marcin_wach 27.12.2013 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Zauwazyl, zauwazyl tylko pewnie nikt nie chce sie przyznac, ze ogladal "Kevina" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 27.12.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Witam, Jak skorzystać z opcji pogoda jak ustawić wgrany nowy soft S10U Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 27.12.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Mam takie wrażenie, ze piec kiedy chodzi na minimalnej wydajności - z uwagi na wielkosć domku połączoną z panujacymi ostatnio temperaturami oraz termostatami na grzejnikach strasznie się zasyfia sadzą. Po Świętach wygarnąłem z niego całe pokłady czarnej sadzy a chyba nie tak dawno go czyściłem.Co ile czyścicie piec w takiej normalnej eksploatacji ? Bo może taki urok palenia węglem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.12.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 obniż moc wtedy siękocioł będzie rzadziej odstawiał i mniej syfił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 30.12.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Odpukać, moc na -40, spalanie spadło (wydłuzył się o 1 dzień na zasobniku), w popielniku parę spieków... nic nie poradzę, taki wyngiel. Czasami popielnik na 3 dni, czasami na 1,5... zależy jak mu pasuje. Ale ogólnie pełen zachwyt no i szacun Włodek No i jak ktoś juz zauważył, syfu w piecu jakby mniej. Pyłek owszem, ale sadza nie osadza się juz tak bardzo. Wykresów nie mam tak pięknych jak koledzy.,.. większa piła u mnie. Ale co może być powodem - nie wiem. Czsami widze jak z nastawionej temperatury spadnie spadnie do 39 (mam na 46), by za chwilę się podnieść. Przez 3 godziny w ciągu doby mam na 50 (woda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.12.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 jak sterujesz temperaturą w domu i jak grzejesz CWU?tu może trzeba szukać przyczyny tych skoków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 30.12.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Powiedz jaki masz płomień przy tak obniżonej mocy na -40 , wtedy chyba dmuchawa pracuje dużo wolniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 30.12.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) jak sterujesz temperaturą w domu i jak grzejesz CWU? tu może trzeba szukać przyczyny tych skoków W domu mam termostaty na grzejnikach, CWU ma osobna pompe, w ciągu dnia pewnie grawitacyjnie krązy po bojlerze, natomiast 16-19 temperatura 50 st na bojler, wtedy pompa "doładowuje" do zadanej. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez marcin_wach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 30.12.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Powiedz jaki masz płomień przy tak obniżonej mocy na -40 , wtedy chyba dmuchawa pracuje dużo wolniej No płomień nie sięga już komory wyżej jak to bywało przy sofcie A, omiata palenisko ale bez przesady (mówimy o sztokerze mini). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.12.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 W domu mam termostaty na grzejnikach, CWU ma osobna pompe, w ciągu dnia pewnie grawitacyjnie krązy po bojlerze, natomiast 16-19 temperatura 50 st na bojler, wtedy pompa "doładowuje" do zadanej. [ATTACH=CONFIG]232385[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]232386[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]232387[/ATTACH] po tym co widzę to CWU nie robi u Ciebie bałaganu z innej beczki zatem kociol podejrzewam się odstawia i tu pytanie dodatkowe: jak ustawiona moc minimalna? czy masz jakiś pomiar temperatury spalin?- moze te 40% na minusie to nadal za dużo na teraz i mimo obniżki mocy nadal przeciąga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 31.12.2013 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Sugerujesz, aby zmniejszyć jeszcze moc? Co o znaczą, ze kociol sie odstawia?Nie mam pomiaru temperatury spalin, moc minimalna nie ruszalem - jest 3% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.12.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 odstawienie czyli przejscie w podtrzymanie jak wolisz- kocioł po osiągnieciu danej temperatury(przy algorytmach różnych nie zawszerównej zadanej) wyłącza nadmuch i podajnik.wydaje mi się że gdyby pracował w trybie ciągłym to by tak nie przebijał i nie schodził w dół z temperaturą, zaobserwuj czy pracuje ciągle czy ma przerwy i co się podczas nich ewentualnie dzieje. czy temperatura rośnie czy spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 31.12.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Patrze na te wasze wykresy wody i niewierze że macie tak płaskie linie. U mnie są lekkie"garbiki" nie wiem czemu bojler ma swoją pompkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 31.12.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 A nie powinien mieć swojej pompki? wydaje mi się, że dlatego aby szybciej podbic do zadanej temeperautry, mi się to sprawdza w przypadku stref... A jeśli chodzi o płaską linię, jak nie używana ciepła woda w ciągu dnia, to temperatura nie spada na bjolerze, może dlatego. timon120777, dwa, góra trzy razy udało mi się zobaczyć, że piec był na podtrzymaniu. Zazwyczaj leci na jakiś 30-60%... Dziś rano zmieniłem mu na -45%, mam nadzieję, że nie zgaśnie bo mnie żona.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 31.12.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 A nie powinien mieć swojej pompki? wydaje mi się, że dlatego aby szybciej podbic do zadanej temeperautry, mi się to sprawdza w przypadku stref... A jeśli chodzi o płaską linię, jak nie używana ciepła woda w ciągu dnia, to temperatura nie spada na bjolerze, może dlatego. timon120777, dwa, góra trzy razy udało mi się zobaczyć, że piec był na podtrzymaniu. Zazwyczaj leci na jakiś 30-60%... Dziś rano zmieniłem mu na -45%, mam nadzieję, że nie zgaśnie bo mnie żona.... Napisałem przecież że ma swoją pompkę;] Ja tez nie używam wody cały czas a wahania są ale tylko o 2 stopnie. U mnie piec praktycznie cały czas na podtrzymaniu własnie nabije do 50 stopni i da spaść do 41 zadana 46 od kilku dni mam zawór 4d i n arazie sprawdzam co i jak ale też nie wiem jak najlepiej ustawić zawór żeby nie było takich wahań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.12.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 nie zgaśnie u mnie chodzi od 20 grudnia na "-40%" i nie chce zgasnąć obniżenie mocy może pomóc zastanawia mnie jeszcze jedno skoro pracuje ciągle i w zakresie 30-60% a mimo to nadal takei piki dziwne to może ciąg spory i on napędza całość lub dość wrażliwe termostaty i często się otwierają puszczając wodę zimną z kalafiorów na kocioł. tak sobie domysły snuję mozliwe że temperatura na kotle niska trochę i wymusza częste reakcje. poczekaj niech się ustabilizuje na zmienionej mocy a jak chcesz spróbować to: zmiana sterowania- skoro niska temperatura to otworzyć termostaty na pełny przepływ albo podnieść temperaturę na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 01.01.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Witam pomiędzy świętami a sylwestrem został założony zawór 4d i pytanie z mojej strony powinien on utrzymywać stałą temperaturę powrotu na kotle czy nie? Bo jeśli tak to coś u mnie się nie sprawdza wahania są cały czas. Jak najlepiej ustawić zawór ja mam ustawione na 3 ( skala od 0 do 10, gdzie 0 znaczy że cała woda idzie na powrót natomiast 10 idzie w instalacje a na powrót już nie) Trochę nie rozumiem działania tego zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.01.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 jeśli nie masz siłownika i ustawiłeś tylko określony przepływ(3) to w zależności od temperatury na kotle i temperatury wody powracającej z układu temperatura na powrocie do kotła będzie zmiennaaby pilnował konkretnej wartości przydałby się siłownik z termostatem jeśli jednak wahania nie są duże to nie widzę potrzebypytanie pozostaje tylko na jakim poziomie ten powrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 01.01.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 jeśli nie masz siłownika i ustawiłeś tylko określony przepływ(3) to w zależności od temperatury na kotle i temperatury wody powracającej z układu temperatura na powrocie do kotła będzie zmienna aby pilnował konkretnej wartości przydałby się siłownik z termostatem jeśli jednak wahania nie są duże to nie widzę potrzeby pytanie pozostaje tylko na jakim poziomie ten powrót Powrót waha się pomiędzy 26 a 33 stopni, pierwszy raz słyszę o siłowniku gdzie go zamontować jak to wygląda i o co chodzi ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 01.01.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Siłownik to taki silniczek elektryczny, który kręci pokrętłem zaworu 4D - montuje sie go na zaworze, podłącza np. do alligatora i wtedy ten moduł nim steruje. U mnie steruje temperaturą za zaworem czyli na grzejnikach - stabilizuje ją na zadanym poziomie (piec 50C, grzejniki 40C). Wahania temp. kotła są i tak, wahania temp. w instalacji też ale bardzo małe dzięki pracy zaworu i siłownika. Jaka jest temp. powrotu nie mam pojęcia bo wyrzuciłem czujnik na zewnątrz jako czujnik pogodówki. Zawór pracuje pomiędzy dwoma skrajnymi stanami:1. zawór zamknięty - ciepła woda z pieca dochodzi do zaworu i wraca prosto do pieca2. zawór otwarty - ciepła doda wychodzi z pieca i płynie przez pompę do instalacji grzejnikowej i potem wraca do piecaw ustawieniach pomiędzy 1 i 2 zawór miesza wodę pomiędzy obiegami np. część wody gorącej puszcza na grzejniki zmieszaną z powrotem a część wraca do pieca też zmieszana z powrotemtaka jest idea działania zaworu 4D - przynajmniej w mojej instalacji Edytowane 1 Stycznia 2014 przez wmaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts