Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

a co mi tam...podbijam wątek, bo chyba warto ;)

DODAŁEM: żeby niepotrzebnie nie pisać nowych postów i nie dawać pożywki spamerom, jest edyta

U mnie ponad 8 lat pracy. Jedyna awaria, to po burzy padł czujnik zaniku fazy, wymiana we własnym zakresie, koszt około 50zł.

Wg licznika czasu pracy na CO:11566h i CWU:4538h - od razu zaznaczam, że w międzyczasie była wymiana sterownika związana z aktualizacją oprogramowania. Średnio na rok PC pracuje około 2700-2800h (CO+CWU)

Edytowane przez JTKirk
DODAŁEM

To może dla odświeżenia wątku wpiszcie proszę od jak dawna macie pompę ciepła w domu.

U mnie śmiga już czwarty sezon. Jeśli dobrze pamiętam u kolegi JTkirk szósty bądź siódmy?

• 3 years później...

Odświeżę temat,

moja pompa ciepła polskiej produkcji PPC Pompy pracuje od grudnia 2010,

montaż własnymi rękoma,

w tym czasie nastąpiły dwie małe awarie:

1. Spalił się czujnik zaniku i kolejności faz (koszt chyba ok. 60zł.), możliwe, ze to z mojej winy, bo zmieniłem podłączenia, wcześniej miałem zabezpieczenie C20

a później dałem dałem B16 i pompa kilka razy wywalała zabezpieczenie, aż w końcu padł czujnik ....

2. w sterowniku trzeba było wymienic kwarc, zegar wskazywał godzinę od sasa do lasa, koszt 50 zł., wymieniłem przy okazji pobytu we Wrocławiu u producenta sterowników,

Jak widac sama pompa ciepła działa przez ten okres bezawaryjnie, usterkom uległ tylko osprzęt.

Życze wszystkim bezawaryjnych PC.

Moja PC pracuje od grudnia 2012. Awarii uległ tylko oring w elektrozaworze. Został wymieniony na nowy. Ilość godzin przepracowanych to 15473. Ilość załączeń nie wiem. Średnio pracowała 4h 30m na dobę.
..... w sterowniku trzeba było wymienic kwarc, zegar wskazywał godzinę od sasa do lasa, koszt 50 zł., wymieniłem przy okazji pobytu we Wrocławiu u producenta sterowników,

.....

Masz może rozeznanie czy jest możliwość wymiany rezonatora o własnych siłach? Do producenta mam dalekoooo, a mam co nieco pojęcia o elektronice, tylko czy producent może dosłać element?

Masz może rozeznanie czy jest możliwość wymiany rezonatora o własnych siłach? Do producenta mam dalekoooo, a mam co nieco pojęcia o elektronice, tylko czy producent może dosłać element?

Nie znam tego sterownika, ale w takich układach od pomiaru czasu stosuje się rezonatory "zegarkowe", o częstotliwości 32768Hz ;)

Są różne rezonatory o różnej dokładności.

Ten jest z tych ciut dokładniejszych:

https://www.tme.eu/pl/details/32.768k-15ppm/rezonatory-kwarcowe-tht/iqd-frequency-products/lfxtal002996bulk/

Chyba najlepiej zadzwonić do FRISKO, z tego co pamiętam to można było dogadać się z nimi,

ostatecznie możesz przecież wysłać sterownik.

Chyba najlepiej zadzwonić do FRISKO, z tego co pamiętam to można było dogadać się z nimi,

ostatecznie możesz przecież wysłać sterownik.

Tylko, że w sezonie grzewczym nie wypada wysyłać do nich sterownika :D

Nie znam tego sterownika, ale w takich układach od pomiaru czasu stosuje się rezonatory "zegarkowe", o częstotliwości 32768Hz ;)

Są różne rezonatory o różnej dokładności.

Ten jest z tych ciut dokładniejszych:

https://www.tme.eu/pl/details/32.768k-15ppm/rezonatory-kwarcowe-tht/iqd-frequency-products/lfxtal002996bulk/

Tak Piotrze, zgadza się. Chyba, że stosują jakiś swój dzielnik częstotliwości wtedy może być coś innego.