Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kratka w łazience warto ?

djwaca

Recommended Posts

skoro temat w "woda i ścieki" to raczej nie chodzi o wentylację tylko kratkę ściekową, Małgosiu :)

a w temacie to ja uwazam, ze jeśli to "zwykła" łazienka to nie ma sensu, ew. możesz zrobić 2w1 czyli prysznic z kratką w podłodze lub odwodnieniem liniowym

wielu ludzi ma i narzekań nigdy nie słyszałem, a jest to na pewno dodatkowe zabezpieczenie przed wylewającą się wodą z wanny czy umywali lub pralki

Oczywiście tu się zgodzę, bo sam nie ukrywam myślałem o czymś takim, ale jest tego jedna wada: "urządzenie" w postaci kratki ściekowej podłączonej do kanalizacji domowej nie jest bezobsługowe. Co prawda nie trwa to jeden dzień, ale niekiedy 3 lub 4 i się zaczyna...woda tworząca w takiej kratce syfon zabezpieczający przed wydostawaniem się gazów kanałowych, wysycha i wszystkie zapachy wydostają się na pomieszczenie którym się znajduje!! Można oczywiście dbać i ciągle uzupełniać wodę jednak najczęściej zdarza się to gdy opuszczamy nasz domek na kilka dni, a niestety zdarza się to znacznie częściej, niż zalania wodą pozostającą bez kontroli i w tym cały problem.

Dodatkowo dochodzi jeszcze wykonanie profilowania posadzki w tych pomieszczeniach, aby spadek był w ich kierunku, a to już nie wygląda najlepiej.

Co do np; zabezpieczenia pomieszczeń mieszkalnych przed ewentualnym stanem "awarii" zastanawiam się nad wymyślonym sposobem którym się podzielę : w posadzce wykonam rurą 51mm (z grubego PCV) instalacje łączące te pomieszczenia z garażem schodzące się do jednej rury z automatem pralko-wym i skierowane na posadzkę do garażu. Wiadomo garaż jest niżej i dodatkowo posadzka nachylona jest w kierunku wyjścia. W posadzce jest kratka z odprowadzeniem wody na zewnątrz do rynny i po kłopocie. Co może się stać ? - najwyżej umyję sobie koła w samochodzie ;)

Jeżeli chodzi o zabezpieczenie przed zalaniem to cały czas myślę nad czujnikiem wilgoci. Taka tasiemka przyklejana do posadzki, w momencie jak wykryje wilgoć wysyła impuls do elektrozaworu na przyłączu i odcina wodę. Przykładowo tutaj kompletny zestaw elementów http://www.ibros.pl/produal/files/VVK2-detekcja-wycieku-wody-przekaznik-czujniki.pdf .Oczywiście najlepiej to sprawdziłoby się w instalacji inteligentnego domu.

• 3 weeks później...
Czyli coś takiego?

http://www.extralazienki.pl/_var/edytor/KESSELmultistop.JPG

ciekawe ale nie takie cudowne, jest tam panowie sprężynka i jak to ze sprężynkami bywa za jakiś czas przestanie zamykać tę klapkę i co wtedy ???? lekarstwem na wysychanie wody w kratkach łazienkowych jest umiejscowienie ich pod wanną i włączenie spływu z wanny do kratki no chyba że z wanny też nie korzystacie??? bo kto myje podłogę w łazience to mu w kratce nie wysycha woda

ciekawe ale nie takie cudowne, jest tam panowie sprężynka i jak to ze sprężynkami bywa za jakiś czas przestanie zamykać tę klapkę i co wtedy ???? lekarstwem na wysychanie wody w kratkach łazienkowych jest umiejscowienie ich pod wanną i włączenie spływu z wanny do kratki no chyba że z wanny też nie korzystacie??? bo kto myje podłogę w łazience to mu w kratce nie wysycha woda

Tam nie ma żadnej sprężynki :) Jest przeciwwaga. A jak się zepsuje to sam suchy syfon można łatwo wymienić (zepsuć to się właściwie może wyłącznie uszczelka - a na tym zejdzie jej trochę).

Tam nie ma żadnej sprężynki :) Jest przeciwwaga. A jak się zepsuje to sam suchy syfon można łatwo wymienić (zepsuć to się właściwie może wyłącznie uszczelka - a na tym zejdzie jej trochę).

z tego co znalazłem na internecie nie wygląda mi by była tam przeciwwaga, co do uszczelki to zależy od warunków w jakich się znajduje niekiedy pada szybciej niż się można spodziewać