Jan P. 11.03.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Prawidłowo , żeby podnieść to trzeba dać wróblówkę. Niektórzy dają łatę na sztorc. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 11.03.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Obejrzeliście rysunki które przedstawił markoos? Tam niema jako takiej pierwszej łaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 11.03.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Teraz prawdopodobnie da. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.03.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Na obu przedstawionych szkicach okap jest źle rozwiązany. Ja zdecydowanie jestem zwolennikiem wprowadzania skroplin z krycia wstępnego do rynny. Lekkie wysunięcie dachówki w rynnę 1 cm max 2 cm osłania papę, która i tak wychodzi na pas nadrynnowy. Belka klinowa jest niezbędna w przypadku gdy niema deski czołowej natomiast gdy jest deska czołowa to na niej i na krokwiach opieramy pierwszą deskę poszycia dachu. Szerokość tej deski to minimum 18 cm. Przy dachach o nachyleniu poniżej 20* Takie przejście jest niemożliwe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 11.03.2011 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Janie pisaleś o takim rozwiązaniu? http://img845.imageshack.us/i/okapksztatowanieplasko.jpg/ http://img845.imageshack.us/i/okapksztatowanieplasko.jpg/ Tylko że wtedy rynna się obniży i nie wiem czy woda wtedy czasem będzie wypadać poza rynnę. Noi nie wiem czy z estetyką będzie ok Winiu na rysunkach nie ma 1 łaty bo zastępuje ją klin (lub deska klinowa) o wysokości od 0 do 4 (5) cm + na to wróblówka. Andrzeju na moich szkicach jest właśnie rozwiązanie gdzie skropliny wchodzą do rynny Tu jeszcze raz szkic z dorysowaną rynną i dachówką. http://img862.imageshack.us/i/okapmoje2a.jpg/ http://img862.imageshack.us/i/okapmoje2a.jpg/ Co jeszcze jest tam źle ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 12.03.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Nie wszystkim właśnie podoba się taki szeroki pas nadrynnowy wyjdzie min.15cm. Wody pewnie by nie przerzucało ale za smacznie to nie wygląda, rynna nie może być też podniesiona za wysoko(zlatujący śnieg ) Rozwiązania które przedstawiłeś wszystkie są prawidłowe, wybór należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.03.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 "markoos" to rozwiązanie uniemożliwia podniesienie rynny. Mała zmiana wyeliminuje ten błąd. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 12.03.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Nie wszy pochwalają rozwiązanie z deską okapową, może dlatego że w taki okap trzeba włożyć więcej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 12.03.2011 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Andrzeju mówisz o tym 2 rozwiązaniu? czyli wtedy kiedy papa do konca idzie po deskowaniu bez żadnych desek klinowych? To wtedy pewnie trzeba zastosować inne uchwyty do wynny ? czy to nie o to chodzi? winiu ja tam chętnie włożę więcej pracy jesli tylko będzie dobry efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.03.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Nie czytasz uważnie. Proponowałem inne rozwiązanie. Do tego pas nadrynnowy pod wróblówką. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 12.03.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Rozwiązanie narysowałem w autokadzie ale nie wiem jak wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 12.03.2011 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Janie pisałeś o zastosowaniu wróblówki ... na rysunku jest zastosowana.Tak samo pas nadrynnowy jest pod wróblówką na 1 rysunku. Jedynie rozumiem że chodzi Tobie o to aby skropliny nie trafiały do rynny i aby nie kombinować z deskami klinowymi. coś takiego: http://www.dachy.org/files/Image/170.jpg Chodziło mi ogólnie o wykonanie okapu w taki sposób aby skropliny wchodziły również do rynnyRynna zawieszona na hakach doczołowych zamontowanych do deski czołowej. Rodzaje okapów jakie znalazłem w necie:http://www.abc-dachy.pl/img/publikacje/607_z4.jpghttp://www.dachy.org/files/Image/170.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.03.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Jak coś można zrobić prościej to po co utrudniać ? Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 12.03.2011 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 winiu moze zrobić printscreen, zapisac jako JPG i wrzucic na imagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 12.03.2011 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Janie no chodzi właśnie o proste rozwiązanie. NIe chcę utrudniać ... ale może nawet nie wiem że utrudniam. chcę zeby było prosto i dobrze. Jak masz jakis szkic to wrzuć. zbieram wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 12.03.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Kałasznikow działa do dziś. W tym temacie więcej się nie udzielam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.03.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 (edytowane) "markoos" tu napisałem jak to zrobić. ... gdy jest deska czołowa to na niej i na krokwiach opieramy pierwszą deskę poszycia dachu. Szerokość tej deski to minimum 18 cm. Dodam jeszcze, że krawędź tej deski powinna się licować z płaszczyzną łat. Pozdrawiam. Edytowane 12 Marca 2011 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 13.03.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Można deskę okapową oprzeć na desce czołowej. ale deska okapowa przeważnie wychodzi szeroka min 20cm, a więc lepiej żeby była podparta i mocowana środkiem.(Na klinach moża łączyć dwie deski) Pisałem o takim samym rozwiązaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 14.03.2011 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Mam pytanie. Wróblówka z wentylacją jaką ma wysokość? 2,5 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.03.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Zastępuje grubość dachówek, których niema pod pierwszym rzędem. Wykonując okap tak jak ja i "winiu1" pisaliśmy jest sporo miejsca do usytuowania wróblówki w taki sposób aby dachówki okapowe były w tej samej płaszczyźnie co pozostałe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts