djwaca 12.03.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Jak w tytule, zastanawiam się czy montaować kratki w łazienkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 12.03.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Rozumiem, że chodzi o kratki wentylacyjne. Oczywiście, że montować, przecież tam się wytwarza dużo wilgoci, którędy ona ucieknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.03.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 skoro temat w "woda i ścieki" to raczej nie chodzi o wentylację tylko kratkę ściekową, Małgosiu a w temacie to ja uwazam, ze jeśli to "zwykła" łazienka to nie ma sensu, ew. możesz zrobić 2w1 czyli prysznic z kratką w podłodze lub odwodnieniem liniowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djwaca 13.03.2011 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Chodzi o kratki w posadzce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunoted 13.03.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Jetem za montażem takich kratek, szczególnie gdy budujemy dom od podstaw i możemy takie coś zaprojektować wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.03.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 wielu ludzi ma i narzekań nigdy nie słyszałem, a jest to na pewno dodatkowe zabezpieczenie przed wylewającą się wodą z wanny czy umywali lub pralki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 wielu ludzi ma i narzekań nigdy nie słyszałem, a jest to na pewno dodatkowe zabezpieczenie przed wylewającą się wodą z wanny czy umywali lub pralki Oczywiście tu się zgodzę, bo sam nie ukrywam myślałem o czymś takim, ale jest tego jedna wada: "urządzenie" w postaci kratki ściekowej podłączonej do kanalizacji domowej nie jest bezobsługowe. Co prawda nie trwa to jeden dzień, ale niekiedy 3 lub 4 i się zaczyna...woda tworząca w takiej kratce syfon zabezpieczający przed wydostawaniem się gazów kanałowych, wysycha i wszystkie zapachy wydostają się na pomieszczenie którym się znajduje!! Można oczywiście dbać i ciągle uzupełniać wodę jednak najczęściej zdarza się to gdy opuszczamy nasz domek na kilka dni, a niestety zdarza się to znacznie częściej, niż zalania wodą pozostającą bez kontroli i w tym cały problem. Dodatkowo dochodzi jeszcze wykonanie profilowania posadzki w tych pomieszczeniach, aby spadek był w ich kierunku, a to już nie wygląda najlepiej. Co do np; zabezpieczenia pomieszczeń mieszkalnych przed ewentualnym stanem "awarii" zastanawiam się nad wymyślonym sposobem którym się podzielę : w posadzce wykonam rurą 51mm (z grubego PCV) instalacje łączące te pomieszczenia z garażem schodzące się do jednej rury z automatem pralko-wym i skierowane na posadzkę do garażu. Wiadomo garaż jest niżej i dodatkowo posadzka nachylona jest w kierunku wyjścia. W posadzce jest kratka z odprowadzeniem wody na zewnątrz do rynny i po kłopocie. Co może się stać ? - najwyżej umyję sobie koła w samochodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunoted 20.03.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Jeżeli chodzi o zabezpieczenie przed zalaniem to cały czas myślę nad czujnikiem wilgoci. Taka tasiemka przyklejana do posadzki, w momencie jak wykryje wilgoć wysyła impuls do elektrozaworu na przyłączu i odcina wodę. Przykładowo tutaj kompletny zestaw elementów http://www.ibros.pl/produal/files/VVK2-detekcja-wycieku-wody-przekaznik-czujniki.pdf .Oczywiście najlepiej to sprawdziłoby się w instalacji inteligentnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 10.04.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Jak w tytule, zastanawiam się czy montaować kratki w łazienkach ? Witam. Prawdopodobnie zdecyduje sie na montaz kratki. Czy moglibyscie doradzic, gdzie najlepiej w lazience lub prace ja zalozyc? M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agha111 15.04.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 mam taką kratkę w kotłowni i ciągle z niej śmierdzi, bo trzeba często uzupełnieć wodęnie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 15.04.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 mam taką kratkę w kotłowni i ciągle z niej śmierdzi, bo trzeba często uzupełnieć wodę nie polecam W takich miejscach najlepiej zainstalować kratkę do tzw. pomieszczeń czystych (z suchym syfonem). Nie trzeba dolewać i nic nie wanieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.04.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 W takich miejscach najlepiej zainstalować kratkę do tzw. pomieszczeń czystych (z suchym syfonem). Nie trzeba dolewać i nic nie wanieje... Czyli coś takiego? http://www.extralazienki.pl/_var/edytor/KESSELmultistop.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 16.04.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Czyli coś takiego? Tak. Mimo że drogie to zrobiłem w każdym pomieszczeniu w piwnicy. Nic nie dolewam. Nic nie wanieje. Z tym że np. do prysznica bym tej wkładki nie zakładał (wolniej spływa woda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.04.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Czyli coś takiego? http://www.extralazienki.pl/_var/edytor/KESSELmultistop.JPG ciekawe ale nie takie cudowne, jest tam panowie sprężynka i jak to ze sprężynkami bywa za jakiś czas przestanie zamykać tę klapkę i co wtedy ???? lekarstwem na wysychanie wody w kratkach łazienkowych jest umiejscowienie ich pod wanną i włączenie spływu z wanny do kratki no chyba że z wanny też nie korzystacie??? bo kto myje podłogę w łazience to mu w kratce nie wysycha woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 16.04.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 ciekawe ale nie takie cudowne, jest tam panowie sprężynka i jak to ze sprężynkami bywa za jakiś czas przestanie zamykać tę klapkę i co wtedy ???? lekarstwem na wysychanie wody w kratkach łazienkowych jest umiejscowienie ich pod wanną i włączenie spływu z wanny do kratki no chyba że z wanny też nie korzystacie??? bo kto myje podłogę w łazience to mu w kratce nie wysycha woda Tam nie ma żadnej sprężynki Jest przeciwwaga. A jak się zepsuje to sam suchy syfon można łatwo wymienić (zepsuć to się właściwie może wyłącznie uszczelka - a na tym zejdzie jej trochę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 17.04.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Tam nie ma żadnej sprężynki Jest przeciwwaga. A jak się zepsuje to sam suchy syfon można łatwo wymienić (zepsuć to się właściwie może wyłącznie uszczelka - a na tym zejdzie jej trochę). z tego co znalazłem na internecie nie wygląda mi by była tam przeciwwaga, co do uszczelki to zależy od warunków w jakich się znajduje niekiedy pada szybciej niż się można spodziewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts