Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak gęsto stawiać stemple?

Recommended Posts

Jak zwykle to zależy, jaki gruby strop, z czego ławice , jakie deski na szalunek.

Ale można przyjąć ,że jeżeli deski 32mm i ławice z desek 32 mm , stemple min 10 cm to dla stropu 15 cm w rozstawie nie większym niż co 1 m w każdym kierunku.

Dzięki za odpowiedz. W projekcie mam strop 18cm, deski do szalowania 25cm. Czy te informacje maja wpływ na inny rozstaw stempli niż 1m ?

Co znaczy deski 25 cm ?

Jeżeli to ma znaczyć 2,5 cm grubości , to są trochę cienkie i trzeba zagęścić ławice.

Pamiętaj żeby nie stawiać stempli na ziemi, lecz na całych deskach, bo mogą "wjechać" w ziemię.

U mnie stemple stały co ok. 70-80cm, choć jak skończyłem to wszyscy uznali, że za gęsto (strop 14cm, ławice z desek calówek, stemple 10-14 cm średnicy), ale miałem ich dość sporo więc użyłem wszystkie.

dla własnej wygody i pewności najlepiej wylać chudziaka, żeby mieć pewne podparcie dla stempli (chudziak przed murami to dziś w zasadzie norma, ale niektórzy jeszcze robią SSO bez chudziaka).

Pod strop monolityczny najrozsądniej deski 32mm (5/4") i stemplowanie nie rzadziej niż co 90 - 100 cm w obu kierunkach.

dla własnej wygody i pewności najlepiej wylać chudziaka, żeby mieć pewne podparcie dla stempli (chudziak przed murami to dziś w zasadzie norma, ale niektórzy jeszcze robią SSO bez chudziaka).

Masz rację, u mnie jednak jeśli zrobiłbym tak jak piszesz, to musiałbym przerabiać później kanalizację schowaną pod chudziakiem (żona zmieniała zdanie jeszcze parę razy, gdzie umywalka a gdzie wanna:rolleyes: )

Ale jeśli ktoś jest pewny, to wylanie przed stemplowaniem jest bardzo dużym uproszczeniem działania. Nie mówić o tym, że stemple są niższe a więc tańsze przy zakupie.

• 3 months później...

Tak sobie liczę obciążenia:

Zakładam strop 20 cm - to daje ciężar przy podparciu stemplami co 1 m: 1m x 1m x 0.2m x 2.5t/m3=500 kg

Czy deska 2,5 cm ustawiona na sztorc nie wytrzyma równomiernego obciążenia dynamicznego 500 kg /+100kg robotnik/ na rozpiętości 1m? Może nie wytrzymać.

Ale przy rozstawie 0.7 m wytrzyma raczej - to 2x mniejszy moment zginający niż przy 1 m rozpiętości. Deska 3,5 cm wytrzyma na bank. Mówię o ustawieniu na sztorc!.

A teraz pojedyncza deska deskowania:

1m x 0.12m x 0.2 m x 2,5 t/m3=100 kg

Pojedyncza deska deskowania 2,5 cm wytrzyma raczej przy rozstawie podpór 1 m. Ale lepiej chyba dać 0,7 m

Może ktoś zrobi obliczenia wytrzymałościowe? Należy pamiętać o tym, że to jest obciążenie ciągłe, równomiernie rozłożone, belka wieloprzęsłowa.

Ostatnio pode mną pękła deska 2,5 cm przy rozstawie podpór 2 m(! 4 x większy moment zginający)-obciążenie skupione w odległości około 1/3 od podpory. Dodam, że była mocno nawilgocona, bo wcześniej spokojnie wytrzymywała. Ważę około 100 kg.

Edytowane przez DONIO P.