wmaciej 30.01.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Wracając do CWU. To dlatego nie mogę osiągnąć temp 45stop. na powrocie? Do tego wszystkiego nie mogę dogrzac domu choć kaloryfery gorące jak diabeł na piecu 63stop pompa na 2biegu a w domu max 20stop. Piec chodzi narazie w 2fazach bez pid i adc. Macie jakis pomysl? Jeśli to jest pierwszy sezon nowo wybudowanego (murowanego) budynku to ma on w sobie na tyle dużo wilgoci, że straty ciepła są duże. Po wygrzaniu i wyschnięciu w lecie następna zima będzie ok. A jak nie to .. to nie wiem - może kaloryfery za małe, no bo jak są gorące a nie da sie podnieść temp. powyżej 20C to coś jest nie halo. ja mam piec na 52C, na kaloryfery idzie woda 43C a w środku bez problemu 21-22C, i to przy zdławionych termostatach na grzejnikach. A domek nie jest jakoś ekstra ocieplony - raczej przeciętnie, tyle że mały jest Edytowane 30 Stycznia 2014 przez wmaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 30.01.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Kolego mam podobny problem Też na piecu 65C na zaworem 56-58 grzejniki rozkrecone na 3 gorące jak diabli a w pomieszczeniach maks 18C dodatkowo podłogówka tez sporo odbiera ciepła. Piec mam 25KW na dobę bierze 40kg eko groszku 26kj z Bytomskiego Mam nadzieję że jak zmniejsza się mrozy to wszytsko sie unormuje. A co najgorsze piec praktycznie cały czas na wysokich obrotach chodzi Nastawy: 30 na 5 groszek 5 na 80 dmuchawa moc pieca 1,5% Zużycie groszku w sekundach w granicach 9600-9700 na dobę :-/. dycha80 jakie masz spalanie? Dodam że dom ocieplony 12cm styropianem grafitowy 0,33, strop czamaninek 9 komorowy. Pewnie musi sie wygrzac i cała wilgoc wyparowac. Dzisiaj rano zmniejszyłem temperaturę do 56C i wdomu zrobiło sie 17C. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
refmim 30.01.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) ile Ci spala na dobę? dla celów porównawczych, byłbym też wdzięczny za fotę tego "papierosowego" popiołu. Spalanie na dzien dzisiejszy przy temperaturach -5 -10 to okolo 15-17 kg na dobe.Ostatnio uzupelnilem zasobnik po 4 dobach i wyszlo 62 kg, popiol wyciagam jak uzupelniam zasobnik ( niepelna szuflada) Atak wyglada popiol W moim budynku spalanie najkorzystniejsze jest przy temp zadanej 50st a bojler na 42st z histereza 2 stopnie bez stref czasowych. Probowalem stref na c.w.u ale gdy temp mocno spadala kociol musial gonic. U mnie najlepiej jak jest dogrzewana na biezaco. Spadek temp na bojlerze bez poboru wody to 1 st na 13 godz., dlatego nie oplaca mi sie wlaczac stef i kociol plynnie pracuje bo grzeje na biezaco. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez refmim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzio77 30.01.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 popiół mam podobny, ale spalanie już sporo większe (ok. 25kg) a powierzchnia do ogrzania mniejsza. 17kg miałem przy dodatnich temperaturach w grudniu. zamówiłem wesołą iskrę, może będzie wydajniejsza. co i cwu mam na jednej pompie, bez zaworów n-drożnych, najnowszy soft i 45 stopni na piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 31.01.2014 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Kolego mam podobny problem Też na piecu 65C na zaworem 56-58 grzejniki rozkrecone na 3 gorące jak diabli a w pomieszczeniach maks 18C dodatkowo podłogówka tez sporo odbiera ciepła. Piec mam 25KW na dobę bierze 40kg eko groszku 26kj z Bytomskiego Mam nadzieję że jak zmniejsza się mrozy to wszytsko sie unormuje. A co najgorsze piec praktycznie cały czas na wysokich obrotach chodzi Nastawy: 30 na 5 groszek 5 na 80 dmuchawa moc pieca 1,5% Zużycie groszku w sekundach w granicach 9600-9700 na dobę :-/. dycha80 jakie masz spalanie? Dodam że dom ocieplony 12cm styropianem grafitowy 0,33, strop czamaninek 9 komorowy. Pewnie musi sie wygrzac i cała wilgoc wyparowac. Dzisiaj rano zmniejszyłem temperaturę do 56C i wdomu zrobiło sie 17C. Pozdrawiam U mnie na termostatach Diamond 21C to jest nastawa jakieś 4,5. A ile macie nominalnej mocy zainstalowanej w kaloryferach na m2 ogrzewanej powierzchni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 31.01.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 dycha80 jakie masz spalanie?Dodam że dom ocieplony 12cm styropianem grafitowy 0,33, strop czamaninek 9 komorowy.Pewnie musi sie wygrzac i cała wilgoc wyparowac.Dzisiaj rano zmniejszyłem temperaturę do 56C i wdomu zrobiło sie 17C. Pozdrawiam Ja mam spalanie ok 20 kg na dobę. Popiol jak kolega na zdjęciu. Nastawe pieca 15 na 50przerwy ale bez pid i adc. Kaloryfery na maxa.Domek z porotermu ocieplony 12cm. Powierzchnia ok 120m. Wybudowany w 2011/12 ale ogrzewany od października 13r.bez podłogowki.Fakt że na zewnątrz -12i mocne zimnewiatry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 31.01.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Dzisiaj Przyszedł moto reduktor nowy, Wymieniłem i cichutko w domu, teraz zastanawiam się czy piec pracuje czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 31.01.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Dzisiaj Przyszedł moto reduktor nowy, Wymieniłem i cichutko w domu, teraz zastanawiam się czy piec pracuje czy nie Bardzo głośno pracował? Ja kotłownie mam pod sypialnią i też słyszę jak się załącza dodatkowo miałem 2 razy plamy pod przekładnią. Jeśli chodzi o temp to podniosła się? Bo u mnie tak, tylko chyba dzięki temu że temp podniosła się z -12 do -8 ale testuje też ustawienia kolegi...... Dam znac jak wypali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 31.01.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Było go tak słychac jak by pracował w zwarciu i silnik był ciepły wręcz gorący jak piec dobijał temp.Teraz chodzi cichutko i sie nie grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 31.01.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 W dalszym ciągu teperatura taka sama tylko piec troszke sfolgował tak często nie dobija bo ma częśc podłogówki wyłączoną, bo kładą płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 31.01.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 W dalszym ciągu teperatura taka sama tylko piec troszke sfolgował tak często nie dobija bo ma częśc podłogówki wyłączoną, bo kładą płytki Kolego to poczekaj trochę... Napisz w jakim etapie masz domek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 02.02.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Dom powstal na przelomie 2012 a 2013 i dopiero przed ukadaniem plytek zostal odpalony piec jakies 4 tygodnie temu a wczesniej przepalane w kozie. Nawet bylo cieplo ale tylko na chwile bo mury ciagna cieplo jeszcze. dzisiaj spalanie bylo 8200 sekund na dobe wczoraj i w piatek, musialem zmnieszc podawanie do 5,5 z 6 bo byl nie dopalony wegiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 04.02.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Ja maksymalną moc dmuchawy ustawiłem na 77%, minimalną moc kotła 1,5, pauza między podawaniem węgla to 30s praca podajnika 5,5s. Dodam że mam dom nieocieplony. Pompa C.O.włącza się co 20s w czasie postoju gdy niegrzejemy) (w nocy dla podtrzymania min. ustawień kotła i wg ustawień termostatu pokojowego 18.8stC ). Temperaturę na kotle mam ustawiona na 62stC maks. +-5st w dzień -7stC (w nocy - odchyłke temperatury ustawiam na wykresie dobowym), wyższej temperatury nie ustawiam bo kocioł grzeje wtedy za mocno (np. temperatura na kotle dochodzi do 76stC nawet 80stC jak podję paliwo 6s i odchyłkę temperatury miałem +-8stC) a skolei 55stC na kotle to dla mnie za mało bo w mieszkaniu jest 18stC i wtedy pewnie musialbym grzać całą dobe jednakowo żeby ogrzać mury. Palę ekogroszkiem z taniopal. Nazmianę raz wrzucam worek wysokoenergetyczny raz ten zwykły ekogroszek (brunatny) jestem zadowolony w sumie. Paliłem ekogroszkiem z kopalni z Rybnika wtedy jest mniej dymu to potwierdzam więc wszysytko zależy od węgla. Nie zaglądam więc do kotła jak nie muszę tylko odczytuję parametry pokazywane na panelu sterownika. Jak czyszcze piec to wyłączam na chwile automat i nic się nie spala tylko jest żar w kotle wtedy spokojnie można czyścić wyjąć popół, taki sposób wydaje mi sie najlepszy może ktoś coś podpowie innego? mija miesiąć grzania sztokerem mini, nowe wnioski: gdy temperatura spadała w okolice -10st c miałem ustawienia 75% nadmuch podawnie 10s pausa 45s aby mieć temperaturę w domu ok 21-22stC gdy miałem poprzednie ustawienia temperatura była w granicy 19stC, to troche mało dlatego zwiększyłem podawanie do 10s) co do czyszczenia; czyściłem tylko raz na 3 tygodnie ale tylko tam gdzie są kratki rewizyjnie przy rurze odprowadzającej spalin do komina ( tak wyczytalem na forach że to kocioł samoczyszczacy i wystarczy czyscić tylko w piecu przy odejściu rury do komina). Jestem zadowolony z tego pieca wsypuje ekogroszek i opróżniam popielnik reszta to frajda z bawieniem się w odczytywanie danych na monitorku wykresy spalanie temeratury na zasilaniu i powrocie. Zainstalowałem 4 dni temu nowy soft N pokazuje mi spalanie max20kg a dzisiaj 17,6kg a na węgiel też nie narzekam bo wszystko się ładnie spala. Bawię się jeszcze tylko aby bardziej podkręcić parametry i mniej spalać ale widze że i tak kociołek sam oszczędza bo wyłącza pompy cwu i co i przechodzi w stan podtrzymania. Edytowane 4 Lutego 2014 przez Mician Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 04.02.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Zainstalowałem 4 dni temu nowy soft N pokazuje mi spalanie max20kg a dzisiaj 17,6kg a na węgiel też nie narzekam bo wszystko się ładnie spala. Pokazuje spalanie 17,6 kg a na ile masz ustawione na 10.0? nie wiem czy widzisz ale można tam zmieniać parametr ja mam ustawione 13.0 to raczej minimum jakie powinno być ale musiał byś dokładnie sobie sam policzyć ile dokładnie pali nie sugeruj się do końca tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 04.02.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) i tak liczę na piechote w notesie i na pewno nie spalam wiecej niż worek( przy mrozie -8 ). Po wpisaniu kody wskakuje mi spalanie w kg przez ostanie kilka dni i obok wykrzyknika liczba 10 tyle ile podaje podajnik w sekundach. Policzę po zimie ile worków spaliłem (pale na zmiane brunatnym i wysokoenergetycznym) Edytowane 4 Lutego 2014 przez Mician Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toker 05.02.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Czy próbował Ktoś sterownik SPP Boleckiego w Sztokerze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 willypriv poszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.02.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 willy próbowałeś z tą stałą pracą pompy cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 07.02.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Kupiłem groszek z Wesołej, o cieple spalania 28,2, piec stabilnie pracuje nie ma za dużych skoków temperatury mimo że jadę na sterowanym zaworze 4D i pogodówce, która zmienia nastawy i kotła i zaworu 4D, od poniedziałku spalił średnio 16,6 kg/dobę przy ujemnych temp. w nocy i takich różnych w dzień - w sumie fajnie ale codziennie wyciągam tak 3/4 szuflady popiołu. I to mi się wydaje dużo. Jest tam sporo spieków i grud i takiego jakby niedopalonego węgla. No nie jest to popiół z papierosa - nie musi go być ale generalnie popiołu jest dużo.Piec idzie na sofcie S z nastawami bazowymi podawanie 8-40 nadmuch 75%. korekta mocy 0%w którym kierunku modyfikowac ustawienia żeby tego cholernego popiołu było mniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzio77 07.02.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 kiedy testowałem s-kę, a było to podczas niedawnych mrozów, korektę mocy miałem na -30%, a przy wyższych temperaturach nawet na -45%. wydaje mi się, że 0% to za dużo i stąd niedopalony węgiel. u mnie lepiej sprawdzają się softy A więc przeszedłem już na n-kę. nie zmieniam nawet fabrycznych nastaw przerwy i podawania, po kilkudziesięciu godzinach cobra sobie wszystko układa, spalanie spadło a i popiół zadawalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts