dycha80 02.01.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Witam wszystkich!Jestem tu nowy i poszukuję odpowiedzi na temat: jaka powinna być nastawa Cobry na piecu Sztoker 15 oraz co oznacza +,- przy mocy pieca na panelu głównym serownika...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 02.01.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Witam wszystkich! Jestem tu nowy i poszukuję odpowiedzi na temat: jaka powinna być nastawa Cobry na piecu Sztoker 15 oraz co oznacza +,- przy mocy pieca na panelu głównym serownika...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 02.01.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Witam wszystkich! Jestem tu nowy i poszukuję odpowiedzi na temat: jaka powinna być nastawa Cobry na piecu Sztoker 15 oraz co oznacza +,- przy mocy pieca na panelu głównym serownika...... Nastawa + i - służy do nastawy mocy kotła.W zależności jaki masz opał( kaloryczność) i jaki popół bawisz się mocą kotła.Przy obecnych temperaturach raczej schodzisz na minus,a ile to już musisz sam wybadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 02.01.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Siłownik to taki silniczek elektryczny, który kręci pokrętłem zaworu 4D - montuje sie go na zaworze, podłącza np. do alligatora i wtedy ten moduł nim steruje. U mnie steruje temperaturą za zaworem czyli na grzejnikach - stabilizuje ją na zadanym poziomie (piec 50C, grzejniki 40C). Wahania temp. kotła są i tak, wahania temp. w instalacji też ale bardzo małe dzięki pracy zaworu i siłownika. Jaka jest temp. powrotu nie mam pojęcia bo wyrzuciłem czujnik na zewnątrz jako czujnik pogodówki. Zawór pracuje pomiędzy dwoma skrajnymi stanami: 1. zawór zamknięty - ciepła woda z pieca dochodzi do zaworu i wraca prosto do pieca 2. zawór otwarty - ciepła doda wychodzi z pieca i płynie przez pompę do instalacji grzejnikowej i potem wraca do pieca w ustawieniach pomiędzy 1 i 2 zawór miesza wodę pomiędzy obiegami np. część wody gorącej puszcza na grzejniki zmieszaną z powrotem a część wraca do pieca też zmieszana z powrotem taka jest idea działania zaworu 4D - przynajmniej w mojej instalacji Czyli mam rozumieć ze oprócz tego siłownika na zawór 4 d powinienem mieć jeszcze aligatora? No i prośba czy mógłbyś wkleić fotki z twojego wykresu na piecu a jak nie to na pw wysłać tak samo fotki podłączenia aligatora i zaworu 4d byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 02.01.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Nastawa + i - służy do nastawy mocy kotła.W zależności jaki masz opał( kaloryczność) i jaki popół bawisz się mocą kotła.Przy obecnych temperaturach raczej schodzisz na minus,a ile to już musisz sam wybadać. Jeżeli mówimy o sofcie S, bo w standardowym A, gdy minus pojawia się na "ekranie głównym" na czerwono to ADC robi korektę zgodnie z instrukcją +/- 33%, o ile dobrze pamiętam. Jeśli się mylę, to mnie poprawcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 02.01.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Dzięki bardzo Panowie. Jeśli chodzi o popiół to jaki on powinien być bo u mnie jest jakby nie dopalony i pojawiają się spieki. Od czego to może być uzależnione. Nastawe pieca mam na: 8s.podawanie 24s.przerwa dmuchawa na 70 a temp pieca 55stopni. Możecie mi pomóc....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 02.01.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html Wgraj nowy soft, ustaw -30%, poczekaj z 24H i sprawdz efekty... Na zwykłym sofcie, ja miałem dmuchawę na 65% maks, podawanie 7 co 48... trochę dopalało, ale dopiero na sofcie ze stronki powyżej, przy -40% zauważyłem róznice. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez marcin_wach poprawa odnośnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 02.01.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Mówisz o sterowniku cobra? Nigdzie nie zauważyłem w ustawieniach takiego rodzaju nastaw -30.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 02.01.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 tak, tylko musisz wgrać to oprogramowanie ze stronki któa podałem, tam jest soft automatyczny Co_v11_S10u_Sztoker_15kW.binPodpinasz po kablu USB do kompa, wykrywa jako dyske przenośny i podmieniasz poprostu pliki. Musisz najpierw odkręcić 2 śrubki z tyłu zabudowy, pod obudową odnajdziesz port. Pamiętaj tylko najpierw wyłączyć sterownik. W tym nowym sofcie masz tylko to ustawienie, poczytaj sobie tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211590-Sterowanie-wg-W%C5%82odka_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 02.01.