Jarecki79 28.01.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 symbol przekreślonego podajnika oznacza pracę na ruszcie awaryjnympracuja pompy, dmuchawa, pilnowana jest nastawa, nieaktywne jest wyjście podajnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
refmim 28.01.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 A jaki masz soft S10U? Co v9_S11 Sztoker 25kW 8_25_100_1.bin- na takim probowalem. Fajna mial funkcje pogodowki badz termostatu pokojowego do wyboru a w tym Co_v11_S10u_Sztoker_15kW.bin juz tego nie ma jest tylko pogodowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 28.01.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Mój wykres wygląda tak, ale ja steruję zaworem 4D poprzez alligatora co pewnie powoduje większą częstotliwość zmian temperatury pieca. Za to zużycie na miękkim ekogroszku za ostatnie dni mam 2 x większe - 31-38 kg/dobę (przy ustawieniach 10kg/godzinę pracy podajnika i temp. -17 w nocy i -11 za dnia). Zostało mi na szczęście jeszcze tylko 200kg tego węgla, potem przesiądę sie na porządny groszek z Wesołej (mam nadzieję, ze porządny) [ATTACH=CONFIG]237844[/ATTACH] Miałem podobnie , na jakich mocach pracuje twój kociołek przy takim spalaniu? Wesoła jest mocna ale się spieka - nie zalecana podobno do sztokera. Może ktoś już to przerabiał - co sypać do Mini jak Kazimierz za słaby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młyno 28.01.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Co_v11_A33_N pojawił się na stronie EM dla zainteresowanych...Ja również poszukuję kalorycznego i mało spiekającego się opału do Sztokera 25 KW i dobrze żeby był suchy ,a to rzadko idzie w parze. Każde sugestie mile widziane Do tej pory paliłem ekobranem lecz przy tych tem. jest połykany i sporo popiołu, co prawda suchutki i bez miału, teraz zasypałem phu zgoda tem. lux lecz spieki piękne figurki tworzą, wcześniej sprawdzałem optimal , niezły był drobne spieki ładnie się wypalał tylko tem. były wyższe zakupie jeszcze teraz popalę troche to zobaczymy.Zuważyłem , że jak sztokerek pracuje na 100% mocy (czasem ma takie akcje ) to dymi do podajnika . Trochę mnie to drażni.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 29.01.2014 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Miałem podobnie , na jakich mocach pracuje twój kociołek przy takim spalaniu? Wesoła jest mocna ale się spieka - nie zalecana podobno do sztokera. Może ktoś już to przerabiał - co sypać do Mini jak Kazimierz za słaby? Trudno powiedzieć, jak dogrzewa to pracuje i na 100% a potem to różnie od 40 - 70%, w każdym bądź razie udaje mu się utrzymywać zadaną temperaturę na marnym węglu ale z widocznym wysiłkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 29.01.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Witam! Mam pytanie do kolegi refmim.Jakie masz ustawienia na kociołku? Ja za nic w świecie nie mogę ustawić żeby było dobrze i jadę bez pida. Na dodatek pojawiła mi się jakaś dziwna smola wokół pieca w środku. Pomocy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Co_v11_A33_N pojawił się na stronie EM dla zainteresowanych... . Skoro jest oficjalnie, to napiszę,że: 1. Jest zgodny z oficjalna instrukcją 2. Zmiana w kodzie 1207 zamiast licznika pracy w sekundach jest w kg podobnie jak w softach serii S 3.Wbijając kod 0000 jest też możliwość wyłączenia alarmu wygaszania/braku paliwa (czyli jak w danym czasie nie osiągnie t.zadanej nie wyrzuci alarmu, uzna kocioł za wygaszony dopiero po spadku temp. poniżej progu załączenia pompy, bodajże 35st.C, tutaj trzeba Włodka dopytać, bo nie pamiętam) Można go zatem ustawić na granicy, aby nawet deczko nie dobijał do nastawy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 29.01.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Witam Forumowicze! Jak mogę sprawdzić jakiego mam softa. Jestem nowy na forum i początkujący w obsłudze mini.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
refmim 29.01.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Witam! Mam pytanie do kolegi refmim. Jakie masz ustawienia na kociołku? Ja za nic w świecie nie mogę ustawić żeby było dobrze i jadę bez pida. Na dodatek pojawiła mi się jakaś dziwna smola wokół pieca w środku. Pomocy...... Czas podawania 5sek Czas przerwy 33 sek Wentylator min 5% , max 80% ADC wylaczone Pid zalaczone Temperatura c.o. 50st Temperatura c.w.u. 42 st temperatura za zaworem 4d -45st Smole tez mialem jak palilem niskokalorycznym brunatnym Teraz pale 29000kj i jest super. Musisz dac sterownikowi troche czasu, czeste grzebanie w nastawach destabilizuje jego prace. Od kilku dni nie zmienialem nastaw i zauwazylem ze coraz lepiej pilnuje temperatury, Temperatura waha sie w granicach +- 2st. od nastawy i nawet dogrzewanie bojlera zbytnio go nie rusza. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez refmim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 29.01.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Dziękuję bardzo. Jutro ustawie jak napisałeś, a czy zmieniałes może softa? Jeśli chodzi o węgiel to palę ekogroszkiem ecobran mogę widzieć czego Ty używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
refmim 29.01.2014 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Dziękuję bardzo. Jutro ustawie jak napisałeś, a czy zmieniałes może softa? Jeśli chodzi o węgiel to palę ekogroszkiem ecobran mogę widzieć czego Ty używasz? Jutro zadzwonie do goscia i zapytam wiem tylko ze to wegiel katowicki ale niewiem z jakiej kopalni. Soft to mam jeszcze stary nie mam czasu narazie na testy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.01.2014 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Witam Forumowicze! Jak mogę sprawdzić jakiego mam softa. Jestem nowy na forum i początkujący w obsłudze mini.... Pozdrawiam wpisując kod 1982 na dole po prawej stronie wyświetla się oznaczenie softu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 30.01.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Czas podawania 5sek Czas przerwy 33 sek Wentylator min 5% , max 80% ADC wylaczone Pid zalaczone Temperatura c.o. 50st Temperatura c.w.u. 42 st temperatura za zaworem 4d -45st Smole tez mialem jak palilem niskokalorycznym brunatnym Teraz pale 29000kj i jest super. Musisz dac sterownikowi troche czasu, czeste grzebanie w nastawach destabilizuje jego prace. Od kilku dni nie zmienialem nastaw i zauwazylem ze coraz lepiej pilnuje temperatury, Temperatura waha sie w granicach +- 2st. od nastawy i nawet dogrzewanie bojlera zbytnio go nie rusza. Pytanie do kolegi_refmim_ a jaką masz ustawioną moc kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 30.01.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Dzięki Panowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzio77 30.01.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Czas podawania 5sek Czas przerwy 33 sek Wentylator min 5% , max 80% ADC wylaczone Pid zalaczone Temperatura c.o. 50st Temperatura c.w.u. 42 st temperatura za zaworem 4d -45st Smole tez mialem jak palilem niskokalorycznym brunatnym Teraz pale 29000kj i jest super. Musisz dac sterownikowi troche czasu, czeste grzebanie w nastawach destabilizuje jego prace. Od kilku dni nie zmienialem nastaw i zauwazylem ze coraz lepiej pilnuje temperatury, Temperatura waha sie w granicach +- 2st. od nastawy i nawet dogrzewanie bojlera zbytnio go nie rusza. ile Ci spala na dobę? dla celów porównawczych, byłbym też wdzięczny za fotę tego "papierosowego" popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 30.01.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Panowie czy to dobrze że zawór 3d mieszający jest przed pompami c.o i c.w.u? Bo wydaje mi się że to źle i c.w.u. powinno być przed zaworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
refmim 30.01.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Pytanie do kolegi_refmim_ a jaką masz ustawioną moc kotła moc kotla w tym sofcie sterownik dobiera sobie sam w zaleznosci od zapotrzebowania na cieplo natomiast jezeli chodzilo o minimalna moc to 4% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keyser Soze 30.01.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Panowie czy to dobrze że zawór 3d mieszający jest przed pompami c.o i c.w.u? Bo wydaje mi się że to źle i c.w.u. powinno być przed zaworem. Pompa CWU powinna być przed zaworem, CO jest dobrze. W Sztokerach są dwa wyjścia, ja mam w jedno podłączone CO a na drugim jest CWU. Mój Sztoker pracuje obecnie na sofcie S i spala w granichach 26 kg/dobę a ogrzewa 180m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 30.01.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Pompa CWU powinna być przed zaworem, CO jest dobrze. W Sztokerach są dwa wyjścia, ja mam w jedno podłączone CO a na drugim jest CWU. Mój Sztoker pracuje obecnie na sofcie S i spala w granichach 26 kg/dobę a ogrzewa 180m2. Wracając do CWU. To dlatego nie mogę osiągnąć temp 45stop. na powrocie? Do tego wszystkiego nie mogę dogrzac domu choć kaloryfery gorące jak diabeł na piecu 63stop pompa na 2biegu a w domu max 20stop. Piec chodzi narazie w 2fazach bez pid i adc. Macie jakis pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keyser Soze 30.01.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Nie bardzo rozumiem, że nie możesz dogrzać w domu. U mnie jest nastawa 50'C a w domu mam 22-23'C bo regulacjęmam na termostatach na grzejnikach. Jeżeli masz nastawę 63' a nie możesz osiągnąć temp. powrotu 45' tzn. że twójbudynek ma duży odbiór lub masz jakieś inne straty bo gdzieś to ciepło ucieka. Takie jest moje zdanie ale zawszemogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts