Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomysł na podwyższenie ogrodzenia poszukiwany

Recommended Posts

W najbliższym czasie będę wymieniał sztachety gdyż te co mam teraz są już tak powykrzywiane, że aż szkoda patrzeć. Niestety, poprzedni właściciel domu nie zabezpieczył ich dobrze a i my nie zadbaliśmy o nie przez ostatnie 3 lata. Pewnie dlatego, że i tak nam się nie podobały od początku. Chcemy kupić standardowe, proste, z okrągłym zakończeniem na górze. Raczej będą układane na prosto bo nie bardzo chce mi się wyliczać łuk. I tu mam pewien problem. Od strony ulicy ogrodzenie jest niskie - jakieś 150-160 cm. Chciałbym je trochę podwyższyć - do jakichś 180-190 cm. Jedyne co stoi na przeszkodzie to brak pomysłu na jakieś ładne podwyższenie samych słupków kamiennych. Może ktoś z Was, forumowicze, ma jakieś pomysły? Dokładanie kamieni nie wchodzi w grę gdyż chciałbym, żeby to było dość proste w wykonaniu. Poniżej zdjęcia ogrodzenia.

http://img545.imageshack.us/img545/6277/ogrodzenie1.jpg

http://img534.imageshack.us/img534/4307/ogrodzenie2.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Albo na słupkach zamontować coś takiego http://allegro.pl/pro-polkula-lustrzana-30cm-z-napedem-i1502236583.html, albo jeśli z jakiegoś powodu pomysł nie będzie odpowiadał to proponowałbym wygięcie płaskownika w łuki zamontowanie wybrzuszeniem do góry na każdym słupku. Ewentualnie kilka o zmniejszającym się promieniu montowane współosiowo na jednej podstawie. Przy półokrągłych sztachetach może się to dobrze prezentować, a i pracy i kosztów niedużo.

Przy okazji - dziś zwrócono mi uwagę, że jak widać na zdjęciach "droga" jest jaka jest i sztachety cały czas są brudzone przez przejeżdżające samochody. Jakie w takim razie sztachety byłyby lepsze w czyszczeniu - blaszane, plastikowe czy drewniane? Muszą być sztachety bo mojej połówce zależy na jak najmniejszym prześwicie czyli sztachety ok 9 cm i odstęp ok 1 cm.

zbigmor: rozumiem, że chodzi Ci generalnie o półkule bo niestety takie lusterka to mi zupełnie nie odpowiadają wizualnie.

Edytowane przez spiochu

Przy okazji - dziś zwrócono mi uwagę, że jak widać na zdjęciach "droga" jest jaka jest i sztachety cały czas są brudzone przez przejeżdżające samochody. Jakie w takim razie sztachety byłyby lepsze w czyszczeniu - blaszane, plastikowe czy drewniane? Muszą być sztachety bo mojej połówce zależy na jak najmniejszym prześwicie czyli sztachety ok 9 cm i odstęp ok 1 cm.

zbigmor: rozumiem, że chodzi Ci generalnie o półkule bo niestety takie lusterka to mi zupełnie nie odpowiadają wizualnie.

Raczej chodzi mi o półokręgi z płaskowników.

Co do czyszczenia to najlepsze będą z tworzywa sztucznego.

Raczej chodzi mi o półokręgi z płaskowników.

Co do czyszczenia to najlepsze będą z tworzywa sztucznego.

Ideę półokręgów zrozumiałem tylko nie bardzo zrozumiałem jak ma pasować półkula z luster do której podałeś link. Ale dzięki tobie przyszło mi do głowy, że może zainstalować tam coś w tym stylu.

Tak myślałem, że te plastikowe będą najlepsze pod względem czyszczenia, ale one takie brzydkie są... Myślę nad sztachetami z blachy ocynkowanej pokrytej jakąś farbą (są też pokryte z jednej strony farbą a z drugie poliuretanem tylko obawiam się tu wpływu słońca). Tyle, że takie "sztachety" to cienka blacha i ciekawe kiedy była cynkowana - przed czy po docięciu i gięciu. Bo mam wrażenie, że jeśli przed to nie będzie trwała.

Przepraszam, że się tak miotam, ale myślę o tym już od dłuższego czasu, chciałbym na wiosnę ruszyć a w głowie mam mętlik co zrobić.

spiochu się nie unoś :) mam podobną drogę w okolicy i każdy płot wygląda podobnie, czyli uwalony błotem. Ten Twój nie wygląda jeszcze źle :) ja bym taki zostawił bo każdy inny będzie wyglądał podobnie. Najlepiej, jeśli już metalowy, to: zrobić, przymierzyć, ocynkować, pomalować, zamontować. W takiej kolejności robiłem u siebie, tylko nie każdy wykonawca zgodzi się na taki sposób. Jeśli dasz plastik to nie wiadomo jak się zachowa na słońcu i mrozie, metal może korodować, drewno pracuje. Widziałem też podobne kamienne płoty tylko więcej było kamienia a mniej drewna, czyli do wysokości gdzie chlapie błoto to kamień powyżej drewno. pozdr adam

Spoko, nie unoszę się :)

To, że płot będzie uwalony to jest zrozumiałe. Na zdjęciach tego nie widać, ale po prostu sztachety są już nieźle powypaczane. Dodatkowo poprzeczne belki są drewniane i zwichrowane jak nie wiem co więc i linii nie trzyma.

Swego czasu podmurówka z kamienia też była wyżej ale jakoś tak przez te 3 lata podwyższyła się droga. Kilka razy był dorzucany pokruszony beton.

Coraz bardziej jestem przekonany do sztachet z blachy. Rozważam też opcje, żeby nad słupkami pociągnąć skrócone sztachety - oczywiście po zbiciu betonowych czapek.