Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak narazie nie miałem awarii kotła oraz sterownika tylko z ustawieniem tego wynalazku mam nadal problem juz nie wiem jaki trzeba groszek zeby tak nie syfił czyszczenie tego wynalazku tez nie nalezy do przyjemnosci jednym slowem koszmar bede jeszcze kontaktowac sie z producentem co on mi powie napewno ze jest zly opal jeszcze mam taka nadzieje ze brdzie jeszcze lepszy program do sterownika cobra

jaki masz termostat pokoj dobrze sie sprawuje

Napisze tak chyba jeszcze nie widzieliście usyfionego kotła( ten jest czysty nie ma się co przejmować), sadza będzie zawsze. PO drugie ktoś się dziwi że pali czechem i jest chu.... będzie źle bo gów.... nie groszek 600 zł za tone a potem się dziwicie.Po trzecie wykresy które ktoś tam wrzucił są spoko.Po czwarte Panowie (bo mniemam że nimi jesteście) to nie czat tylko forum piszcie więcej a nie po jednym zdaniu pozdrawiam.

P.S. Polecam najnowszy soft na stronie http://www.elektro-miz.pl/ a nie męczyć się na manualu.

ja mam sztokera 2 lata miałem na początku awarie sterownika potem motoreduktor i jeszcze odpadło mocowanie deflektora i wszystkie te usterki były naprawione expresowo mam doświadczenie z innymi kotłami i uważam że ten jest naprawdę niezły oczywiście niektórzy oczekują cudów ale jak chcecie spalać 10-15 kg ekogroszku to najpierw porządnie ocieplony dom poprawna instalacja i dobry węgiel i można próbować dom potrzebuje okresloną ilość ciepła i tyle oczywiście kolejne softy poprawiły dość znacznie spalanie bo około 25% ale na spalanie składa się wiele czynników. Sadza w piecu to norma , popiółu kiedyś miałem pojemnik na dobe teraz na trzy pale albo ekoretem z wesołka albo pieklorzem i jest jak pył z kilkoma węglikami wszytko to kwestia czasu. Nie wierzcie ludziom co wam opowiadają bajki o typowych retorach tam wiecznie trzeba coś ustawiać a spalnie i tak będzie większe jak w sztokersze

timon

właśnie zmieniłem na -40% zobaczę jutro co będzie podniosłem jeszcze temp kotła z 56 st. na 65 st. oczywiście jest zawór 4D i na grzejniki idzie 40 st. to czy spalanie się zwiększy czy nie

spalanie wzrośnie bo trzeba więcej energii do podgrzania wody do wyższej temperatury. tak piszą mądrzejsi ode mnie. ja myślałem że nie ma wpływu zadana na zużycie.

dodatkowo zauważyłem iż piszesz o termostacie pokojowym. jeśli on steruje temperaturą u Ciebie to wprowadza zamieszanie. kocioł ma nierówny odbiór ciepła i będzie się odstawiał i mocniej syfił. ja bym olał termostat i dał niższą temperaturę za zaworem i niech pompa cały czas chodzi. powinno być stabilniej

Napisze tak chyba jeszcze nie widzieliście usyfionego kotła(....

P.S. Polecam najnowszy soft na stronie http://www.elektro-miz.pl/ a nie męczyć się na manualu.

potwierdzam

ten kocioł nie wygląda źle

A czy w ogóle uszczelnia się ruszt w Sztokerze ? Myślę, że wystarczy włożyć. No, ale niech się wypowiedzą fachowcy w tym temacie.

Z kolei ja zapytam:

1) Czy w Sztokerze palił ktoś peletem brunatnym pod nazwą KARBOPAL PLUS ?

2) Czy ma ktoś Sztokera podłączonego do komina z cegły ?

Edytowane przez toker

peletem nie paliłem , ale paliłem groszkiem czeskim tak jak brunatny nie polecam jeden syf Sztoker mam podłaczony normalnie do komina z cegły dodatkowo zamontowany wkład kominowy

Aktualnie palę brunatnym peletem pod nazwą KARBOPAL PLUS. Sztoker wewnątrz suchy, w wymienniku suchy, szary pył. Gdybym mocno dmuchnął, nie musiałbym czyścić, ale pewnie wyglądał bym...

Czy wkład kominowy jest zawilgocony wewnątrz ? Jeżeli tak, to na jakiej wysokości ? A jak wyglądało przed zamontowaniem wkładu (chyba, że wkład został zamontowany przed uruchomieniem kotła) ?

nie zauważyłem żeby wkład był wilgotny a zamontowałem go dlatego że przy starym piecu zapaliła się sadza w kominie i było nie ciekawie dlatego potem zamontowałem wkład i wizualnie jak wybieram popiół z wyczystki komina to nie widać żeby był wilgotny tyle ci mogę powiedzieć bo wyżej nie widać

A czy nie masz problemów z osiągnieciem temperatury i ile jego spalasz na dobe

Chętnie bym spróbował ten pelet tylko gdzie można kupić i jaka jest cena

Jaki masz ten Sztoker 25kw czy mniejszy? i na jakim sofcie pracuje

Edytowane przez gaca

ja mam sztokera 2 lata miałem na początku awarie sterownika potem motoreduktor i jeszcze odpadło mocowanie deflektora i wszystkie te usterki były naprawione expresowo mam doświadczenie z innymi kotłami i uważam że ten jest naprawdę niezły oczywiście niektórzy oczekują cudów ale jak chcecie spalać 10-15 kg ekogroszku to najpierw porządnie ocieplony dom poprawna instalacja i dobry węgiel i można próbować dom potrzebuje okresloną ilość ciepła i tyle oczywiście kolejne softy poprawiły dość znacznie spalanie bo około 25% ale na spalanie składa się wiele czynników. Sadza w piecu to norma , popiółu kiedyś miałem pojemnik na dobe teraz na trzy pale albo ekoretem z wesołka albo pieklorzem i jest jak pył z kilkoma węglikami wszytko to kwestia czasu. Nie wierzcie ludziom co wam opowiadają bajki o typowych retorach tam wiecznie trzeba coś ustawiać a spalnie i tak będzie większe jak w sztokersze

A przy ekorecie jakie masz ustawienia? Ja obecnie, przy takich temperaturach na zewnątrz, na sofcie S mam -50% :) Nie spala sie idealnie...

nie zauważyłem żeby wkład był wilgotny a zamontowałem go dlatego że przy starym piecu zapaliła się sadza w kominie i było nie ciekawie dlatego potem zamontowałem wkład i wizualnie jak wybieram popiół z wyczystki komina to nie widać żeby był wilgotny tyle ci mogę powiedzieć bo wyżej nie widać

A czy nie masz problemów z osiągnieciem temperatury i ile jego spalasz na dobe

Chętnie bym spróbował ten pelet tylko gdzie można kupić i jaka jest cena

Jaki masz ten Sztoker 25kw czy mniejszy? i na jakim sofcie pracuje

U mnie na dole w wyczystce jest sucho. Podglądając od dołu lusterkiem jest sucho. Jednak jak na dachu włożę rękę do komina to jest wilgotno na ściankach z cegły.

Na kotle (Sztoker 25 kW, sterownik PUMA) mam zadaną 75 stopni, przy włączonym PID. Zaworem 4-drogowym podaję na instalację c.o. 40 stopni. Bezproblemowo trzyma temp. +/- 2 do +/- 3 stopnie. Na dobę zużywa 1,5 do 2 worków. W ‘’MRÓWCE’’ worek 25 kG 10 zł. W kopalni w Sieniawie 8 zł. Soft najnowszy ze strony ELEKTRO-MIZ ‘u.