maciek1000000 10.03.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 witam moze mi ktoś w jasny sposób przyblizyć caly proces zalatwien od momentu kupna działki do budowy bo nie moge tego odszukac na forum???? znalazlem działke , okolica ma miejscowy plan zagospodarowania , mam projekt ktory mi pasuje i co mam dalej robic i jakie koszty sa z tym związane?? chodzi o papiery przylacza??? gaz okolo 70metrowwoda w drodzeprad w drodzekanalizacji brak? bede wdzieczny za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagmara1 11.03.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Witaj,rozumiem, że masz już kupiony gotowy projekt domu, który chcesz wybudować. Nastepny krok to znalezienie firmy, która zrobi ci adaptację tego projektu na twojej działce, projekt przyłaczy i przeprowadzi cię przez gąszcz formalności. Adaptacja jest konieczna, bo ona prostą drogą doporowadzi cię do uzyskania pozwolenia na budowę. Co do kosztów tego etapu, to na rynku bywa róznie. Dobrze znaleźć kogoś, kto ma niskie ceny, ale też jasno określone ceny usług dodatkowych, bo czesem z pozoru tania oferta może się okazać usłana dodatkowymi kosztami. [moderowano] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 11.03.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 adaptacja projektu, plan zagospodarowania działki, umowy na dostawę mediów jeśli nie planujesz studni i ogrzewania węglem czyli umowa z wodociągami, elektrownią i gazownią na dostarczenie mediów. wyłączenie z produkcji rolnej jeśli jest taka potrzeba. projekt zjazdu i oświadczenie zarządcy drogi że masz dostęp i pozwolenie na wykonanie zjazdu. pewnie coś mi umknęło więc dopiszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 11.03.2011 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 nieco inaczej to wyglada ale dzieki za info... znalazlem dzialke, jest miejscowy plan zagospodarowania, mam projekt ktory mi sie podoba i kwestia jest taka: sprawdzic dzialke czy na niej na sie wybudowac dom ktory mi sie podobakupic dzialkekupic projekt i co dalej zeby zaczac budowac czyli pozwolenie na budowe (w projekcie nie chce nic zmieniac) a zalezy mi na tym zeby formalnosci nie ciagnely sie w nieskonczonosc poniewaz goni mnie czas a co za tym idzie rowniez fundusze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 11.03.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 koszty są różne. każde wykonane przyłącze musi mieć inwentaryzację powykonawczą zrobioną przez geodetę. u mnie ta usługa kosztowała 400 zł za przyłącze. woda na gotowo czyli już do domu doprowadzona 1200 zł- rura na działce 20 metrów od domu. prąd na sąsiednie działce i 40 metrów od skrzynki- 4000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 11.03.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 możesz zlecić wykonanie tego wszystkiego architektowi ale z własnego doświadczenia wiem że jak zależy Ci na czasie to wszystko musisz sam załatwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yamatokai 22.03.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Trzeba wykonać mapę do celów projektowych - czekałam na to ok. miesiącaPotem ta mapa wędruje do architekta, który wrysowuje tam dom, oczyszczalnie lub szambo, ogrodzenie czyli projekt zagospodarowania działkiTrzeba mieć tak jak wyżej pisano: warunki techniczne wody, prądu, gazu, lokalizacja zjazdu - na to wszystko też się czekaOczywiście projekt i adaptację do warunków lokalnych. To zadanie architekta. Jak nie ma zmian to szybciej będzie.U nas (powiat będziński) nie trzeba do pozwolenia projektów przyłączy ale wiem, że są powiaty gdzie trzeba. I jakieś uzgodnienia trasy tych przyłączy z ZUDU. Ale co się z tym dokładnie robi to jeszcze nie wiem bo to przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts