Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka pape pod dachowke/blache?

michalz2x

Recommended Posts

hej, my wybraliśmy zwykłą papę, w końcu na to i tak idzie dachówka, więc po co przedrażać? dwa lata dach stał tak przykryty i tylko w kilku miejscach widać było że kapie troszkę woda( widocznie gwóźdź trafił między deski i zrobiła sie dziurka. Teraz kładziemy dachówkę, więc będzie już sucho :)

Może będziecie mieli szczęście? Gdyby ja wykonywał Wasz dach nie dałbym gwarancji. Pozdrawiam.

Witam. Dzisiaj udalo mi sie zasiegnac opinii dot. produktow ICOPAL. Okazuje sie, ze papa V60 S24 nie powinna byc stosowana na krycie wstepne - nalezy zastosowac FELX lub SUNX - czyli jednak membrana. Jest na to podobno gwarancja 20-30 lat. Dosc duza roznica jest w cenie. Papa kosztuje 6,5zl, FELX cos okolo 9 zl m2, SUNX 12 zl! Czy ktos moglby napisac uwagi odnosnie zastosowania membran ICOPAL?

Pozdr.

M

• 1 month później...

Jaką wybrać z tych 2pap: Na to będzie odrazu dachówka cementowa.

W400 czy P64 ?

Wielu sprzedawców powiedziało mi że lepiej W bo mocniejsza od tej na welonie. Z kolei na forum spotkałem się z różnymi opiniami. Jedni mowią że na welonie mocniejsza inni że na tekturze.

Z termozgrzewalnej rezygnuję (ze względu na koszta)

Andrzeju mowię o kosztach papy. a różnica jest dość spora w cenie. A skoro tradycyjna papa również się sprawdzi to po co płacic 8 - 9 zł za m2 jak można kupić za 3,5 - 4 zł

MistrzuJanie z tych na tekturze to lepiej zastosować W czy P ? Na stronie Matizol.com.pl znalazłem dane techniczne z których wynika że papa W400 ma wytrzymałość na roziąganie wzdłuż i w poprzek 500/400 natomiast P333 ma 350/250. Noi W400 ma większą gramaturę.

Czy ma to jakieś znaczenie i lepiej wziąść W400 czy jednak P333 ?

Pozdrawiam

Andrzeju mowię o kosztach papy. a różnica jest dość spora w cenie. A skoro tradycyjna papa również się sprawdzi to po co płacic 8 - 9 zł za m2 jak można kupić za 3,5 - 4 zł ...

No ja też mówię o tych kosztach, że to żadne oszczędności w stosunku do wartości dachu nie mówiąc już o wartości domu. Przy 200 m2 dachu to 1.000,-; przy 300 m2 to 1.500,-. Dachówka ma żywotność szacowaną na 100 lat (przy poprawnie wykonanym dachu) nie wiele materiałów jest jej w stanie dorównać. Oszczędności należy szukać gdzie indziej. A skoro chcesz tak oszczędzać to czemu nie zastosujesz papy izolacyjnej to taż karton. Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

• 4 months później...

Witam,

odświeżę temat. Dach wielospadowy, o kącie 40 stopni z 3 lukarnami i 2 kominami. Pełne deskowanie + papa podkładowa. Na dach pójdzie dachówka ale nie wcześniej niż za 2 lata.

Czy papa podkładowa icopal hydrobit dobijana na papiaki i zgrzewana na łączeniach będzie dobra.

http://dokumentacja.icopal.pl/A_Hydrobit_V60_S30_IT.pdf

Ewentualnie

- Jarbit v60 S24 lub V60 s30

Ewentualnie ale już drożej

- Jarbit PY PV180 S30

- Jarbit Plus G200 S40