klaudiusz_x 24.04.2011 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Ja tam buduje zewnętrzne z BK24 odm.600 a w wewnętrzne z silki. Tych rozwiązań nie zaobserwujesz w okolicy Wewnętrzne nośne także z siliki? Jeśli tak to jak będziesz je łączył z zewnętrznymi z BK? Przez docinanie? Moim zdaniem jeżeli kopalnia określiła kategorię to wielce prawdopodobne, że starostwo upomni się o projekt zabezpieczeń i w decyzji o pozwoleniu ustali obowiązek ustanowienia nadzoru inwestorskiego. Ale nie uprzedzajmy faktów. Sam jestem ciekaw co na to starostwo. Dostałem nieprawomocne pozwolenie na budowę. Nie upomnieli się o wzmocnienie budynku mimo dostarczonej odpowiedzi z kwk o przewidzianej 2 kategorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 26.04.2011 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 No to szpadel w dłoń i do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.04.2011 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Mam okazję kupić BK Solbet24 optimal 400 na ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne. Czy ten bloczek nie będzie za słaby jak na moje warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 27.04.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Mam okazję kupić BK Solbet24 optimal 400 na ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne. Czy ten bloczek nie będzie za słaby jak na moje warunki? W instrukcjach ITB piszą, że na szkodach winno się wykonywać budynki z materiałów ściennych o wytrzymałości nie mniejszej niż 10MPa. Solbetu nie znam, ale pewnie więcej jak 2MPa nie ma. Odpowiedz sobie sam na pytanie czemu tęgie głowy w ITB wymyśliły tak a nie inaczej. Co do materiału to masz projekt za który zapłaciłeś i projektanta co może podjąć decyzję o ewentualnej zamianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.04.2011 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Generalnie patrząc na koszty materiału to porotherm 24 jest tańszy, sam nie wiem. Tak jak pisałem wcześniej: projekt który został zaakceptowany przez urząd (nieprawomocny) nie przewiduje szkód górniczych, więc teoretycznie mam wolną rękę. Wszystko zależy od mojej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 28.04.2011 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Jak to mówią, twój cyrk, twoje małpy, więc dziel i rządź. Tylko wg mojego odczucia cały ambaras przedstawia się podobnie jak z kupnem dwuosobowego samochodu kiedy wiesz za 0,5 roku będziesz miał trojaczki.Oczywiście zawsze możesz kupić drugi samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.05.2011 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Wybrałem ytong 24 PP4/0.6Zastanawiałem się nad silikatem, ale w moim regionie (Jastrzębie i okolice) za 24 chcą 4.66 od sztuki.Silikat pójdzie tylko na ścianki działowe na użytkowym poddaszu.Chyba że znajdę w tym tygodniu u nas za około 3,40 w co wątpię.Pisałem do http://www.mega1000.pl/, niestety nie odpisują i nie odbierają telefonu w Rybniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 04.05.2011 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Wybrałem ytong 24 PP4/0.6 Zastanawiałem się nad silikatem, ale w moim regionie (Jastrzębie i okolice) za 24 chcą 4.66 od sztuki. Silikat pójdzie tylko na ścianki działowe na użytkowym poddaszu. Chyba że znajdę w tym tygodniu u nas za około 3,40 w co wątpię. Pisałem do http://www.mega1000.pl/, niestety nie odpisują i nie odbierają telefonu w Rybniku. Tragiczny wybór. Będzie się rysować na wszelkie możliwe sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 04.05.2011 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Wybrałem ytong 24 PP4/0.6 Zastanawiałem się nad silikatem, ale w moim regionie (Jastrzębie i okolice) za 24 chcą 4.66 od sztuki. Silikat pójdzie tylko na ścianki działowe na użytkowym poddaszu. Chyba że znajdę w tym tygodniu u nas za około 3,40 w co wątpię. Pisałem do http://www.mega1000.pl/, niestety nie odpisują i nie odbierają telefonu w Rybniku. Ja kupiłem silikaty w Handobudzie w Wodzisławiu. W marcu z transportem zapłaciłem 3,90zł brutto za NP25. Za N24 było znacznie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.05.2011 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Tragiczny wybór. Będzie się rysować na wszelkie możliwe sposoby. W tej chwili ytong u mnie wychodzi 65zł za m2. Jest tańszy od porothermu i siliki. Piszesz że będzie się rysować, wszystko będzie pękać po wystąpieniu szkód. Jeszcze szukam. Druga sprawa to ocieplenie. Na BK chciałem dać 20 cm styro i już muszę przesunąć ściane do wewnątrz o 4 cm. Ile musiałbym dać ocieplenia by utrzymać podobne parametry dla silikatu? Ja kupiłem silikaty w Handobudzie w Wodzisławiu. W marcu z transportem zapłaciłem 3,90zł brutto za NP25. Za N24 było znacznie taniej. Podaj proszę numer telefonu. Ten wyszukany z googla jest nieprawidłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 04.05.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 W tej chwili ytong u mnie wychodzi 65zł za m2. Jest tańszy od porothermu i siliki. Piszesz że będzie się rysować, wszystko będzie pękać po wystąpieniu szkód. Jeszcze szukam. Druga sprawa to ocieplenie. Na BK chciałem dać 20 cm styro i już muszę przesunąć ściane do wewnątrz o 4 cm. Ile musiałbym dać ocieplenia by utrzymać podobne parametry dla silikatu? Podaj proszę numer telefonu. Ten wyszukany z googla jest nieprawidłowy. 32 456 31 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 04.05.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 W tej chwili ytong u mnie wychodzi 65zł za m2. Jest tańszy od porothermu i siliki. Piszesz że będzie się rysować, wszystko będzie pękać po wystąpieniu szkód. Jeszcze szukam. Druga sprawa to ocieplenie. Na BK chciałem dać 20 cm styro i już muszę przesunąć ściane do wewnątrz o 4 cm. Ile musiałbym dać ocieplenia by utrzymać podobne parametry dla silikatu? Podaj proszę numer telefonu. Ten wyszukany z googla jest nieprawidłowy. Gazobeton rysuje się bez szkód* a ze szkodami to już numer popisowy będzie. * o przepraszam , czasami nie jak się zastosuje to 100 i 1 zalezeń producentów chrononiących własnego interesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 04.05.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 * o przepraszam , czasami nie jak się zastosuje to 100 i 1 zalezeń producentów chrononiących własnego interesu. nie rozumiem tego zdania. Zupełnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.05.2011 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 (edytowane) Ja kupiłem silikaty w Handobudzie w Wodzisławiu. W marcu z transportem zapłaciłem 3,90zł brutto za NP25. Za N24 było znacznie taniej. Mam wyliczenie dla N24 po 3,33. Cena ok. Jutro jadę dopytać o połówki i chyba zamówię. Wiesz może jak wygląda sprawa z wymiarami? Trzymają? Edytowane 6 Maja 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 09.05.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 nie chce być złym wieszczem, ale nie ufam silikatom za 3 złote, szczególnie co do trzymania wymiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 10.05.2011 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 nie rozumiem tego zdania. Zupełnie Tu nie trzeba rozumieć tylko poczytać zalecenia wykonawcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 10.05.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Mam wyliczenie dla N24 po 3,33. Cena ok. Jutro jadę dopytać o połówki i chyba zamówię. Wiesz może jak wygląda sprawa z wymiarami? Trzymają? W ubiegłym roku miałem 3 palety N24 i były idealne. Niestety nie pamiętam z jakiego zakładu, ale chyba z Kluczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.05.2011 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 (edytowane) W ubiegłym roku miałem 3 palety N24 i były idealne. Niestety nie pamiętam z jakiego zakładu, ale chyba z Kluczy. Jutro będę tam ponownie więc dopytam z której fabryki. – Warunki przedstawione w Instrukcji ITB mogą być z powodzeniem spełnione przez bloki wapienno-piaskowe SILKA E. Są to elementy bardzo trwałe i o wysokiej wytrzymałości – powyżej 15 N/mm2 – zapewnia mgr inż. Piotr Harassek, junior produkt manager Xella Polska, producenta materiałów ściennych SILKA i YTONG. – [b]Dzięki odpowiednio wysokiej wytrzymałości, na terenach górniczych mogą być także stosowane bloczki YTONG odmiany PP4/0,6 lub PP5/0,7[/b] – dodaje Piotr Harassek. Źródło To może jednak pozostać przy ytong-u PP4/0.6? Edytowane 10 Maja 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 11.05.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Twój cyrk twoje małpy. Ja już powiedziałem co uważam na ten temat. Ach ten marketing ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.05.2011 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 W ubiegłym roku miałem 3 palety N24 i były idealne. Niestety nie pamiętam z jakiego zakładu, ale chyba z Kluczy. Dopytałem: fabryka Olszowo-Borki, silikaty NP25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts