Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o izolację podłogi w piwnicy

freeride21

Recommended Posts

Jeśli takie pytanie już było proszę o przeniesienie do odpowiedniego tematu.

Mam problem z piwnicą, ponieważ otwieram biuro w domu a dokładnie w piwnicy. Zrobiona jest wylewka na piasku bez żadnego podkładu, czyli grunt stały=>piasek=>beton. Czasami zdarza się w szczególności latem że beton staje się mokry. Czy jest na to jakiś sposób aby zaizolować beton bo chciałbym położyć panele podłogowe? Skucie betonu i pogłębienie nie wchodzi w rachubę (brak czasu).

Latem jest mokry ? to dziwne wiosną bym zrozumiał .... No a wracając do tematu jeśli okresowo pojawia się tam wilgoć, będzie kłopot. Można izolować różnymi technikami , ale trzebaby tą izolację zamknąć...tzn zcalić z izolacją poziomą na ławach a tę z kolei z pionową na zewnątrz muru piwnic. W sumie roboty dużo...

Raas wydaje mi się że ta wilgoć jest od różnicy temperatur jakie w tamtym roku panowały + 35 st na dworze a w piwnicy miałem +15 st.

A czy można by wykonać w ten sposób aby najpierw pokryć folią w płynie posadzkę, później na to gruba folia lub papa pokładowa nastepnie podkład pod panele i na końcu same panele ?

Z góry dziękuje za wszelkie informacje

Jak Twoje obserwacje są poprawne to generujesz sobie kłopot!

Powinieneś zadbać o to, aby temperatura podłogi i murów była na tyle wysoka, aby na ich powierzchni nie dochodziło do przekraczania punktu rosy.

Nie hydroizolować (bo nie potrzeba) tylko termoizolować.

Na zimnych panelach zajdzie to samo zjawisko - będą "płakać".

Potem je pokręci...

Adam M.

Raas wydaje mi się że ta wilgoć jest od różnicy temperatur jakie w tamtym roku panowały + 35 st na dworze a w piwnicy miałem +15 st.

A czy można by wykonać w ten sposób aby najpierw pokryć folią w płynie posadzkę, później na to gruba folia lub papa pokładowa nastepnie podkład pod panele i na końcu same panele ?

Z góry dziękuje za wszelkie informacje

Papa podkładowa termozgrzewalna najlepsza.

Jeżeli jest tak jak pisze kol. Adam, to proponuję wykonać nawiew powietrza typu Z .

Kujemy otwór 30 cm nad ziemią np Fi 25 , w środku bruzde w dół do 20 cm od podłogi, tu będzie wylot.

W to wkładamy rurę

http://wentor.com.pl/Produkt.aspx?id=231&kat=162

plus

http://wentor.com.pl/Produkt.aspx?id=111&kat=163

Zatynkowujemy bruzdę .

jeżeli nie ma wentylacji grawitacyjnej to robimy wywiew też typ Z.

Otwór 20 cm pod stropem i coś takiego

http://muratordom.pl/s/photos/ea/78/16/ea7816f45ed02a27.jpg?101057