Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na elewację

Recommended Posts

ludzie to nie syberia-20 cm styropianu??paranoja...ocieplaliśmy w październiku,pierwsza zima -mieszkamy,palimy od godz.16 do góra 19-20-STYROPIAN 10CM TERMOORGANIKA (w kropki),od rana do 16 godz.jest 22-23 stopnie,jak sie pali 25-26 ufff.dajcie dobry styropian,dobrze ocieplcie(okna,drzwi)i nie pchajcie sie w koszty.chcieliśmy min.15 cm ale posłuchałam fachowców i dzięki im za to!ps nie był kołkowany tylko klej.

No , ale sami fachowcy się dobrali . Żaden z Was nie spytał nawet z czego jest ściana budynku , a każda jest inaczej budowana , a już z góry wiecie ile to trzeba tego docieplenia . Jak radzicie to bądźcie fachowcami , albo nie piszcie bzdur. Dawanie styropianu frezowanego to bzdura do kwadratu , jeden palant wymyślił , a stado baranów go naśladuje . Jeśli jesteście tacy ura-bura do rad to powiedz mi jeden z drugim czym uzasadniasz stosowanie tego frezowanego wynalazku , i co niby on daje ? Może wreszcie będziesz się mógł wykazać swoją wiedzą . Tylko uważaj żeby ta mądrość nie uleciała jak gołębica . Ciekaw jestem jak sobie poradzisz ?

Fachowcy dobrali czy audytor wyliczył? o ile odbranie za grubego nie zaszkodzi (no tylko zwiekszy koszta i parapety) to za mały może być problemem. Fakt, 20 cm to stosuje sie na chłodnie :) Styropian frezowany stosowano juz w latach 90tych w niemczech, wiec tu bym mogl sie rozkminaic, choc ja NIGDY nie mialem zlecenia na frez. Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie termowizji żeby takie sprawy definitywnie wyjasnic. Ja bym poszedl o krok dalej, policzył punkt rosy i zastosowal grafitowy styro - im mniej stryopianu tym lepiej.

a rubcie jak chcecie dawajcie i 30 cm mi to...ja tylko chcialam doradzic a tu ..ura bura...uderz w stół...a fachowcy się odezwą ;-).Dom w tymianku (archon),z poddaszem ,zamiast garazu kotłownia,ok 170m budowany z maxa (harasiuki),okna rehau pięciokomorowe,wentylacja grawitacyjna.Acha o co chodzi z tym frezowanym styropianem bo nie kumam.Fachowcy jak fachowcy,robią i się znają zaufaliśmy i nie żałujemy.dom murowany w 2008 roku,nie wiem co jeszcze mogę dodać ...acha palimy drewnem (sosna,dąb-suche,czyli nagromadzone rok wczesniej)piec 25kw moderator hajnówka no i może też ważne 60% na dole podłogówki się grzeje;-).nie mądrze się tylko radzę żeby się nie pchać w koszty które i tak uważam że są zbędne...10 cm max!no na upartego do 15 ale to zbędne,może rzeczywiście styropian "w kropki" ma lepsze parametry?pozdrawiam i nie kłóćcie się na forach jesteśmy żeby pomóc,doradzić a nie się ...pozdrawiać;-( Edytowane przez MALA BUDOWNICZA

ok, to ode mnie pytanko :)

Ile styro dać (waham się pomiędzy 12 -15 cm) i czy warto dopłacać za Austrotherm kosztem jakiegos wynalazku w stytlu Neotherm,Arsenit itp? ściana Porotherm 30cm, dach ocieplony 20cm wełny. Grzanie będzie gaz - podłogówka na parterze,poddasze - grzejniki.