Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam takie wrażenie, ze piec kiedy chodzi na minimalnej wydajności - z uwagi na wielkosć domku połączoną z panujacymi ostatnio temperaturami oraz termostatami na grzejnikach strasznie się zasyfia sadzą. Po Świętach wygarnąłem z niego całe pokłady czarnej sadzy a chyba nie tak dawno go czyściłem.

Co ile czyścicie piec w takiej normalnej eksploatacji ? Bo może taki urok palenia węglem ...

Odpukać, moc na -40, spalanie spadło (wydłuzył się o 1 dzień na zasobniku), w popielniku parę spieków... nic nie poradzę, taki wyngiel. Czasami popielnik na 3 dni, czasami na 1,5... zależy jak mu pasuje. Ale ogólnie pełen zachwyt no i szacun Włodek :)

No i jak ktoś juz zauważył, syfu w piecu jakby mniej. Pyłek owszem, ale sadza nie osadza się juz tak bardzo.

Wykresów nie mam tak pięknych jak koledzy.,.. większa piła u mnie. Ale co może być powodem - nie wiem. Czsami widze jak z nastawionej temperatury spadnie spadnie do 39 (mam na 46), by za chwilę się podnieść. Przez 3 godziny w ciągu doby mam na 50 (woda).

jak sterujesz temperaturą w domu i jak grzejesz CWU?

tu może trzeba szukać przyczyny tych skoków

W domu mam termostaty na grzejnikach, CWU ma osobna pompe, w ciągu dnia pewnie grawitacyjnie krązy po bojlerze, natomiast 16-19 temperatura 50 st na bojler, wtedy pompa "doładowuje" do zadanej.

WP_20131230_18_56_50_Pro.jpgWP_20131230_18_57_03_Pro.jpgWP_20131230_18_57_18_Pro.jpg

Edytowane przez marcin_wach

W domu mam termostaty na grzejnikach, CWU ma osobna pompe, w ciągu dnia pewnie grawitacyjnie krązy po bojlerze, natomiast 16-19 temperatura 50 st na bojler, wtedy pompa "doładowuje" do zadanej.

[ATTACH=CONFIG]232385[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]232386[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]232387[/ATTACH]

po tym co widzę to CWU nie robi u Ciebie bałaganu

z innej beczki zatem

kociol podejrzewam się odstawia i tu pytanie dodatkowe:

jak ustawiona moc minimalna?

czy masz jakiś pomiar temperatury spalin?- moze te 40% na minusie to nadal za dużo na teraz i mimo obniżki mocy nadal przeciąga?

odstawienie czyli przejscie w podtrzymanie jak wolisz- kocioł po osiągnieciu danej temperatury(przy algorytmach różnych nie zawszerównej zadanej) wyłącza nadmuch i podajnik.

wydaje mi się że gdyby pracował w trybie ciągłym to by tak nie przebijał i nie schodził w dół z temperaturą,

zaobserwuj czy pracuje ciągle czy ma przerwy i co się podczas nich ewentualnie dzieje. czy temperatura rośnie czy spada

A nie powinien mieć swojej pompki? wydaje mi się, że dlatego aby szybciej podbic do zadanej temeperautry, mi się to sprawdza w przypadku stref...

A jeśli chodzi o płaską linię, jak nie używana ciepła woda w ciągu dnia, to temperatura nie spada na bjolerze, może dlatego.

timon120777, dwa, góra trzy razy udało mi się zobaczyć, że piec był na podtrzymaniu. Zazwyczaj leci na jakiś 30-60%...

Dziś rano zmieniłem mu na -45%, mam nadzieję, że nie zgaśnie bo mnie żona.... :)

A nie powinien mieć swojej pompki? wydaje mi się, że dlatego aby szybciej podbic do zadanej temeperautry, mi się to sprawdza w przypadku stref...

A jeśli chodzi o płaską linię, jak nie używana ciepła woda w ciągu dnia, to temperatura nie spada na bjolerze, może dlatego.

timon120777, dwa, góra trzy razy udało mi się zobaczyć, że piec był na podtrzymaniu. Zazwyczaj leci na jakiś 30-60%...

Dziś rano zmieniłem mu na -45%, mam nadzieję, że nie zgaśnie bo mnie żona.... :)

Napisałem przecież że ma swoją pompkę;] Ja tez nie używam wody cały czas a wahania są ale tylko o 2 stopnie. U mnie piec praktycznie cały czas na podtrzymaniu własnie nabije do 50 stopni i da spaść do 41 zadana 46 od kilku dni mam zawór 4d i n arazie sprawdzam co i jak ale też nie wiem jak najlepiej ustawić zawór żeby nie było takich wahań.

nie zgaśnie

u mnie chodzi od 20 grudnia na "-40%" i nie chce zgasnąć:D

obniżenie mocy może pomóc

zastanawia mnie jeszcze jedno

skoro pracuje ciągle i w zakresie 30-60% a mimo to nadal takei piki dziwne to może ciąg spory i on napędza całość lub dość wrażliwe termostaty i często się otwierają puszczając wodę zimną z kalafiorów na kocioł.

tak sobie domysły snuję

mozliwe że temperatura na kotle niska trochę i wymusza częste reakcje.

poczekaj niech się ustabilizuje na zmienionej mocy a jak chcesz spróbować to:

zmiana sterowania- skoro niska temperatura to otworzyć termostaty na pełny przepływ albo podnieść temperaturę na kotle.

Witam pomiędzy świętami a sylwestrem został założony zawór 4d i pytanie z mojej strony powinien on utrzymywać stałą temperaturę powrotu na kotle czy nie? Bo jeśli tak to coś u mnie się nie sprawdza wahania są cały czas. Jak najlepiej ustawić zawór ja mam ustawione na 3 ( skala od 0 do 10, gdzie 0 znaczy że cała woda idzie na powrót natomiast 10 idzie w instalacje a na powrót już nie) Trochę nie rozumiem działania tego zaworu.

jeśli nie masz siłownika i ustawiłeś tylko określony przepływ(3) to w zależności od temperatury na kotle i temperatury wody powracającej z układu temperatura na powrocie do kotła będzie zmienna

aby pilnował konkretnej wartości przydałby się siłownik z termostatem jeśli jednak wahania nie są duże to nie widzę potrzeby

pytanie pozostaje tylko na jakim poziomie ten powrót

jeśli nie masz siłownika i ustawiłeś tylko określony przepływ(3) to w zależności od temperatury na kotle i temperatury wody powracającej z układu temperatura na powrocie do kotła będzie zmienna

aby pilnował konkretnej wartości przydałby się siłownik z termostatem jeśli jednak wahania nie są duże to nie widzę potrzeby

pytanie pozostaje tylko na jakim poziomie ten powrót

Powrót waha się pomiędzy 26 a 33 stopni, pierwszy raz słyszę o siłowniku gdzie go zamontować jak to wygląda i o co chodzi ;]

Siłownik to taki silniczek elektryczny, który kręci pokrętłem zaworu 4D - montuje sie go na zaworze, podłącza np. do alligatora i wtedy ten moduł nim steruje. U mnie steruje temperaturą za zaworem czyli na grzejnikach - stabilizuje ją na zadanym poziomie (piec 50C, grzejniki 40C). Wahania temp. kotła są i tak, wahania temp. w instalacji też ale bardzo małe dzięki pracy zaworu i siłownika. Jaka jest temp. powrotu nie mam pojęcia bo wyrzuciłem czujnik na zewnątrz jako czujnik pogodówki. Zawór pracuje pomiędzy dwoma skrajnymi stanami:

1. zawór zamknięty - ciepła woda z pieca dochodzi do zaworu i wraca prosto do pieca

2. zawór otwarty - ciepła doda wychodzi z pieca i płynie przez pompę do instalacji grzejnikowej i potem wraca do pieca

w ustawieniach pomiędzy 1 i 2 zawór miesza wodę pomiędzy obiegami np. część wody gorącej puszcza na grzejniki zmieszaną z powrotem a część wraca do pieca też zmieszana z powrotem

taka jest idea działania zaworu 4D - przynajmniej w mojej instalacji

Edytowane przez wmaciej