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Ok dzięki bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 02.01.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Czyli mam rozumieć ze oprócz tego siłownika na zawór 4 d powinienem mieć jeszcze aligatora? No i prośba czy mógłbyś wkleić fotki z twojego wykresu na piecu a jak nie to na pw wysłać tak samo fotki podłączenia aligatora i zaworu 4d byłbym wdzięczny. Sam sterownik nie współpracuje z zaworem 4D, robi sie to poprzez moduł alligator. Podłączenie jest dosć banalne, tylko trzeba uważać na kolejność kabelków w połączeniu moduł-siłownik. Mnie sie z początku pokręciły faza z zerem, ale po krótkiej analizie i korekcie zaczęło wszystko działać zgodnie z moimi przypuszczeniami, oba urządzenia przeżyły ten eksperyment. Jutro zrobię fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 02.01.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Apropo ostatnich softów, w porównaniu do 939 to strasznie słabo dmuchają. Mam dobry węgiel i na tych ostatnich softach to góry niedopalonego węgla wywala. Moim zdaniem jak te softy będziecie montować seryjnie to się przejedziecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 02.01.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Czytam o tych nowych "bajerach" w serowniku Cobra (pogodówka, automatyka) ale widzę że Wlodek_PID ograniczył nowe wersje tylko do modeli 15 i 25 kW zupełnie zapominając o większych Sztokerach Czy do mojego 50 kW jest planowany nowy soft? Bo z tego co wyczytałem, to wersja oprogramowania dla 15 i 25 kW różni się początkowymi nastawami, więc jeśli Wlodek_PID ma możliwość przygotować soft dla 50 kW będę bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 02.01.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Jestem tu po raz pierwszy prośba o info jak macie podłączony zawór 3d do sztokera 25kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 03.01.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Sam sterownik nie współpracuje z zaworem 4D, robi sie to poprzez moduł alligator. Podłączenie jest dosć banalne, tylko trzeba uważać na kolejność kabelków w połączeniu moduł-siłownik. Mnie sie z początku pokręciły faza z zerem, ale po krótkiej analizie i korekcie zaczęło wszystko działać zgodnie z moimi przypuszczeniami, oba urządzenia przeżyły ten eksperyment. Jutro zrobię fotki Ta wszystko wszystkim ale trzeba zakupić ten słlownik + aligator a to trochę kosztuje jak dasz fotki zobaczę jak to wygląda u Ciebie na zdjęciach i wtedy pomyślę. Masz też podłogówkę czy tylko grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 03.01.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Wygląda troche .. "roboczo" ale wszystko działa, dom jest w trakcie remontu i ogarnianie piwnicy jest jedną z ostatnich czynności na które miałbym aktualnie czas i ochotę. Trochę wydać trzeba ale myślę, że jak już mieć ten zawór 4D to właśnie ze sterownikiem żeby jego nastawy płynnie się zmieniały w zależności od sytuacji w instalacji. Mam grzejniki z termostatami - to co bym zmienił to pompę co na elektroniczną, kiedy zawory sie przymykają i dławią przepływ w instalacji pompa zaczyna delikatnie brzęczeć na częstotliwościach trudnych do zniesienia. Jest to słyszalne nie wiadomo dlaczego na poddaszu najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 03.01.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Dzieki bardzo już mniej więcej wiem o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 03.01.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Wykres nie jest miarodajny bo obrazuje chaos, który generuje ekipa budowlana wietrząc i kręcąc zaworami wedle fantazji. Kiedy nikogo nie było w czasie świąt wahania temp. nie przekraczały +/- 2-3 stC i piec pracował stabilnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 03.01.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Prośba o podpowiedz czy pompę od podłogówki mogę podłączyc do aligatora jeśli nie mam siłownika do zaworu 3d? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 04.01.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Witam, Mam Sztokera 25kw już drugi sezon i przyznam się , że ten kocioł to poraszka bardzo nie czysto pali w porównaniu z retortą który ma kolega ekogroszek testowałem z różnych składów i dalej lipa często trzeba czyścić tylko na reklamie było widać że ładnie paliTeraz wgrałem nowy soft S10U zobaczę co będzie dalejMoże ktoś może pomóc bo co dzwonię do producenta to zwalają winę na opał i nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts