Liwko 14.10.2011 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 No i wszystko wiem. Pompa pochodzi ze zlikwidowanego zakładu optycznego ze Szwecji. Nie była naprawiana. Facet przywiózł dwie, jedną sprzedał do Włocławka. Z tamtym klientem przyjechał jakiś instalator i oglądał te dwie. Obydwie były dobre, ale facet wziął po prostu nowszą. Ponoć sprawuje się bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2011 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Skierowałem cię tutaj byś sobie poczytał o już ponad 30-to letniej instalacji. Tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 14.10.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 czyli warto kupić ?? dasz na nią gwarancję 30 lat na wszystkie podzespoły oraz na COP minimum 4 ?? Jak się czyta takie wpisy to się chce "zwrócić" - żeby nie powiedzieć dosadniej. Chłopie wszystko jest na sprzedaż - chcesz 30 lat gwarancji to masz - tylko czy Cię na nią stać - bo na pewno będzie droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.10.2011 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Dom pasywny czy zbliżony do niego będzie raczej tańszy w budowie niz dom z PC. Ale piękna nap....ka zaraz się zacznie. Mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.10.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 czyli stara prawda się potwierdza: wiedza kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2011 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 To dlaczego mpoplaw nie budujesz pasywnego????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2011 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 czyli stara prawda się potwierdza: wiedza kosztuje Idealnie to ująłeś. Według mpoplawa, każdy który się buduje, musi zdobyć wiedzę, by móc sobie wybudować pasywniaka:D Co za bzdury... mpoplaw, robisz zadymę w wątku o najstarszych działających PC. Zadam ci pytanie. Ile lat ma najstarszy dom pasywny w Polsce??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.10.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Idealnie to ująłeś. Według mpoplawa, każdy który się buduje, musi zdobyć wiedzę, by móc sobie wybudować pasywniaka:D Co za bzdury... mpoplaw, robisz zadymę w wątku o najstarszych działających PC. Zadam ci pytanie. Ile lat ma najstarszy dom pasywny w Polsce??????? Czy ja wiem czy bzdury? Dom energoszczędny i pasywny jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na koszty oraz komfort uzytkowania. Kto wybudował sobie dom bez ogladania się na założenia takich domów (np piekny salon z dużymi oknami od północy) szybko wpadnie na pomysł że chyba coś nie halo jest. Bo ani tanio ani fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2011 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Czy ja wiem czy bzdury? Dom energoszczędny i pasywny jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na koszty oraz komfort uzytkowania. Kto wybudował sobie dom bez ogladania się na założenia takich domów (np piekny salon z dużymi oknami od północy) szybko wpadnie na pomysł że chyba coś nie halo jest. Bo ani tanio ani fajnie. To tys prawda, tyle że czasami się nie da. Dwa pytania. Czy wszystkie domy mogą być pasywne? Czy do wszystkich domów można wstawić pompę ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.10.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Odpowiedź na obydwa pytania to tak. Jest to kwestia stosunków nakładów do spodziewanych zysków. Większość domów da się doprowadzić do pasywności lub innej trzylitrowości. W pozostałych archtektonicznych porażkach trzeba pomyśleć o pompie ciepła lub innym kociołku na ekogroszek. Takie drobne złośliwości. Niemniej jednak merttoryczna odpowiedź to dwa pierwsze zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2011 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Poddaję się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 15.10.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Kto wybudował sobie dom bez ogladania się na założenia takich domów (np piekny salon z dużymi oknami od północy) szybko wpadnie na pomysł że chyba coś nie halo jest. Bo ani tanio ani fajnie. Ja tak mam, i nie narzekam, salon na północno wschodniej stronie, 2 duże okna na północy 1 na wschodzie, salon bardzo dobrze doświetlony. Nie widzę nic złego w takim usytuowaniu. Grzeję PCI PP + kozą . Uważam że nie możemy przesadzać z tą pasywnością, bo potem stajemy się niewolnikami swojego domu a nie o to chodzi chyba we własnym domu. Zapraszam do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2011 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Fakty są takie, że do każdego domu można wstawić PC, a nie każdy dom może być pasywny za rozsądne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2011 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 a kto ci powiedział że nie buduję ?? PS mam jak w tym przysłowiu, pierwszy zbudowałem dla wroga. drugi dla przyjaciela, trzeci postawię dla siebie pasywny No nie budujesz, jak sam piszesz dopiero trzeci będzie pasywny. Dlaczego nie ten???????? Jakieś problemy? Przecież to takie proste.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 15.10.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Dodaj, że nowowybudowanego. Z zamieszkałymi może być różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2011 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Dodaj, że nowowybudowanego. Z zamieszkałymi może być różnie Dlaczego? Na pewno taniej wyjdzie przystosować taki dom do pompy ciepła niż zrobić z niego pasywny. Właściwie wtedy trzeba by go było rozebrać i zbudować od nowa. Wróćmy do tematu wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.10.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 A co do tematu to u mojego brata PC p-W pracuje już 8 lat (Stiebel) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.10.2011 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 http://www.waermepumpen-verbrauchsdatenbank.de/index.php?button=anlagen&lang=pl Na tej stronie, pod koniec, jest pompa z 1977 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.10.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 http://www.waermepumpen-verbrauchsdatenbank.de/index.php?button=anlagen&lang=pl Na tej stronie, pod koniec, jest pompa z 1977 roku. na początku jest z 1964, ciekawe czy jakaś przedwojenna się znajdzie:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.10.2011 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 A faktycznie, nie zauważyłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts