Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okap dachu - Ukształtowanie

markoos

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sam grzebień nie unosi dachówki a stosuje się go gdy ostatnia łata montowana jest na sztorc. Grzebień z kratką wentylacyjną montuje gdy ostatnia łat montowana jest tak jak pozostałe kratka zastępuje wówczas brakującą grubość dachówki pod pierwszym rzędem a więc nie unosi tylko podpiera aby pierwszy rząd nie opadał. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

Witam

Przymierzam się do montażu blachodachówki Ruukki w przyszłym roku, i narysowałem okap dachowy zgodnie z wymiarami elementów obróbki dachowej podanych na ich stronie.

Czy moglibyście ocenić czy to jest poprawne?

Założyłem że skropliny z papy po dachówką nie będą spływać do rynny.

http://photos3.pix.ie/6D/7D/6D7D6A7918EB4F4CA52BF8053BA079FE-0000317514-0002669728-00800L-62797ABC21014B6DBED50D45E8639323.jpg

Pas podrynnowy lepiej na całą deskę. Wróblówka na pas nadrynnowy. Hak na papę. A tak to dobrze. Jan.

Dziękuję za wskazówki. W wolnej chwili narysuje jeszcze raz.

Nie rozumiem tylko dlaczego "hak na papę" - obawiam się że mocowanie haka będzie ograniczać ruchy pasa podrynnowego (nagrzewanie się pasa od słońca).

• 2 months później...
  • 2 months później...
Pas podrynnowy lepiej na całą deskę. Wróblówka na pas nadrynnowy. Hak na papę. A tak to dobrze. Jan.

Pas podrynnowy zmieniłem - będzie na całą deskę.

Pas nadrynnowy też- pod wróblówkę.

http://photos4.pix.ie/92/2C/922C1D2B0B004C59A77A84A3A54414AA-0000317514-0002852951-00640L-7D308C6AA7C2498DBCED3884C8446278.jpg

"Hak na papę" - doszedłem do wniosku że będzie mi o wiele łatwiej zamontować krótkie kompaktowe haki na desce czołowej, a dodatkowo uniknę konieczności zakupu giętarki. Może tak być? (Dodam, że będą widoczne krokwie i nadbitka - nie wiem czy ma to jakiś wpływ.)

Pas podrynnowy powinien kapinos wygięty w drugą stronę i podwinięty do góry. Zasłoni wówczas szczelinę pomiędzy deską a blacha i zasłoni inny kolor (nie dotyczy miedzi i tytan-cynku) spodu blachy. Przy zaprezentowanym rozwiązaniu rynna jest dość nisko opuszczona. Jest to najwyższy punkt rynny jeżeli chcesz sprowadzić skropliny z krycia wstępnego do rynny. Dodając spadki będzie jeszcze niżej. Poza wątpliwymi walorami estetycznymi istnieje realna groźba, że przy intensywniejszym deszczu spływająca z dachu woda przeleci nad rynną. Tył i spód deski okapowej powinny być strugane deski okapowej. Pozdrawiam.

Przy zaprezentowanym rozwiązaniu rynna jest dość nisko opuszczona. Jest to najwyższy punkt rynny jeżeli chcesz sprowadzić skropliny z krycia wstępnego do rynny. Dodając spadki będzie jeszcze niżej. Poza wątpliwymi walorami estetycznymi istnieje realna groźba, że przy intensywniejszym deszczu spływająca z dachu woda przeleci nad rynną. .

To jak mam zmniejszyć odległość między rynną a dachówką?

-zmniejszenie grubości łat (na rysunku jest 4cm) raczej nie wchodzi w rachubę bo rozstaw kontrłat jest około 90 cm,

mam obawy że łaty się ugną gdy spadnie śnieg.

- podniesienie deski czołowej - można podnieś o max 1cm, bo przecież nie może wystawać ponad płaszczyznę deskowania

(to prawie czarne na rysunku to deskowanie), i to pd warunkiem że deska czołowa nie będzie grubsza niż 2 cm

-zastosować gięte haki rynnowe zamocowane do kontrłat (zestrugać końcówki kontrłat o grubość haków) - jedyne sensowne

rozwiązanie które mi przyszło do głowy, niestety wymaga więcej pracy i trzeba zakupić strugarkę oraz giętarkę.

• 1 month później...

Witam

Mam pytanie co do wykonania okapu przy kącie nachylenia 21 stopni. (pełne deskowanie, papa, dachówka)

Z moich obliczeń wynika że nie mogę zastosować deski klinowej oraz że lepiej jest zastosować haki rynnowe nabijane do łat zamiast haki do deski czołowej.

Czy w związku z tym muszę wykonać z blachy pas nadrynnowy oraz pas który osłoni deske czołową przed wodą ze skroplin ?

coś takiego jak na obrazu: http://www.dachy.org/files/Image/170.jpg

czy może da się to wykonać inaczej