Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocio? SAUNIER DUVAL Nied?wied?

Recommended Posts

• 1 month później...

Po intensywnych poszukiwaniach w www i czytaniu dokumentacji spodobała mi się elegancja rozwiązania Saunier-Duval: prawie cała kotłownia gazowa w jednej obudowie.

Cena bardzo obiecująca...

Potem dostałam ostrzeżenia: że to sprzęt z dolnej półki (co uważam za jego zaletę - kocioł nie ma się prezentowac pięknie i nie mieć ładnej nazwy na obudowie, ale tylko grzać dobrze), serwis kiepski, a wszystkie urzadzenia w nim zawarte pochodzą od różnych firm: np. pompy są Grundfoss.

Proszę o opinie (rozumiem, że świeżych) użytkowników pieca Niedźwiedź 26E.

• 1 year później...

Podciągam do góry.

Niby jest trochę postów na temat pieca, ale typu "niby niezły ale nie za bardzo" :( - Niedźwiedź 17, bądź 26 kW

Mogę kupić kociołek w dobrej cenie - więc jesli ktoś użytkuje go przynajmniej z jeden sezon, może wyrazi opinie.

Poza tym druga kwestia, bo już mam namieszane. Dom ma ok. 160 m2 powierzchni ogrzewanej, dwie łazienki (w jednej prysznic, w drugiej wanna), jedna kuchnia. Narazie bedą mieszkać 4 osoby, może kiedyś dojdzie dwójka moich rodziców.

Jaka ma być moc kociołka - oprócz domu trzeba przecież ogrzać wodę (polecają Sauniera, bo ma palnik 2-stopniowy, jeśli wezmę Niedźwiedzia to 17, czy 26 kW?).

Jaki ma być zasobnik - Saunier ma 90 litrów - nie będę płakał za rok, że mam za mały zasobnik?

Od września posiadam taki piec tylko 26kw przy tym grzeję 180m2.4osoby dorosłe. Przytych dużych mrozach zurzył około 15m3 (w tym ciepła woda i kuchenka) gazu na dobę, a zasobnik zupełnie wystarcza poniewarz woda ciepła ma priorytet.i nagrzewa się około 8min do temperatury zadanej czyli wg. serwisanta najlepiej jest to ustawić na 40stC i woda jest bardzo gorąca.

Jesli możesz zdradzić jaka to jest kwota? Jestem ciekaw czy ja nie przepłaciłem :o

WItam.

Mam taki kociol juz drugi sezon grzewczy. Odpukac nie mialem z nim zadnych problemow. Kolega, ktory kupi razem ze mna taki sam rowniez bez zastrzezen. Jak przegladam forum zuzywazylem, ze ilosc gazu przez niego zuzywana jest w normie. Nie podlaczalem pogodowki.

Jest to 26 kW.

• 2 weeks później...

Użytkowałem ten kocioł dwa sezony grzewcze (150m2) i nie mam najmniejszych zastrzeżeń do jego pracy.

Serwisant nastawił moc na 20kW i wszystko śmigało jak nalęzy, CWU 44 st., CO zależnie od temp. zewnętrznej - zawzyczaj 55-60 st. i było całkiem ok. tzn. 22 st. w domku.

Pod koniec drugiego sezonu zdarzył się mały wypadek. Padł zawór zwrotny przed pompą obiegu CO i piec wyrzucał nadmiar ciepłej wody na instalację w ... lipcu. Całe szczęście Saunier daje 2 lata gearancji :D . Jeśli o mnie chodzi - polecam. Choć teraz będę kupował raczej kocioł kondensacyjny (podłogówka).

Pozdrawiam :roll:

PS. W 2004 - 4400 brutto za 26kW

Mam Niedźwiedzia 26KW drugi sezon, bez najmniejszej awarii. Zużycie gazu: dom 155 m2, 4 osoby, w zimie około 15 m3/dobę. Zasobnik 90l zupełnie wystarcza dla zapewnienia komfortu ciepłej wody. Myślę, że zaletą kotła jest także stosunkowo niski koszt elektroniki (gdyby padła). Mój serwisant wymienił kwotę za całość wymiany elektroniki na około 350 zł.

SD Niedźwiedź - mamy na rynku dwa typy: sam kocioł do grzania CO i kocioł CO+CWU (tzw. kotłownia, lodówka). Ja mam ten pierwszy od 4-ch m-cy (CWU z bojlera Ariston 80 L). Konstrukcja Niedźwiedzia jest b. prosta, pozwalająca jako jedna z nielicznych podłączyć ten kocioł do instalacji "otwartej" starego typu i to spowodowało, że go kupiłem. Gdybym miał nową instalację kupiłbym pewnie wiszącego blaszaka (firmy V lub W). Spala mi teraz (przy minus 3 oC) ok. 20 m3/dobę na 180 m2 i 4 osoby, ale dom mam przeciętnie docieplony). Ciekawą funkcją jest palnik 2-stopniowy. Chyba kupiłem zbyt dużej mocy (26 kW) i teraz większość sezonu mogłem wyłączyć 1 palnik, aby kocioł załączał się rzadziej. Nie wiem czy to dobrze dla kotła jak jeden panik nie jest ekspoloatowany. Wymiennik ciepła żeliwny i ponoć może korodować, ale to stwierdzę przy przeglądzie za kilka m-cy. Kocioł nie posiada funkcji "podgrzewania kotła", to takie zabezpieczenie niby od korozji, ale przekłada to się na mniejsze zużycie gazu. Od m-ca już 4 razy wyłączył mi się sam i musiałem go resetować. Jestem umówiony z moim majstrem (ma dokończyć inną robotę po mrozach) i ma coś przeczyścić. Ale to resetowanie to mnie trochę niepokoi, bo kocioł ma dopiero 4 m-ce.

Jak większość mam kilka wątpliwości typowo eksploatacyjnych: jaką temp. dać na kocioł (ustawiam od 50-60 oC) i jak dobrać prędkość pompy (mam zewnętrzną 25/4) na 1-szy czy 2-gi bieg? Chociaż czy to jest istotne? Może ktoś wie co mówi teoria o zależności temperatura kotła a bieg pompy?

To nie jest fabryka Vaillanta, oni produkują (montują) dla nich, a fabryka nazywa się Protherm i jest w Czechach. Znalazłem ich stronę i można sobie poczytać o historii zakładu oraz co robią http://www.protherm.cz/upload/1101915756.pdf

Ceny- znajdziesz tutaj http://kotly.instalsystem.pl/shop_search.php?expr=saunier. Ale upewnij sie jakie są ceny katalogowe u sprzedawców i sie targuj. Najtaniej wychodziło mi na Allegro (z Dębicy), ale odpuściłem sobie. W sklepach dowiedziałem się, że maksymalny rabat jaki można uzyskać to 30% od ceny katalogowej (ponoć tylko dla instalatorów), ale różnie bywa.

Kupiłem przez instalatora z 25% rabatem.

Mam Niedźwiedzia 26kW 3 sezon. Zero problemów dom 230m2 temp w dzień 22 stopnie w nocy 19. Zużycie przez luty (bez dogrzewania kominkiem) 14-15m3/dobę. A u nas mrozy non stop w nocy poniżej -10st.

Zasobnik 90l wystarcza z nadmiarem na 4 osoby. Pogodówka jest ale nie ustawiona żadna krzywa + regulator pokojowy. U mnie dużo idzie na podgrzanie wody bo 3 baby w domu, a starsza córka jedna jak bierze prysznic to 30-40min jej dopiero wystarcza. Na podgrzanie gazu idzie jakieś 4-5m3/dobę

WItam

1) Saunier Duval Niedżwiedź 30 KLO bez zasobnika, moc max.26 kW - pracuje na 18 kW ( 1 stopień palnika), pompka co, instalacja otwarta, stara instalacja ale z aluminiowymi grzejnikami

2) dom ~90 m2 , ściany i strop ocieplone styropianem 8 cm

3 temperatura na Eurosterze 18 stopni-dzień, 17.5-noc , termometr pokojowy pokazuje więcej 18.7-19 stopni.

4) śrenie spalanie dobowe (Excel), gaz ziemny:

listopad: 7.5 m3

grudzień: 8.7 m3

styczen: 11.6 (-26 stopni)

luty; 8.3 m3

pozdrawiam

• 4 years później...

odgrzewam troszke temat pieca ;)

mam takiego niedzwiedzia 26kW i niepokoi mnie zuzycie gazu. dom 180m2, ogrzewanie jak dotad - OK. gorzej z podgrzewaniem wody, piec pobiera 3-4m3 na dobe na samo podgrzanie wody do lazienek i kuchni. jak u was to wyglada? woda podgrzewana jest do temp. 24 stopni