Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ratownik

Recommended Posts

Witam! Chciałem zapytać czy ktoś miał już jakieś doświadczenia z płytami MFP zauważyłem istotne różnice między tą płytą a płytą OSB. Przymierzam się w tym roku do wymiany dachu i zastanawiam się nad zastosowaniem właśnie tych płyt. Ciekawi mnie to czemu jak na parametry lepsze od OSB ta płyta jest nieco od niej tańsza. Gdzie jest haczyk może ktoś wie?

Już zakupiłem płytę MFP 18mm do deskowania dachu . O własnych doświadczeniach będę coś mógł powiedzieć za około rok. Sorry że nie wczesniej, ale lepiej późno niż wcale :bye:

Odnośnie ceny to myslę iż istotne jest przyzwyczajenie klientów którzy znają plyty OSB od kilkunastu dziesięciu lat ( producent niczego nie musi udowadniać i reklamować ).

Zdecydowanie najtańsze deski z dobrego tartaku byle był równo cięte i dobrze zakotwiczone nie trzeba żadnych płyt tylko solidnego dekarza i dobry materiał.

płyta czy Osb czy MFP nie ma znaczenia one tylko wyrównują . Najważniejsze jest zachować szczelność pokrycia dachowego jak woda go zdegraduje to każda płyta szybciej nasiąknie i szlak ją trafi prędzej niż deski ,od16 lat robię z dachami i najlepsze co można dać na dach to Papa Termozgrzewana ( o minim tych parametrach PYE-PV 250 S52 ) dobrze zgrzana wraz z profesjonalnym obrobieniem wszystkich elemętów .

Edytowane przez grzechu33

Wszystkie płyty mają to do siebie że jak dostają trochę wilgoci to pęcznieją i z początkowych planów idealnie równego dachy nici .Mówię oczywiście o różnych typach usterek z jakimi się spotkałem przez 16 lat dekarstwa oczywiście jak dach dobrze zrobiony nie powinien nasiąkać co przy goncie jest różne najwięcej usterek występuje właśnie na goncie. A jak ktoś sobie życzy to robię na osb czy innych według mnie do zbyteczne przepłacanie ,

Mój Dziadek słuchał kaset, mójTata słuchał kaset, Ja słucham kaset, Moje dzieci będą słuchać kaset

Mój dziadek kładł parkiet ,mój tata kładł parkiet ,ja położyłem panele, panele szybko się zużyły i moje dzieci były mądrzejsze odemnie i położyły parkiet

Primo - Wszystko zależy jakie panele i jaki parkiet.

Secundo - Byc może pod kiepski gont lepsze deski ( a tak swoją drogą to jak wilgotne deski zalecasz na deskowanie ? jak zachowują się deski na dachu w czasie schnięcia ? )

Tertio - Jako rozwiązanie pod dachówkę położenie płyt osb, mfp z dobra membraną lub papą jest lepsze niż deski ( czas wykonania, dokładność położenia ).

Deski się suszy! nikomu tu nie zalecam kłaść mokrych desek ,skoro jest to forum dla ludzi którzy budują swoje domy to niech odpowiednio wcześniej zadbają o kupienie drewna odpowiednie jego zabezpieczenie przed deszczem i grzybem .A wtedy około 5 tysięcy można zaoszczędzić

a i robota łatwiejsza

Nie mówię o sobie poprostu doradziłem osobom które maja w planie remont dachu jak zaoszczędzić pieniądze a nie bez sensu łykać kity , deski na słońcu zeschną się w ciągu paru dni ,znam pewne metody deskowania i papowania dachów świeżymi deskami i po opapowaniu i wyschnięciu desek nie będzie na nich ani jednej fałdy ale nie będę zdradzał moich metod bo jak chce pomóc to widać jestem tylko krytykowany ( przez teoretyków ja znam to z własnej praktyki) ,zresztą metody wypacowałem sam metodą prób i błędów przez 16 lat dekarstwa . Trzymaj się surgi22 jednak będę was tylko czytał

Dokładnie deska sucha lżejsza praca o wiele przyjemniejsza

Grzesiu 33 coś gonisz własny ogon , zalecasz innym kładzenie suchych desek i impregnownych ciśnieniowo - OK tak powinno być i jest to jak najbardziej prawidłwo. W kolejnym zdaniu piszesz o deskowaniu i papowaniu dachów świeżymi deskami ( p...ny efemizm - chodzi o wilgotne deski ) i rzekomo cudownych metodach braku pofładowania ( może i szpar między deskami po wyschnięciu nie będzie ? ) . Dam Ci radę zgłoś do urzedu patentowego będziesz milionerem.

A może powiesz prawdę jaka jest róznica w obrabianiu wilgotnej i suchej deski ? Każdy kto wbijał choć 1 gwóźdź lub wkrecał wkret w suchą i mokra deskę wie o czym mówie. Nie jestem dekarzem ale na paru dachach byłem i pomagałem przy deskowaniu ( no ale cóż ja teoretyk wiem ).

Najlepsze na koniec ,, deska sucha lżejsza praca o wiele przyjemniejsza '' normalnie uśmiałem się jak norka.

Trzymaj się Grzesiu i nie rób inwestorom zamętu w głowach.

Logiczne że jak jesteś dekarzem i masz do wykonania usługę to nie będziesz czekał na wyschnięcie desek 90 % robót robi sie ze świerzych desek ale powtarzam po raz wtury bo widać ciągle nie trybisz doradzam ratownikowi jak zrobić to tanio i dobrze ty mu chcesz doradzić drogo i być może dobrze . Jak już się wbiłeś na mine i przepłaciłeś to nie doradzaj głupio w myśl zasady " chwali się to co się ma ".

O co ci chodzi z tą suchą deską że troszke twardziej się wbija ?? gupoty pleciesz

Logiczne że jak jesteś dekarzem i masz do wykonania usługę to nie będziesz czekał na wyschnięcie desek 90 % robót robi sie ze świerzych desek ale powtarzam po raz wtury bo widać ciągle nie trybisz doradzam ratownikowi jak zrobić to tanio i dobrze ty mu chcesz doradzić drogo i być może dobrze . Jak już się wbiłeś na mine i przepłaciłeś to nie doradzaj głupio w myśl zasady " chwali się to co się ma ".

O co ci chodzi z tą suchą deską że troszke twardziej się wbija ?? gupoty pleciesz

Twoje tanio to zrobić deskowanie z wilgotnej deski ( bo łatwiej ) a jak szczeliny między deski po wyschnięciu się nieco powiększą i papa ( gonty ) do nich przymocowana się nieco zmienią to już zmartwienie inwestora.

- Powtarzam po raz wtury bo widać ciągle nie trybisz doradzam ratownikowi jak zrobić to tanio i dobrze!

- Deski się suszy !

- Płyty pęcznieją są słabsze od desek ! są dużo droższe

- Żeby płyta nie klawiszowała na dachu musisz ją i tak podbić deskami na łączach!

Ale co przez kilkanaście lat masz ładną gładź na dachu pewnie nikt poza tobą tego nie zauważa

- Powtarzam po raz wtury bo widać ciągle nie trybisz doradzam ratownikowi jak zrobić to tanio i dobrze!

- Deski się suszy !

- Płyty pęcznieją są słabsze od desek ! są dużo droższe

- Żeby płyta nie klawiszowała na dachu musisz ją i tak podbić deskami na łączach!

Ale co przez kilkanaście lat masz ładną gładź na dachu pewnie nikt poza tobą tego nie zauważa

OK deski się suszy , tylko powinno się to zrobic przed polożeniem na dachu , a nie po poożeniu, zeby schły pod papą ( gontami itp ). Poza tym wydaje mi się iż deskowanie dachu wykonane z desek trwa nieco dłużej ( jezeli sie mylę to może mnie popraw ) niz przy użyciu płt OSB.

• 2 months później...
Witam! Chciałem zapytać czy ktoś miał już jakieś doświadczenia z płytami MFP zauważyłem istotne różnice między tą płytą a płytą OSB. Przymierzam się w tym roku do wymiany dachu i zastanawiam się nad zastosowaniem właśnie tych płyt. Ciekawi mnie to czemu jak na parametry lepsze od OSB ta płyta jest nieco od niej tańsza. Gdzie jest haczyk może ktoś wie?

Dołączam się do pytania