Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w sofcie A nie ma korekty mocy kotła

tam na dole pokazana jest aktualna moc kotła

w sortach S jest korekcja mocy kotła w menu spalania i ja pisząc zaznaczam że jest to np "-40%"

moc pokazywana na dole w wersjach S jest mocą wyliczaną z algorytmu, czasem zdarza się ze kocioł nie pracuje ale "w tle" przelicza sobie to o czym tylko Włodek wie:D i wtedy na wyświetlaczu nie jest 1% czy inna wartość dla mocy minimalnej tylko np 35%

jak piszę o tym co pokazuje wyświetlacz zawsze dodaję "zakres mocy" chyba że zapomnę:p z wiekiem tak bywa

Witam posiadam ten piec od roku sztoker 25kw

Zalety: - Ładny

Wady: - tylko na groszku z górnej pułki tj. powyżej 900zł/t pracuje bez zastrzeżeń, gdy kupimy coś tańszego poniżej 29000kj kaloryczności to bardzo szybko odechce ci się tego pieca

- za mała pojemność na popiół: popiół spada tylko przy drzwiczkach a z tyłu popielnika jest pusto po otworzeniu drzwiczek wysypuje się wszystko na zewnątrz a połowa popielnika jest pusta

- otwór (korytko) którym jest przesuwany i spalany węgiel na całej szerokości jest taki sam szeroki ale na końcu gdzie już spada popiół jest zwężenie od góry (idiotyzm) gdzie lubi zapchać się popiół i podajnik nadal popycha węgiel który gromadzi się w piecu!!!

- dolna wkładka żeliwna nie jest zabezpieczona przez co lubi się przesunąć co prowadzi też do zapchania pieca 

- bardzo głośna praca podajnika znajomi mający inne firmy pieców nie majom tego problemu

Witam. Bardzo prosze o uwagi na temat pieca SZTOKER 25. Jak wyglad czyszczenie obsluga i sprawnosc? Czy ktos z Panstwa go wykorzystuje i moglby podzielic sie opinia. Jaka moze byc alternatywa dla tego pieca? Pozdr. Michal

Wady: - tylko na groszku z górnej pułki tj. powyżej 900zł/t pracuje bez zastrzeżeń, gdy kupimy coś tańszego poniżej 29000kj kaloryczności to bardzo szybko odechce ci się tego pieca

- za mała pojemność na popiół: popiół spada tylko przy drzwiczkach a z tyłu popielnika jest pusto po otworzeniu drzwiczek wysypuje się wszystko na zewnątrz a połowa popielnika jest pusta

- otwór (korytko) którym jest przesuwany i spalany węgiel na całej szerokości jest taki sam szeroki ale na końcu gdzie już spada popiół jest zwężenie od góry (idiotyzm) gdzie lubi zapchać się popiół i podajnik nadal popycha węgiel który gromadzi się w piecu!!!

- dolna wkładka żeliwna nie jest zabezpieczona przez co lubi się przesunąć co prowadzi też do zapchania pieca 

- bardzo głośna praca podajnika znajomi mający inne firmy pieców nie majom tego problemu

Witam. Bardzo prosze o uwagi na temat pieca SZTOKER 25. Jak wyglad czyszczenie obsluga i sprawnosc? Czy ktos z Panstwa go wykorzystuje i moglby podzielic sie opinia. Jaka moze byc alternatywa dla tego pieca? Pozdr. Michal

Kolego co do podajnika to głośny zdarza się silnik. U mnie jest tak samo ale maja go wymienic, byłem zobaczyc u przedstawiciela jak chodzi i praktycznie go nie słychac a u Mnie w każdym zakątku w domu dobrze że jeszcze tam nie mieszkam bo bym oszalał :(.

Piecyk dobry kwestia ustawień dopasowanych do danego domu, ja jak na razie siedzę tydzień było cięzko ale jest już lepiej.

praca podajników jest głosna dlatego iz drgania jakie się generuja przenoszą się również na posadzkę.....

wystarczy piece ustawaić na grubym kawakłku gumy pod całym piecem oraz pod nóżką podpierającą zasobnik jesli takowa jest.....i problem z głowy

ja tak mam.... piec/kocioł w piwnicy.... i słychać bardzo delikatnie go tylko i wyłącznie wtedy kiedy zapanuje idealna cisza...

a mam Sztokera 15kw i pale wysokokalorycznym 29000 za 780zl wypala sie na pyl, popielnik czyszcze co 4-5 dni, i generalnie wychodzi mnie taniej niz tanszy wegiel bo spalam go mniej, no i piec czysty.

Kociol mam w piwnicy i halas jest minimalny. Swoja droga to wole go slyszec bo sluchajac go wiem jak pracuje na jakiej mocy itp.

Palę brunatnym pelletem (Karbopal Plus) z kopalni Sieniawa. W żaden sposób nie mogę zlikwidować tworzenia się spieku żużlowego w palenisku. Kłopot, że taki spiek nie zostaje zepchnięty z paleniska do popielnika, w trakcie podawania paliwa. Próbowałem róznych ustawień i ich kombinacji... nic nie pomaga. Proszę o podpowiedzi w tym temacie.

PS > a może dmuchawa winna być wyłączana w momencie podawania opału ? Może wtedy nie nastepowało by sprasowywanie żaru opałowego ?

Edytowane przez toker

W sofcie v9_A33_m.bin na ktorym pracuje moj kociol jest to aktualna moc pracy kotla ktora podaje wyswetlacz sterownika.

Wsofcie "S" nie wiem dokladnie jak to jest bo testowalem 1 dzien i sie przestraszylem. Wrocilem do fabrycznego

A jaki był powód przestraszenia ? Pytam przez ciekawość, bo soft S raczej jest dość pozytywnie odbierany przez forumowych użytkowników.

Palę brunatnym pelletem (Karbopal Plus) z kopalni Sieniawa. W żaden sposób nie mogę zlikwidować tworzenia się spieku żużlowego w palenisku. Kłopot, że taki spiek nie zostaje zepchnięty z paleniska do popielnika, w trakcie podawania paliwa. Próbowałem róznych ustawień i ich kombinacji... nic nie pomaga. Proszę o podpowiedzi w tym temacie.

PS > a może dmuchawa winna być wyłączana w momencie podawania opału ? Może wtedy nie nastepowało by sprasowywanie żaru opałowego ?

Witam mam to samo palę Retopalem z Piasta nie wiem jak ustawić Edytowane przez marekmax

A jaki był powód przestraszenia ? Pytam przez ciekawość, bo soft S raczej jest dość pozytywnie odbierany przez forumowych użytkowników.

Mialem wersje chyba bardzo probna bo nie dzalala funkcja pogodowki a pompy nie chcialy sie zalaczyc.

Pobralem juz wersje ze strony Elektromiz tylko nie mam czasu na testy, jak tylko zlapie chwilke to nieomieszkam przetestowac.

Ciekawy jestem jak wyglada spalanie na tym sofcie.

Mialem wersje chyba bardzo probna bo nie dzalala funkcja pogodowki a pompy nie chcialy sie zalaczyc.

Pobralem juz wersje ze strony Elektromiz tylko nie mam czasu na testy, jak tylko zlapie chwilke to nieomieszkam przetestowac.

Kolego gaca na prosbe zalaczam foty.

DSC00187.jpg

DSC00196.JPG

DSC00202.JPG

DSC00208.JPG

DSC00213.JPG

Edytowane przez refmim

Mrozy sie zaczęły, piecyk pokazał na co go stać :) Popiołek się poprawił, łyka teraz worek na dobę, ale komfort cieplny odczuwalny. Miałem niezły przypadek - w piatek ślimak chodził a groszek nie chciał lecieć :) Coś się zblokowało - pech, oczywiście małżonka w domu i nie mogła sobie z tym poradzić, ja musiałem wyngiel wysypać cały, coś się zlepiło... (ach ten ekoret).

Wprawdzie zapasów jeszcze mam na trochę, ale nie chcę błędu połenić jak z ekoretem. Macie jakiegoś sprawdzonego dostawcę groszku? Co polecacie workowanego w cenie do 950 za tonę z dowozem... Moge prosić na priva, by reklamy nikomu nie robić?

Mój wykres wygląda tak, ale ja steruję zaworem 4D poprzez alligatora co pewnie powoduje większą częstotliwość zmian temperatury pieca. Za to zużycie na miękkim ekogroszku za ostatnie dni mam 2 x większe - 31-38 kg/dobę (przy ustawieniach 10kg/godzinę pracy podajnika i temp. -17 w nocy i -11 za dnia). Zostało mi na szczęście jeszcze tylko 200kg tego węgla, potem przesiądę sie na porządny groszek z Wesołej (mam nadzieję, ze porządny)

WP_20140121_002.jpg

zeby działała pogodówka musisz czujnik temp.powrotu wody wyrzucić na zewnątrz ustawić krzywą i tyle musisz sie pobawić

zeby działała pogodówka musisz czujnik temp.powrotu wody wyrzucić na zewnątrz ustawić krzywą i tyle musisz sie pobawić

Alez oczywiscie ze tak zrobilem tyle ze pomimo zadawanych zmian w okienku pogodowki (on-off) zmiana temperatur zmiana krzywej piec wogole nie reagowal. Sprobuje z najnoesza wersja.

Byla to wersja gdzie czujnik powrotu mozna bylo zastosowac na dwa sposoby: czujnik na zewnatrz lub czujnik jako temperatura wewnetrzna (opcja do wyboru)

Alez oczywiscie ze tak zrobilem tyle ze pomimo zadawanych zmian w okienku pogodowki (on-off) zmiana temperatur zmiana krzywej piec wogole nie reagowal. Sprobuje z najnoesza wersja.

Byla to wersja gdzie czujnik powrotu mozna bylo zastosowac na dwa sposoby: czujnik na zewnatrz lub czujnik jako temperatura wewnetrzna (opcja do wyboru)

A jaki masz soft S10U?

a dałeś mu szansę zareagować?

w zależnosci od krzywej musi podnieść odpowiednio zadaną. nie zrobi tego w 2 minuty

witam.

mam pytanie odnośnie czyszczenia komory powietrznej w sztokerze mini. odkręciłem 4 nakrętki ale za nic, pomimo użycia siły, nie mogłem zdemontować tej płytki z rurką więc spasowałem. czy trzeba robić to siłowo, czy jest może jakiś inny sposób/haczyk?

ja za pierwszym razem tez nie mogłem otworzyć, trzeba śrubokrętem podważyć, ta płytka jest oklejona chyba silikonem. Później już schodzi elegancko

A wrócę do tej korekty mocy w sofcie S. Próbowaliście zmniejszyć do -70? Pokazuje się symbol przekreślonego podajnika... Piec przestaje w ogóle podawać?