Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SILKA jaki producent / skład polecacie?

Recommended Posts

Witam,

Wybrałem bloczki silikatowe na materiał ścian konstrukcyjnych i działowych proszę o poradę jakiego producenta tych materiałów polecacie lub zakład w sieci producenckiej i ewentualnie może podpowiecie jakiś sensowny skład tegoż materiału jak najbliżej Wrocławia?

Pozdrawiam

Witam,

Wybrałem bloczki silikatowe na materiał ścian konstrukcyjnych i działowych proszę o poradę jakiego producenta tych materiałów polecacie lub zakład w sieci producenckiej i ewentualnie może podpowiecie jakiś sensowny skład tegoż materiału jak najbliżej Wrocławia?

Pozdrawiam

właśnie kupiłem silikaty u24L na ściany nośne oraz silikaty na ściany piwniczne 24V w Godzikowicach koło Oławy z sil-pro polecam tą fabrykę dobre jakościowo ponieważ miałem z nimi styczność na budowie stadionu we Wrocławiu

właśnie kupiłem silikaty u24L na ściany nośne oraz silikaty na ściany piwniczne 24V w Godzikowicach koło Oławy z sil-pro polecam tą fabrykę dobre jakościowo ponieważ miałem z nimi styczność na budowie stadionu we Wrocławiu

A można poznać tak mniej więcej poziom cenowy?

Witam,

Pozdrawiam

Ja również buduję z bloczków SIL-PRO. Bloczki trzymają wymiar. Za bloczek U24L(D) płaciłem w sierpniu 2010 - 3,02 PLN. Nie było żadnego problemu z transportem do Legnicy

• 2 weeks później...
A jak to jest z innymi producentami np. Xella, Unisil, Grupa Silikaty, macie Państwo jakieś doświadczenia?

Umnie właśnie stawiają się ściany z silikatów z Ludyni (Grupa Silikaty) nie mam zastrzeżeń - bloczki równiutkie, jak na razie nie widać żadnych braków, materiał na 5+

Pod koniec lutego 2011 płaciłam 3,20 za bloczek u24 ale do Wrocławia ode mnie trochę daleko :)

• 2 weeks później...
Nie wiem czy dobrze trafiłam do tego wątku z moim pytaniem, ale jest o silce więc zapytam. Czy do budowy domu w zabudowie szeregowej wystarczy silka 18, czy lepiej 24? Mamy w projekcie naszego domku 18stkę + 8 cm styropianu, jeden z wykonawców, z którym rozmawialiśmy twierdzi, ze powinna być 24, pan w składzie budowlanym również był za 24ką twierdił, że 18 to za mało. Więc trzymać się projektu i dać 18, czy jednak 24?

Witam też buduje dom(zabudowa bliżniacza) stan obecnie zamkniety zdecydowałam się na Xella silka 24...też rozważałam 18 ale po wielu debatach(kierownik plus experci od xelli)mamy 24 cm i planujemy ocieplić wełną 20.....opcja 18 +8 to troszke mało...a cenowo 24 i 18 w moim przypadku była nie wielka różnica

Agrafko, dziękuję za odpowiedź, czyli 18 to jednak za mało. Doczytałam właśnie w projekcie, że ocieplenie ścian zewnętrznych będzie 15 cm styropianu. Dzisiaj będę rozmawiać z drugim z kandydatów na wykonawcę. Ten z kolei również uważa, że 18 wystarczy, i weź tu człowieku bądź mądry....

Nie wiem skąd się ludziom biorą pomysły na takie ściany + taka mała warstwa ocieplenia? Ja bym sie nie odważyła na takie ściany. U nas jest 24 cm silikat + 15 cm wełny. Ale... jak ktoś lubi takie to niech tam.

Trochę o ścianach powinno być tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?13870-Jak-budować-SILKĄ&p=4650580#post465058