karoka65 31.10.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Mam problem , ponieważ nie ma możliwości by Sztokera 25 zainstalować u mnie w układzie otwartym (dużo żeby o opisać)jk to zaleca producent.Nie chciałbym stracic gwarancji a i bezpieczeństwo jet wazne .Instalator twierdzi że w układzie zamknietym przy zastosowaniu naczynia przeponowego jest calkowicie bezpiecznie.Mam obawy wiec stad moje pytanie co mam zastosowac by spokojnie spać. Wężownica schładzająca i możesz spać spokojnie nawet z gwarancją pod poduszką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu_KR 31.10.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Wężownica schładzająca i możesz spać spokojnie nawet z gwarancją pod poduszką Podstawowy problem to ze mam własne ujęcie wody i przy braku prądu wody też nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.10.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Podstawowy problem to ze mam własne ujęcie wody i przy braku prądu wody też nie mam No to problem. Ale patrząc z drugiej strony jak nie masz prądu to nie masz możliwości przegrzania kotła bo najzwyczajniej przy braku prądu zacznie wygasać. Podajnik przestaje podawać paliwo, dmuchawa się zatrzymuje i następuje ciemność, ciemność. Chyba że zafundujesz sobie UPSa do zasilania kotła w razie braku prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu_KR 01.11.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 No to problem. Ale patrząc z drugiej strony jak nie masz prądu to nie masz możliwości przegrzania kotła bo najzwyczajniej przy braku prądu zacznie wygasać. Podajnik przestaje podawać paliwo, dmuchawa się zatrzymuje i następuje ciemność, ciemność. Chyba że zafundujesz sobie UPSa do zasilania kotła w razie braku prądu. Mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytania .Czy zasadne jest stosowanie zaworu trzy lub czterodrogowego (chodzi o dodatkowe koszty instalacji)jesli i tak sterowaniem zajmuje sie sterownik cobra .Myśle ze sens ma tylko zastosowanie modułu sterowania siłownikiem takiego zaworu .Przy sterowaniu takim zaworem ręcznie jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.11.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytania .Czy zasadne jest stosowanie zaworu trzy lub czterodrogowego (chodzi o dodatkowe koszty instalacji)jesli i tak sterowaniem zajmuje sie sterownik cobra .Myśle ze sens ma tylko zastosowanie modułu sterowania siłownikiem takiego zaworu .Przy sterowaniu takim zaworem ręcznie jest bez sensu. No to tak, producent Sztokera zezwala na utrzymywanie temp.na kotle w nawet w granicach 40 stopni. Z doświadczenia wiem że nawet tyle może być za dużo w okresach przejściowych chyba że podłączysz sobie jakiś termostat i będzie ci wyłączał pompę CO jak temp. w mieszkaniu będzie odpowiednia. Sam zawór aż tak nie zrujnuje ci kieszeni, wydatek rzędu około 160pln. Gorzej jak chcesz mieć go sterowanego elektronicznie, wygląda to tak: głowica z siłownikiem około 400pln a dodatkowo moduł do Cobry, niebawem powinien się pojawić w ofercie pod nazwą Alligator, myślę że cena będzie między 200 a 250pln ale to tylko moje gdybanie nic pewnego. Sam musisz wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilkus 02.11.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Dodzwoniłem się do firmy produkującej kocioł i dowiedziałem się że nie ma określonej powierzchni grzewczej kotła.Dla kupującego najważniejsze jest moc kotła i powierzchnia jaką kocioł ma do ogrzania.Pan wytłumaczył mi że najważniejszy jest tu sterownik który sam sobie dobiera moc do zapotrzebowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny34 02.11.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Witam ponownie.Mam pytanko : czy do tego kotła (SZTOKER 25KW) trzeba instalować wkład kominowy z KO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu_KR 02.11.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 No to tak, producent Sztokera zezwala na utrzymywanie temp.na kotle w nawet w granicach 40 stopni. Z doświadczenia wiem że nawet tyle może być za dużo w okresach przejściowych chyba że podłączysz sobie jakiś termostat i będzie ci wyłączał pompę CO jak temp. w mieszkaniu będzie odpowiednia. Sam zawór aż tak nie zrujnuje ci kieszeni, wydatek rzędu około 160pln. Gorzej jak chcesz mieć go sterowanego elektronicznie, wygląda to tak: głowica z siłownikiem około 400pln a dodatkowo moduł do Cobry, niebawem powinien się pojawić w ofercie pod nazwą Alligator, myślę że cena będzie między 200 a 250pln ale to tylko moje gdybanie nic pewnego. Sam musisz wybrać. Dzisiaj oznajmił mi instalator ze zainstaluje mi sztokera w układzie otwartym z tym ze naczynie przelewowe umieści na strychu i wepnie go z grzejnika najwyżej połozonego.Myśle że powinno wychodzić bezpośrednio z kotła gdzie zareaguje przy natychmiastowym wzroscie temperatury na kotle a nie z najdalej oddalonego od kotła grzejnika (mimo iż jest najwyżej połozonym w budynku). Chętnie posłucham opinii innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.11.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Mój hydraulik też zrobił mi instalację w systemie otwartym ale podłączył naczynie przelewowe ze strychu wprost do kotła i jest ok. Jak naczynie jest na strychu to trzeba go bardzo dobrze ocieplić zwłaszcza rurki doprowadzające aby w duże mrozy nie zamarzło ( przerabiałem to na własnej skórze - zamarznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.11.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Mam podciągnięte jako przedłużenie pionu na strych i jest dobrze, tak jak pisze czp1 trzeba ocieplić chyba że temp. tam nie spada za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 03.11.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Czy szanowni użytkownicy Sztokera mogli by opisać wrażenia z palenia na ruszcie żeliwnym. Kociołek jest jednym z moich faworytów do nowej chałupy, a że mam dostęp do taniego drewna, to chciałbym kupić kociołek, gdzie w okresach przejściowych przepalałbym na ruszcie awaryjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.11.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Nie jestem użytkownikiem ale mam taki kocioł i powiem że komora spalania na ruszcie awaryjnym jest dość pokaźna, także można trochę tam włożyć. Wiadomo że to nie śmieciuch ale w porównaniu z moim kotłem to wejdzie dużo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1973 04.11.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Witam! Miło mi dołączyć do grona użytkowników Sztoker25. Mam już zamontowany piecyk i odpalony. Mam pytanie bo mimo ustawienia temp CO 60 st na piecu utrzymuje się temperatura w granicach 39-41st, natomiast ustawiona CWU na 48 st utrzymuje jedynie temp wody 33-39 st. Natomiast jeśli na trybie ręcznym podniosę temp to osiągnie 60st wodę nagrzeje do 48st, ale po jakimś czasie ponownie wraca do podanych wyżej parametrów. Co mogę w tej sytuacji przestawić aby zadane temp piec osiągał? Jeśli znawcy wiedzą co można prosił bym o podpowiedź z góry dziękuje.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.11.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Witam! Miło mi dołączyć do grona użytkowników Sztoker25. Mam już zamontowany piecyk i odpalony. Mam pytanie bo mimo ustawienia temp CO 60 st na piecu utrzymuje się temperatura w granicach 39-41st, natomiast ustawiona CWU na 48 st utrzymuje jedynie temp wody 33-39 st. Natomiast jeśli na trybie ręcznym podniosę temp to osiągnie 60st wodę nagrzeje do 48st, ale po jakimś czasie ponownie wraca do podanych wyżej parametrów. Co mogę w tej sytuacji przestawić aby zadane temp piec osiągał? Jeśli znawcy wiedzą co można prosił bym o podpowiedź z góry dziękuje. Paweł Sprawdź jaką masz wersję softu, na .925 były jakies błędy... Nowa wersja do pobrania z: http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html Istnieje także możliwość, że masz jakieś strefy czasowe poustawiane..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 05.11.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 pawel1973 i co wgrałeś już ten nowy soft? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.11.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 pawel1973 i co wgrałeś już ten nowy soft? Ze Sztokerami jest tak, że na produkcji jest wgrany dany soft, kocioł jest następnie szykowany i mocowany do palety. W sterowniku są nastawy producenta- Komiz. Sugeruję po zakupie aktualizować do nowej wersji, wejść w kod 3111 Zostawić czas podawania dla tego typu paleniska (zejść można max. do 10sekund), wydłużyć jedynie przerwę do ok. 45-50sekund tak, aby na danej instalacji wszystko dobrze się dopalało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 05.11.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Mój sztoker jeszcze stoi na palecie (czekam cały czas na instalatora)... Czy mogę podpiąć zasilanie i uruchomić cobrę, żeby zobaczyć jak to wszystko wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.11.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Możesz uruchomić na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.11.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Aha, zanim zaczniesz coś przestawiać to luknij najpierw do instrukcji. podejrzewam że nie będziesz musiał nic kombinować bo sterownik jest ustawiony już pod ten kociołek przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 05.11.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 OK dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts