Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak powstaje nasz dom Verona z MG Projekt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom wydaje się bardzo funkcjonalny, ma wiele fajnych rozwiązań tzn duża kuchnia oraz dużo pom pomocniczych typu pom gospodarcze, pralnia , garderoba a w sumie powierzchnia nie jest ogromna bo 190 metrów.

Nie mam pomysłu jeszcze na elewację - bo ta z katalogu nie bardzo mi się podoba a decyzję trzeba podjąć szybko bo jeśli ma być klinkier to trzeba zrobić szersze fundamenty.

Nie mogę doczekać się dnia kiedy faktycznie rozpoczną się prace budowlane a ma to nastąpić na początku kwietnia

Witaj Konrad

Strasznie się cieszę, ze do mnie napisałeś

Gdybyś był taki miły - zrób trochę zdjęć i wklej tu na forum lub prześlij do mnie - będę b wdzięczna [email protected]

Napisz mi czy macie coś zamiar zmienić lub czy coś zmieniliście jaki macie pomysł na elewację zew bo to spedza mi sen z powiek

My budujemy w okolicach Łodzi

Pozdrawiam i czekam na wieści :-)

Zdjęcia wysłane

U nas zmian większych nie było.

Powiększyliśmy dach nad wejściem, na tarasie zejście zrobiliśmy na dwie stron i kilka małoistotnych drobiazgów.

Elewację zmieniamy

Tam gdzie w projekcie od frątu jest klinkier u nas będzie tynk natomiast tam gdzie w projekcie jest tynk (samo wejście) my robimy w płytkach. Inne elementy dekoracyjne zostają bez zmian (tarasy, klinkier pomiędzy oknami itd.).

Pozdrawiam

Hej

Bardzo serdecznie dziękuję za zdjęcia,

Potwierdziły fakt że dom jest prześliczny.

Zazdroszczę etapu na jakim jesteście że domek już stoi.

Co do Verony:

Ja planuje elewację taką jak w projekcie tzn klinkier jasno żółty także wokół drzwi wejściowych, również chcemy powiększyć daszek przed wejściem i podeprzeć go cienkimi słupami

No i największa zmiana to salon, My mamy działkę wąską a długą więc robimy duże okno na ścianie tylnej i tam wyjście dodatkowy taras i kominek rogowy na ścianie między salonem a kuchnią

A Wy będziecie mieli kominek? - bo zauważyłam że chyba wywaliliście komin z salonu?

http://images50.fotosik.pl/714/6e5ca35adc8e36b2med.jpg

Budowę rozpoczynamy w kwietniu ale nie mogąc się doczekać spędziliśmy trochę czasu na naszej działce. Przypomina na razie tzn jest na razie polem i nie ma tam nic szczególnego poza tym ze oczami wyobraźni stoi tam już nasz dom

Dziś rozpoczynamy prace budowlane na naszej działce:

* Od rana pan koparkowy zbiera ziemie i niweluje teren

* Od czwartku wchodzi ekipa od ogrodzenia - na razie z 4 stron od frontu będzie prowizorka bo

1. wiele to ogrodzenie będzie musiało przeżyć jeszcze - wjazdy i wyjazdy dziwnych pojazdów

2. nie ma jeszcze ostatecznej decyzji jak ono będzie wyglądało.

Póki co siata i jakieś drewniane słupki- na czas budowy muszą być.

* w przyszłym tygodniu wchodzą wodociągi - wiec będzie woda i tymczasowe przyłącze energetyczne - także przyszły tydzień

* na gwałt :-) musimy zorganizować pakamerę lub jakieś schronienie dla naszych Fachmanów od budowania - bo to ekipa przyjezdna w ilości sztuk 5 więc nocleg nawet u nas w mieszkaniu nie wchodzi w grę

No i optymizm jaki pojawia się na horyzoncie tzn Panowie obiecują że na początek czerwca szykować dach wiec do wakacji Verona powinna osiągnąć status : stan surowy zamknięty ach..... rozmarzyłam się - póki co kalosze na wyposażeniu auta i po pracy ruszam na działkę a że było to pole rolne do tej pory -wiec nie wiem czy kalosze wystarczą na to okropne błoto

http://images40.fotosik.pl/695/93d69d187842ed34med.jpg

Jaki piękny pierwszy plan działania napisałam :-)

I oczywiście na planie się skończyło

No wiec tak: Panowie od ogrodzenia nie zaczęli bo niby jeszcze ziemia była zamarznięta

Pan koparkowy porównał trochę teren ale znowu ziemia za miękka i się zapadał, porobił koleiny i nie można była wjechać na działkę aby nawieść gruzu ( bo drogę dojazdową musimy zrobić sami)

Ten nie kopie bo za mokro - Ci nie wjadą jak ten nie wykopie a dla tamtych zamarznięte

Rozmumiecie coś z tego?

Na szczęście jutro mój mąż wkracza do akcji i mam nadzieję ze zrobi z tym porządek. Oby :-)

Jesteśmy razem z mężem osobami które uwielbiają działać a siedzenie w miejscu i nuda nas wykańczają.

Nie cierpimy siedzieć w domu przed TV tylko być cały czas w ruchu.

Początki budowy są dla inwestorów szczególnie nie fajne- nie ma się wpływu na za wiele rzeczy a główne karty rozdaje niestety pogoda

Zanim budowa ruszy pełną parą i będzie można energię skoncentrować na "opitalaniu"robotników zrobiliśmy sobie maraton sklepowo -internetowy aby powybierać trochę rzeczy do naszego domu.

Za spraw bardziej budowlanych podjęliśmy decyzję jak ma wyglądać nasze ogrodzenie od frontu: to będzie jasno żółty klinkier- słupki nieco szersze niż w standardowe a między nimi najprawdobodobniej sztachetki drewniane tak jak na tym zdjęciu ( chociaż bierzemy pod uwagę kute ale niezbyt ozdobne pręty metalowe)

http://images43.fotosik.pl/753/e35b74d0160c860emed.jpg

Następny dylemat dotyczył drzwi wejściowych - których wybór jest dość istotny ze w/g na otwór drzwiowy jaki trzeba zostawić - front domu wokół drzwi będzie z klinkieru więc nie będzie można potem tego zmienić. I tu mamy mały konflikt bo mnie podobają się takie:

http://images41.fotosik.pl/748/8911de555f6f1248med.jpg

a mój M uważa ze są jak w sklepie ale jak bardzo mi zależy niech będą... Dom będzie nowoczesny więc tradycyjne drzwi wydają mi się zbyt proste -ale ten temat jeszcze pozostaje do dyskusji

No i dachówka. Wiem wiem, ze teraz jest "moda" na grafitowe dachy - widziałam w realu domy moich znajomych którzy mają dachy w tym kolorze ale Nam najbardziej podoba się ta ceglasta i do domu o jaśniutkiej kolorystyce, oknach w kolorze złoty dąb wydaje się nam że będzie ok

http://images50.fotosik.pl/579/aec33bfd40a6c009.jpeg

Może to śmieszne biorąc pod uwagę ze nie mamy jeszcze murów wiem już na 100% jakie będą meble w salonie Będą dwie kanapy w kolorze białym + fotel Marzę o nich już jakiś czas, a że poprzednie mieszkanie udało się sprzedać wraz z meblami jest okazja aby zaszaleć Oto one:

http://images40.fotosik.pl/543/e3e3b4220daa1515med.jpg

Oczywiście jeszcze wiele innych fajowych rzeczy o których napiszę innym razem typu: oświetlenie, sypialnia, schody no i pasja mojego M oczko wodne z altanką drewnianą No i meble kuchenne i tu szykuje się bitwa rodzinna z rozlewem krwi bo ja chcę mega nowoczesne szare z czarnym granitowym blatem Mój M mówi ze po jego trupie - wiec kto wie jak to się skończy :-):wiggle::wiggle::wiggle:

Witam serdecznie,

projekt bardzo fajny. Zawsze chciałam mieć dom w tym stylu, ale na razie pozostaje mi budowa stodoły :)

Mam tak samo jak Ty, jeszcze nic nie ma a ja już wybieram lampki do kuchni ;]

Witaj Ania.d

Fajnie że napisałaś

O lampki do kuchni ważna sprawa:-)

Jak opowiadam komuś kto nie budował o swoich planach zakupowych to słucha a potem patrzy tak dziwnie na mnie:wiggle:

Jest tyle fajnych rzeczy że trzeba wcześniej się po rozglądać wcześniej No może My robimy to ciut za wcześnie ale co z tego:-)

Zaraz popatrzę w Twój dziennik budowy

Pozdrawiam cieplutko

My dopiero zaczynamy, więc jeszcze nie ma na co patrzeć :)

Wolę powolutku planować teraz, niż później obudzić się z ręką w nocniku bo nie będzie jak ustawić kanapy, żeby obejrzeć telewizor.

Oczywiście, że tak trzeba

ja zmieniłam w projekcie okna bo jakby były tak w oryginale to właśnie nie byłoby miejsca na tv- no chyba że 14"

A jak się ma ogólną wizję co ma być to można sobie poukładać

Pewnie wszystkiego sie nie przewidzi i wyjdą kwiatki ale zawsze mniejsze :-)

Bardzo spodobało mi się ta zasłyszana mądrość życiowa (tłumaczy to w znacznym stopniu brak porządku w moich ubraniach,- co namiętnie chce tępić mój M):lol2::lol2::lol2::lol2:

Tak bym chciała być w najbliższym tygodniu geniuszem bo chaos to będzie u nas na działce nieziemski. Ten tydzień to u nas godzina 0.

Co mam na myśli : kończy się ogrodzenie, będzie się robić droga dojazdowa potem wodociąg i tymczasowe przyłącze. Oczywiście najpierw droga a potem zryją na wodociąg bo po co odwrotnie???? Ci mogą tylko i wyłącznie na początku tyg a tamci tylko i wyłącznie pod koniec Ach będzie się działo a potem dłuuugo oczekiwany moment FUNDAMENTY

Trzymajcie kciuki abym nie zwariowała

• 2 weeks później...

Dzieje się sporo ale nie są to ciekawe tematy to opisywania: robi się droga i to dosłownie "sama" bo panów od jej zrobienia tak jak mikołaja nikt nie widział - jakieś marne ślady ich istnienia. Mam nadzieję że w końcu się ujawnią i zrobią.

Natomiast Pan elektryk spisał się na 5 i mamy już PRĄD na razie oczywiście tymczasowe przyłącze ale jest:-)

Oczekujemy teraz przyłącza wody

W wolnej chwili porozglądaliśmy się za schodami I wzór będzie coś takiego:

http://images50.fotosik.pl/783/e6a3f8ed01a13819.jpg

kolor inny ale wzór schodów i barierek właśnie taki

Korzystając z malutkiej wolnej chwili jaką udało się na wygospodarować przed godz 18 pojechaliśmy do naszej zaprzyjaźnionej hurtowni budowlanej. Ostatnio to nie buty i torebki mi w głowie tylko cegły i dachówki :-)

i właśnie tam jest moja galeria zakupowa.

Za sprawą moich forumowych koleżanek- MarJel, Praha i Blekitna - to do szczególnie o Was - które są nieocenionymi doradcami -uległa zmianie koncepcja kolorystyczna. Dach będzie ciemny - grafitowy zamiast klasycznej ceglastej czerwieni no i wybraliśmy od razu kostkę brukową Nasz dom będzie na głębokich peryferiach miasta więc błoto nam zagrażające trzeba kostka poskromić w stopniu maksymalnie możliwym. Tak więc moja wybrana już dawno czerwona kosteczka powędrowała w zapomnienie i będzie grafitowa z jaśniutkimi wstawkami kostki granitowej- na zdjęciu wydaje się biała ale jest jasno szara. Taki dom stoi po drodze do mojej pracy więc pozwoliłam sobie zrobić zdjęcia:

Będziemy dążyć do takiego oto efektu przed domem:

http://images47.fotosik.pl/787/c85719b8602f8f04med.jpg

http://images45.fotosik.pl/788/b75cdd8d2c53a32cmed.jpg

Tak wiec dziś z samego rana moja przyjezdna ekipa Bobów Budowniczych stawiła się o 8 rano i ruszyła z kopyta do pracy

Szef ekipy to nasz znajomy wiec o niego jestem spokojna a jego drużyna ...no cóż zobaczymy jak się spiszą.

Krótkie podsumowanie dotychczasowych poczynań:

Prąd- jest

Woda-jest

Ogrodzenie-jest

Ekipa do murowania-zainstalowana na działce - musieliśmy zakupić im jakieś lokum i w poszukiwaniu jakiegoś baraku natrafiliśmy na fajną, dużą przyczepę campingową - jest 4 osobowa i jest OK

Brakuje trochę pogody tzn. słonecznej pogody ale na to nie mamy wpływu

Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem za tydzień będą gotowe FUNDAMENTY

Ach nie możemy się doczekać :-)

Póki co fachman nr 1 wyrysował mi białym wapnem wszytko dla orientacji - powiem szczerze pomieszczenia wyglądają na małe - ale ponoć to normalne odczucie na tym etapie

Jak tylko "coś" urośnie z murów wkleję zdjęcia