astronauta83 12.03.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Witam pomocnych przyjaciół.Chciałbym prosic o pomoc w rozwiązaniu problemu ktory od jakiegos czasu chodzi mi po głowie.Mój dom został ocieplony i przygotowany do położenia tynku pod koniec tamtego roku. Miałem w tym roku połozyć tynk ale jest jeszcze tak dużo prac na zewnątrz i w środku które moga spowodować zabrudzenie lub uszkodzenie elewacji że termin ten musze pszesunąc o kolejny rok. W związku z tym nasówa mi się pytanie czy muszę zabezpieczyc elewację jakims płynem, farbą elewacyjną żeby budynek mógł przestac w takim stanie jeszcze rok?Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 12.03.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 mozesz to zrobic dwojako - zagruntowac Unigruntem albo gruntem pod tynk (zalezy czy chesz kolorowo i drozej czy taniej i tak jak to wyglada po osiatkowaniu). po dwu latach papier na pacy i szlifniesz, zagruntujesz i lecisz tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 12.03.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 witam,nie czytaj bierz posta powyżej. Nie wiem po co niektórzy tu piszą, chyba żeby tylko wprowadzić w błąd.Elewacje gruntuje się gruntami systemowymi, specjalnie do tego celu przeznaczonymi. I tak takim gruntem jest np. cerplast Atlasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 13.03.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 (edytowane) cerplast altalsa pod system ktorego gosc nie podał - rewelacja. Zastosuj tak jak napisalem, jeśli możesz to kolorem (grunt pod mase z systemu którym docieplasz). Chyba ,że docieplasz wełną, to tylko gruntem j.w. Edytowane 13 Marca 2011 przez s9 pat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astronauta83 14.03.2011 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 s9 pat podobnie myślałem żeby unigruntem to pomazać. Tylko zastanawiam sie czemu mam to potem szlifować? Jesli Unigruntem pomalował bym to w tym roku to czy na wiosne przyszłego roku bede musiał to szlifować? Jaki jest tego cel? Czy nie mogł bym np. pomalowac odrazu farba gruntującą pod tynk?I jeszcze jedno pytanie które chodzi mi po głowie, co może stac sie elewacji jesli przez 2 lata wogle jej nie zagruntuje i po tym czasie pomaluje farba i poloże tynk? Słyszałem ze i tak ludzie robią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 14.03.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 (edytowane) Unigruntem, który jest gruntem dyspersyjnym. Powodzenia. pat9 zajmujesz się izolerstwem z zawodu czy z zamiłowania? masz jakis dyplom mistrzowski albo czeladniczy?? Co się może stać jak nie zagruntujesz? A co się dzieje z zaprawą w którą wsiąka woda i działają temp dodatnie i ujemne? Jesli Unigruntem pomalował bym to w tym roku to czy na wiosne przyszłego roku bede musiał to szlifować? Jaki jest tego cel? Pat9 tak właśnie robi ze potem trzeba "papierem" ( to juz w ogóle debilizm) szlifować. Edytowane 14 Marca 2011 przez ZygmuntRolicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts