Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki trzeci strop?

Recommended Posts

witam

z góry proszę o wyrozumiałość za moje braki w wiedzy w zakresie budowania ale mam dylemat przeczytałem wiele wątków ale konkretnej odpowiedzi na mój problem nie znalazłem

mianowicie

będę budował dom podpiwniczony z użytkowym poddaszem dach dwuspadowy pod kątem 42 stopni i na to blachodachówka(bez pełnego deskowania), zastanawiam się nad wylaniem trzeciego stropu nad piętrem wraz ze skosami, stryszku nie będę używał(będzie tam jedynie rekuperator), chce wytłumić odgłosy z blachodachówki i rekuperatora,a przede wszystkim obawiam się pękania płyt g-k(dom ok 25 metrów od dość ruchliwej ulicy), czy takie rozwiązanie ma sens?

"skorupa" stosowana jest tylko u nas na Podkarpaciu..... Według mnie to nie jest dobre rozwiązanie. Tym bardziej, że wymaga od Ciebie przewidzenia ścian nośnych na poddaszu. Każdy argument za "skorupą" można podważyć. Izolacyjność akustyczną sam beton Ci nie załatwi, już nie mówiąc o kosztach które można przeznaczyć na lepszą warstwę izolacji. Pękanie płyt g-k to wina montażu, a nie technologi płyt. Ciekawy jestem opinii innych. Pozdrawiam

"skorupa" stosowana jest tylko u nas na Podkarpaciu..... Według mnie to nie jest dobre rozwiązanie. Tym bardziej, że wymaga od Ciebie przewidzenia ścian nośnych na poddaszu. Każdy argument za "skorupą" można podważyć. Izolacyjność akustyczną sam beton Ci nie załatwi, już nie mówiąc o kosztach które można przeznaczyć na lepszą warstwę izolacji. Pękanie płyt g-k to wina montażu, a nie technologi płyt. Ciekawy jestem opinii innych. Pozdrawiam

Na lubelszczyźnie też tak się buduje tzw. "murowane skosy", sami też taki robimy i jak wszystko ma swoje wady i zalety:-)

W mojej okolicy powstało kilka nowych domów i tylko jeden nie miał takiego stropu.