proteusmaximus 10.03.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Witam serdecznie forumowicze Potrzebna mi pomoc w organizacji i doborze kilku rozwiązań w związku z planowanym montażem instalacji gazowej w mieszkaniu . W związku z tym dołączam załącznik dzięki któremu mam nadziej będzie łatwiej się nam dogadać. Kilka faktów: Mieszkanie – Kamienica / Nie ocieplona - Cegła - Ściany 30 cm Zewnętrzne ok 45-50cm Piętro I – Narożnikowe Wysokość mieszkania 3m Pytania i opis: 1. Piecyk gazowy chcę umieścić w WC gdzie zresztą przy pierwszym remoncie została poprowadzona rura gazowa. Z tego co się orientowałem będzie to (przynajmniej tak planuje ) piec dwu funkcyjny z zamkniętą komorą . Ilu Watowy jeszcze nie wiem więc też prosił bym o podpowiedź . W domu jest łazienka z prysznicem i są dwa zlewozmywaki (kuchnia i łazienka). Na co przede wszystkim zwrócić uwagę przy wyborze pieca Prosił bym się opierać na dołączonym załączniku gdyż z tego co czytałem ważne są szczegóły przy doborze pieca. (Moc , ilość przyłączy wody , itd. , itp) 2. Planuję w domu 7 kaloryferów i tu moje pytanie : Jakiej mocy powinny być przy takim układzie mieszkania ( tylko w pokojach i kuchni , resztę sobie poradzę zresztą planuję tam coś małego wcisnąć (mieszkanie 3m)) . W pokoju 1 mogę sobie pozwolić na jeden kaloryfer , w pokoju 2 już na dwie sztuki gdzie każdy będzie znajdował się pod oknem. Nie wiem natomiast gdzie umieścić kaloryfer w kuchni no i jakiej mocy. Nie wiem jak to zrobić- czy przy wyjściu na balkon .? Z kuchni do przedpokoju nie będzie chyba drzwi , będzie tylko tunel . ps. Kaloryfery planowałem zasilane od dołu 3. Chyba teraz najważniejsze pytanie : co sądzicie aby rury z ogrzewania poprowadzić w podłodze. Mam , to się chyba nazywa „ślepa podłoga” . W przedpokoju i pokoju nr 2 deski idą w taką stronę że wyjęcie jednej dało by możliwość położenia tam rur. W innych pomieszczeniami bym zrobił jakoś korytko . Później planuje wszystko zakryć płytą OSB 15mm i na to panele , wykładziny itp.. Co sądzicie o takim sposobie umiejscowienia instalacji. Bardzo nie chciał bym ryć w ścianach gdyż np. pokój nr 1 jest już wyremontowany ( tynki itp.) a poza tym jak poprowadzić rurę z pieca po ścianie do pokoju nr 2 skoro po drodze stoją drzwi. (plan). Jeśli już skorzystać z takiego rozwiązania to czymś zalać później te rury , zasypać ?? 4. Jakie użyć materiały jeśli chodzi o rurę ?? Plastik , miedziane ?? Co proponujecie w takim układzie . Wszystko jak dobrze wyprowadzić to są same proste , mało zawijasów. Jakie są wasze doświadczenia . No oczywiście cały czas myślę o tym aby mieściło się to w podłodze To chyba na razie wszystko co przychodzi mi na ten moment do głowy więcej pytań wyjdzie zapewne w praniu dziękuję , pozdrawiam i czekam na odpowiedzi ps. załącznik to poglądowy obrys mojego mieszkania Proporcjonalnie starałem się jakoś utrzymać to w szachu:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts