Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasilanie pralki i zmywarki ciepłą wodą?

tomasziolkowski

Recommended Posts

Witam,

Za parę dni ruszam z hydrauliką i tak się zastanawiam czy wzorem domów pasywnych nie zrobić zasilania pralki i zmywarki ciepłą wodą. CWU jedzie na ekogroszku – zawsze to chyba trochę taniej niż wielka grzałka w pralce.

Fakt, że płukanie, które normalnie byłoby zimną wodą też będzie wykonywane ciepłą. Nie wiem, co o tym sądzicie?

też mi się wydaje...o ile w pralce moim zdaniem pomysł odpada o tyle w zmywarce można podać wodę o temp 30st...

Wszystko zależy od sprzętu jaki posiadasz, są specjalne pralki przystosowane do zasilania woda ciepła i mają dwa wejścia na ciepłą i zimną i mieszacz...inna sprawa, że CWU w domu ma góra 45st a podstawowy program to 60st nie mówię o gotowaniu białych rzeczy w 90...zużycia prądu i tak nie wyeliminujesz:)

Witam,

Za parę dni ruszam z hydrauliką i tak się zastanawiam czy wzorem domów pasywnych nie zrobić zasilania pralki i zmywarki ciepłą wodą. CWU jedzie na ekogroszku – zawsze to chyba trochę taniej niż wielka grzałka w pralce.

Fakt, że płukanie, które normalnie byłoby zimną wodą też będzie wykonywane ciepłą. Nie wiem, co o tym sądzicie?

Wyczytałem na forum elektrycznym, że podłączając ciepłą wodę do pralki ucierpi na tym elektrozawór, który chłodzony jest zimną wodą - chyba, że zabudowane w nim membrany gumowe są dostosowane do wody pow. 60'C.

Poza tym, możliwe, że skróci się czas zmywania gdyż wymiennik ciepła nie będzie aktywny i w konsekwencji mogą być niedomyte naczynia...

Proponowałbym zatem przeczytać specyfikację zmywarki, którą chcesz podłączyć lub zadzwonić do serwisu i spytać, bo może się okazać, że np. w warunkach ogólnych gwarancji będzie napisane, ż enie wolno jej podłączać do ciepłej wody...

Zaraz, posiadam zmywarkę przystosowaną do zasilania ciepłą wodą (do 60 st.) a w instrukcji jest napisane, że można ja zasilać "wodą podgrzaną w ekologicznych źródłach ciepła -solary". Więc jest to technicznie możliwe. Druga sprawa: płukanie również odbywa się w ciepłej wodzie - przecież to widać po otwarciu zmywarki zaraz po zakończeniu cyklu.

Mają tylko się nie odzywają np tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173793-Podłączenie-pralki-automatycznej-do-instalacji-CWU&p=4611109#post4611109

Też jestem tematem zainteresowany tym bardziej że dwa podpięcia ciepłej i zimnej wody w pralkach i zmywarkach w pewnych krajach to standart.

A mając bufor ciepła można przyoszczędzić na prądzie.

Może ktoś sie pochwali takim sprzętem!