buzzer11 10.03.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 witam, mam mieć zrobione przyłącze do maja. We wniosku podałem, że chce napowietrznie.Dziś dzwoni ktoś z elektrowni (nie wiem czy to pan z za biurka czy wykonawca przyłącza) i mówi że był z inspektorem na oględzinach terenu. Powiada, że do jakiegoś momentu są położone kable w ziemi (pewnie chodzi o to ze do mnie od głównego słupa jest jakieś 100m a działki wcześniej mają wszystko w ziemi) i to znacznie ułatwiłoby mi sprawę wykonania tego przyłącza. Nie ponoszę w związku z tym żadnych dodatkowych kosztów bo już wcześniej zapłaciłem za przyłącze (za rezerwacje mocy). W związku z tym muszę tylko podpisać jakiś tam wniosek o zmiane, który to w dwa miesiące się uprawomocni i ów koleś na początku czerwca podłączy mi linie. Moje pytanie: jak robią przyłącze napowietrznie to skrzynkę z licznikiem montują na ścianie budynku. W tym przypadku późniejsze zrobienie przyłącza do rozdzielni w domu jest krótkie. Nie trzeba żadnych planów itp.W przyłączu ziemnym przypuszczam, że licznik zamontują w ziemi w granicy działki. Później pociągnąć kable do domu do rozdzielni z bezpiecznikami trzeba również ziemią. Tylko żeby to zrobić to wydaje mi się, że trzeba chyba mieć projekt itp (który zresztą kosztuje swoje i też trzeba czekać). Nie mogę przecież sam sobie wykopać dołek wstawić kabel w ziemi gdzie mi się chce tylko musi to być gdzieś udokumentowane. Kto wtedy ponosi koszty? Koleś powiada, że ja nie ponoszę zadnych dodatkowych kosztów w związku ze zmianą z napowietrznego na ziemne ale nie wspomina o kosztach które będę musiał później ponieść, żeby dołączyć prąd do budynku. z góry dzięki za odpowiedźpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.03.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Możesz sobie spokojnie wykopać dołek i wsadzić weń kabel, a udokumentowac go w ramach projektu zagospodarowania składanego wraz z wnioskiem o pozwolenie na budowę, który i tak musisz zrobić. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 10.03.2011 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Tyle, że ja już pozwolenie na budowę mam. Dom w stanie surowym zamkniętym postawiony. Teraz po prostu mija 18miesięcy od momentu jak popisalem umowe na prąd i dlatego już dzwonią. Co w takim wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.03.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Do złącza w ogrodzeniu zrobi ci wszystko ZE, a dalej zwykle już ich nic a nic nie obchodzi. Tak więc wydaje mi się, że spokojnie mógłbyś sobie WLZke poprowadzić sam, potem ją wkreślając w obmiarze powykonawczym, przy zgłaszaniu budynku do odbioru. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts