., cwu (te zielone kreski)

Edytowane przez Jarecki79

Ja od 21:00 z minutami robię pewien test, to jest wykres z ostatniej godzinki, ale to tylko monitoring, fizycznie na kotle jest nastawa 43st.C (ustawiona pogodowo) odczyt temp. c.o. jest niższy, bo ten czujnik jest w tej chwili w innym miejscu przylgowo do rury, nie zaizolowany.

[ATTACH=CONFIG]231300[/ATTACH]

Po prawej skala do spalin (fioletowa kreska)

Po lewej skala do temp. c.o., cwu (te zielone kreski)

I????

Panie Włodku .. apetyt rośnie w miarę konsumpcji, a dążymy w końcu do doskonałości

jak już soft S działa poprawnie to pojawiają sie inne, może trochę przyziemniejsze ale jednak pragnienia :)

Trzymam kciuki za następne kroki na tej drodze i czekam na efekty

Edytowane przez wmaciej