Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

nowy kociołek sztoker miniZdjęcie0480_.jpg Zdjęcie0482.jpg spalanie: przez ostanie 4dni spaliłem 3 worki ekogroszku, wychodzi na dzień koło 17kg. Daje to średnie spalanie wegla 0,7kg/h na noc mam ustwiony termostat na 18,8stC i cwu wtedy nie grzeje a w dzień grzeje od 13.00-21.00 na 21,5stC i cwu od 40-60stC. Fajnie że moźna ustawiac sobie rózne temperatury na cały dzień. Zobaczę jak będzi pracował jak temp. spadnie ponizej zera i w lato. Sadza jest więc to standard i

troche kopci, dym dostaje sie do pomieszczenia gdy próbuje zagladać do srodka pieca przez drzwiczki czy to jest normalne?

Edytowane przez Mician

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie też trochę dymi jak się otwiera drzwiczki, a czy to normalne nie mam pojęcia. Muszę przy otwieraniu pieca uchylać okno w piwnicy i wietrzyć.

A na jakim węglu i ustawieniach pracuje kocioł ? Mój na czeskim groszku i korekcie mocy 0% zużywa worek na dobę.

Edytowane przez wmaciej

Ja maksymalną moc dmuchawy ustawiłem na 77%, minimalną moc kotła 1,5, pauza między podawaniem węgla to 30s praca podajnika 5,5s. Dodam że mam dom nieocieplony.

Pompa C.O.włącza się co 20s w czasie postoju gdy niegrzejemy) (w nocy dla podtrzymania min. ustawień kotła i wg ustawień termostatu pokojowego 18.8stC ).

Temperaturę na kotle mam ustawiona na 62stC maks. +-5st w dzień -7stC (w nocy - odchyłke temperatury ustawiam na wykresie dobowym), wyższej temperatury nie ustawiam bo kocioł grzeje wtedy za mocno (np. temperatura na kotle dochodzi do 76stC nawet 80stC jak podję paliwo 6s i odchyłkę temperatury miałem +-8stC) a skolei 55stC na kotle to dla mnie za mało bo w mieszkaniu jest 18stC i wtedy pewnie musialbym grzać całą dobe jednakowo żeby ogrzać mury.

Palę ekogroszkiem z taniopal. Nazmianę raz wrzucam worek wysokoenergetyczny raz ten zwykły ekogroszek (brunatny) jestem zadowolony w sumie. Paliłem ekogroszkiem z kopalni z Rybnika wtedy jest mniej dymu to potwierdzam więc wszysytko zależy od węgla. Nie zaglądam więc do kotła jak nie muszę tylko odczytuję parametry pokazywane na panelu sterownika.

Jak czyszcze piec to wyłączam na chwile automat i nic się nie spala tylko jest żar w kotle wtedy spokojnie można czyścić wyjąć popół, taki sposób wydaje mi sie najlepszy może ktoś coś podpowie innego?

Edytowane przez Mician

Prośba o info czy do aligatora mogę podłączyc pompę cyrkulacyjną i w menu Cobry ustawic kiedy ma się włączac a kiedy wyłączac?

1. NIE - dla dedykowanego Alligatora z standardowym wyposażeniem nowych sztokerów (sterowanie zaworem i pompą za zaworem).

2. TAK - dla "uniwersalnego" Alligatora (sterowanie zaworem, pompą za zaworem i pompą cyrkulacyjną).

Edytowane przez tom510

Temperaturę na kotle mam ustawiona na 62stC maks. +-5st w dzień -7stC (w nocy - odchyłke temperatury ustawiam na wykresie dobowym), wyższej temperatury nie ustawiam bo kocioł grzeje wtedy za mocno (np. temperatura na kotle dochodzi do 76stC nawet 80stC jak podję paliwo 6s i odchyłkę temperatury miałem +-8stC) a skolei 55stC na kotle to dla mnie za mało bo w mieszkaniu jest 18stC i wtedy pewnie musialbym grzać całą dobe jednakowo żeby ogrzać mury.

Po co ustawiać na kotle 62 tylko po to, żeby ją przez całą dobę obniżać wykresem dobowym? Przecież to jest tak samo, jakbyś ustawił 57.

Jak powinna być prawidłowo zamontowana dmuchawa w kotle Sztoker 25kw ja mam zamontowaną , że powietrze ciągnie od góry nie powinno być od dołu bo z boku nie ma takiej możliwości proszę o porade

Uważam, że lepiej gdyby powietrze dmuchawa ciągnęła z dołu. Dlaczego? Otóz ciągnąc z góry dajemy możliwość, że coś wpadnie do wirnika. A jest to bardzo prawdopodobne przy załadunku.

mam termostat w tylko w jednym pokoju,na pozostałych 6 grzejnikach nie mam, ale mam panel termostatu pokojowego połączony z kotłem c.o. z nastawami na poszczególne godziny. Ogrzewam tylko ok 90m2 pow. może dlatego mniej palę

No tak ale ja ogrzewam 80m2 wg. pow. podłóg z czego 40% to poddasze o mniejszej kubaturze. Z tym że zużycie przyjmuję wg. wskazań softu tj. 10kg/h pracy podajnika. No nic trzeba eksperymentować dalej z ustawieniami, pewnie kiedyś dojdę do jakiegoś złotego środka :)

Hmm ... mój pali w tej chwili ok 25kg/dobę, brunatnego z taniopala. I to przy małym zużyciu ciepłej wody i nastawie pieca na 50C. czyli jakby sporo więcej :(

Masz termostaty na grzejnikach czy tylko termostat pokojowy ?

wmaciej wydaje mi się że te 25 kg/dobę to nie dużo jak na taki ekogroszek. Ja palę z B&E wziąłem sobie tone tego niby najlepszego pali 17-19 na dobę zależy ile wody brane grzane 114 m2, bojler 140l, temperatura w domu na dole 23 stopnie na gorze 20-21 sropni. Mam pytanie do was zauważyłem że przy eko-groszku wysoko energetycznym Ślimak jak podaje to groszek jest "jakby zlepiony" nie wiem jak mam wam to wytłumaczyć a egogroszek na 100% suchutki.

Edytowane przez willy

Wczoraj rozpocząłem zabawę ze sztokerem, nie wiem czemu bardzo ciężko było mu dobic do zadanej temperatury ( uruchomiona podłogówka i grzejniki)

Pali się ładnie bez większych spieków generalnie ładny popiół, tylko że cały czas chodzi aby dobic do 55 ciężko mu było

Dzisiaj ustawiłem parametry takie jak kolega "Marcin" z forum i zaczoł dobijac do 62 tylko musiałem skręcic zawór 3 drogowy do 40% poboru ciepłej wody z pieca a resztę z powrotu. Zdjęcie0248..jpgZdjęcie0253..jpg

Troszkę nie wyraźne zdjęcia może ktoś doradzi dlaczego nie chciał dobic przed przestawieniem zawory 3 drogowego?

Zdjęcie0248.jpg

Zdjęcie0253 (2).jpg

Zdjęcie0257.jpg

Edytowane przez bu20