Mician 15.01.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) nowy kociołek sztoker mini spalanie: przez ostanie 4dni spaliłem 3 worki ekogroszku, wychodzi na dzień koło 17kg. Daje to średnie spalanie wegla 0,7kg/h na noc mam ustwiony termostat na 18,8stC i cwu wtedy nie grzeje a w dzień grzeje od 13.00-21.00 na 21,5stC i cwu od 40-60stC. Fajnie że moźna ustawiac sobie rózne temperatury na cały dzień. Zobaczę jak będzi pracował jak temp. spadnie ponizej zera i w lato. Sadza jest więc to standard i troche kopci, dym dostaje sie do pomieszczenia gdy próbuje zagladać do srodka pieca przez drzwiczki czy to jest normalne? Edytowane 15 Stycznia 2014 przez Mician Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 16.01.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Mnie też trochę dymi jak się otwiera drzwiczki, a czy to normalne nie mam pojęcia. Muszę przy otwieraniu pieca uchylać okno w piwnicy i wietrzyć. A na jakim węglu i ustawieniach pracuje kocioł ? Mój na czeskim groszku i korekcie mocy 0% zużywa worek na dobę. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez wmaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 16.01.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Jak powinna być prawidłowo zamontowana dmuchawa w kotle Sztoker 25kw ja mam zamontowaną , że powietrze ciągnie od góry nie powinno być od dołu bo z boku nie ma takiej możliwości proszę o porade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 16.01.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Ja maksymalną moc dmuchawy ustawiłem na 77%, minimalną moc kotła 1,5, pauza między podawaniem węgla to 30s praca podajnika 5,5s. Dodam że mam dom nieocieplony. Pompa C.O.włącza się co 20s w czasie postoju gdy niegrzejemy) (w nocy dla podtrzymania min. ustawień kotła i wg ustawień termostatu pokojowego 18.8stC ). Temperaturę na kotle mam ustawiona na 62stC maks. +-5st w dzień -7stC (w nocy - odchyłke temperatury ustawiam na wykresie dobowym), wyższej temperatury nie ustawiam bo kocioł grzeje wtedy za mocno (np. temperatura na kotle dochodzi do 76stC nawet 80stC jak podję paliwo 6s i odchyłkę temperatury miałem +-8stC) a skolei 55stC na kotle to dla mnie za mało bo w mieszkaniu jest 18stC i wtedy pewnie musialbym grzać całą dobe jednakowo żeby ogrzać mury.Palę ekogroszkiem z taniopal. Nazmianę raz wrzucam worek wysokoenergetyczny raz ten zwykły ekogroszek (brunatny) jestem zadowolony w sumie. Paliłem ekogroszkiem z kopalni z Rybnika wtedy jest mniej dymu to potwierdzam więc wszysytko zależy od węgla. Nie zaglądam więc do kotła jak nie muszę tylko odczytuję parametry pokazywane na panelu sterownika. Jak czyszcze piec to wyłączam na chwile automat i nic się nie spala tylko jest żar w kotle wtedy spokojnie można czyścić wyjąć popół, taki sposób wydaje mi sie najlepszy może ktoś coś podpowie innego? Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Mician Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 16.01.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Prośba o info czy do aligatora mogę podłączyc pompę cyrkulacyjną i w menu Cobry ustawic kiedy ma się włączac a kiedy wyłączac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 17.01.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Kiedy będzie dostępny nowy soft A33N? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom510 17.01.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Prośba o info czy do aligatora mogę podłączyc pompę cyrkulacyjną i w menu Cobry ustawic kiedy ma się włączac a kiedy wyłączac? 1. NIE - dla dedykowanego Alligatora z standardowym wyposażeniem nowych sztokerów (sterowanie zaworem i pompą za zaworem). 2. TAK - dla "uniwersalnego" Alligatora (sterowanie zaworem, pompą za zaworem i pompą cyrkulacyjną). Edytowane 17 Stycznia 2014 przez tom510 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 17.01.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Temperaturę na kotle mam ustawiona na 62stC maks. +-5st w dzień -7stC (w nocy - odchyłke temperatury ustawiam na wykresie dobowym), wyższej temperatury nie ustawiam bo kocioł grzeje wtedy za mocno (np. temperatura na kotle dochodzi do 76stC nawet 80stC jak podję paliwo 6s i odchyłkę temperatury miałem +-8stC) a skolei 55stC na kotle to dla mnie za mało bo w mieszkaniu jest 18stC i wtedy pewnie musialbym grzać całą dobe jednakowo żeby ogrzać mury. Po co ustawiać na kotle 62 tylko po to, żeby ją przez całą dobę obniżać wykresem dobowym? Przecież to jest tak samo, jakbyś ustawił 57. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 17.01.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Musze miec 62st.C bo bym nie osiągał temperatury komfortu w domu. Dlatego w nocy spada mi temperatura ponizej 62stC a w dzień (popołudniu dochodzi nawet do 70stC. W nocy w piecu nie mam ognia ledwo żar a wręcz czarno więc sporo oszczedzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 17.01.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Hmm ... mój pali w tej chwili ok 25kg/dobę, brunatnego z taniopala. I to przy małym zużyciu ciepłej wody i nastawie pieca na 50C. czyli jakby sporo więcej Masz termostaty na grzejnikach czy tylko termostat pokojowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toker 17.01.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Jak powinna być prawidłowo zamontowana dmuchawa w kotle Sztoker 25kw ja mam zamontowaną , że powietrze ciągnie od góry nie powinno być od dołu bo z boku nie ma takiej możliwości proszę o porade Uważam, że lepiej gdyby powietrze dmuchawa ciągnęła z dołu. Dlaczego? Otóz ciągnąc z góry dajemy możliwość, że coś wpadnie do wirnika. A jest to bardzo prawdopodobne przy załadunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 17.01.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 mam termostat w tylko w jednym pokoju,na pozostałych 6 grzejnikach nie mam, ale mam panel termostatu pokojowego połączony z kotłem c.o. z nastawami na poszczególne godziny. Ogrzewam tylko ok 90m2 pow. może dlatego mniej palę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 17.01.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 taniopal brunatny ma sporo kamieni dlatego mieszam z wysoenergetycznym z taniopal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toker 17.01.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 A czytałem na innym forum, że nie należy mieszać brunatnego z kamiennym... Jak to właściwie jest ? Osobiście kilka dni mieszałem brunatny pelet z miałem kamiennym i... nic złego nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 17.01.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 mam termostat w tylko w jednym pokoju,na pozostałych 6 grzejnikach nie mam, ale mam panel termostatu pokojowego połączony z kotłem c.o. z nastawami na poszczególne godziny. Ogrzewam tylko ok 90m2 pow. może dlatego mniej palę No tak ale ja ogrzewam 80m2 wg. pow. podłóg z czego 40% to poddasze o mniejszej kubaturze. Z tym że zużycie przyjmuję wg. wskazań softu tj. 10kg/h pracy podajnika. No nic trzeba eksperymentować dalej z ustawieniami, pewnie kiedyś dojdę do jakiegoś złotego środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 18.01.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Hmm ... mój pali w tej chwili ok 25kg/dobę, brunatnego z taniopala. I to przy małym zużyciu ciepłej wody i nastawie pieca na 50C. czyli jakby sporo więcej Masz termostaty na grzejnikach czy tylko termostat pokojowy ? wmaciej wydaje mi się że te 25 kg/dobę to nie dużo jak na taki ekogroszek. Ja palę z B&E wziąłem sobie tone tego niby najlepszego pali 17-19 na dobę zależy ile wody brane grzane 114 m2, bojler 140l, temperatura w domu na dole 23 stopnie na gorze 20-21 sropni. Mam pytanie do was zauważyłem że przy eko-groszku wysoko energetycznym Ślimak jak podaje to groszek jest "jakby zlepiony" nie wiem jak mam wam to wytłumaczyć a egogroszek na 100% suchutki. Edytowane 18 Stycznia 2014 przez willy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 18.01.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Wczoraj rozpocząłem zabawę ze sztokerem, nie wiem czemu bardzo ciężko było mu dobic do zadanej temperatury ( uruchomiona podłogówka i grzejniki) Pali się ładnie bez większych spieków generalnie ładny popiół, tylko że cały czas chodzi aby dobic do 55 ciężko mu było Dzisiaj ustawiłem parametry takie jak kolega "Marcin" z forum i zaczoł dobijac do 62 tylko musiałem skręcic zawór 3 drogowy do 40% poboru ciepłej wody z pieca a resztę z powrotu. Troszkę nie wyraźne zdjęcia może ktoś doradzi dlaczego nie chciał dobic przed przestawieniem zawory 3 drogowego? Edytowane 18 Stycznia 2014 przez bu20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.01.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 nisko ustawiona moc maksymalna nie masz spieków przy tych nastawach? nisko moc a mocny nadmuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 18.01.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 To było jak nie mógł dobic do zadanej temperatury nowego zdjęcia nie mam ale ustawiłem podajnik 5,5 podawanie i 30 s przerwamoc MIN 1,5i nadmuch na 77 i 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 18.01.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Martwi mnie jeszcze jedna rzecz silnik lub przekładnia podajnika głośno pracują chyba że sztoker tak ma. U znajomego w defro o wiele ciszej chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts