ratownik 12.03.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Witam! Chciałem zapytać czy ktoś miał już jakieś doświadczenia z płytami MFP zauważyłem istotne różnice między tą płytą a płytą OSB. Przymierzam się w tym roku do wymiany dachu i zastanawiam się nad zastosowaniem właśnie tych płyt. Ciekawi mnie to czemu jak na parametry lepsze od OSB ta płyta jest nieco od niej tańsza. Gdzie jest haczyk może ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Już zakupiłem płytę MFP 18mm do deskowania dachu . O własnych doświadczeniach będę coś mógł powiedzieć za około rok. Sorry że nie wczesniej, ale lepiej późno niż wcale Odnośnie ceny to myslę iż istotne jest przyzwyczajenie klientów którzy znają plyty OSB od kilkunastu dziesięciu lat ( producent niczego nie musi udowadniać i reklamować ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu33 13.03.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 (edytowane) Zdecydowanie najtańsze deski z dobrego tartaku byle był równo cięte i dobrze zakotwiczone nie trzeba żadnych płyt tylko solidnego dekarza i dobry materiał.płyta czy Osb czy MFP nie ma znaczenia one tylko wyrównują . Najważniejsze jest zachować szczelność pokrycia dachowego jak woda go zdegraduje to każda płyta szybciej nasiąknie i szlak ją trafi prędzej niż deski ,od16 lat robię z dachami i najlepsze co można dać na dach to Papa Termozgrzewana ( o minim tych parametrach PYE-PV 250 S52 ) dobrze zgrzana wraz z profesjonalnym obrobieniem wszystkich elemętów . Edytowane 13 Marca 2011 przez grzechu33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Mój Dziadek słuchał kaset, mójTata słuchał kaset, Ja słucham kaset, Moje dzieci będą słuchać kaset. Mój Dziadek kładł deski i papę , mój Tata kładł deski i papę , itp, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu33 13.03.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 (edytowane) Wszystkie płyty mają to do siebie że jak dostają trochę wilgoci to pęcznieją i z początkowych planów idealnie równego dachy nici .Mówię oczywiście o różnych typach usterek z jakimi się spotkałem przez 16 lat dekarstwa oczywiście jak dach dobrze zrobiony nie powinien nasiąkać co przy goncie jest różne najwięcej usterek występuje właśnie na goncie. A jak ktoś sobie życzy to robię na osb czy innych według mnie do zbyteczne przepłacanie , Mój Dziadek słuchał kaset, mójTata słuchał kaset, Ja słucham kaset, Moje dzieci będą słuchać kasetMój dziadek kładł parkiet ,mój tata kładł parkiet ,ja położyłem panele, panele szybko się zużyły i moje dzieci były mądrzejsze odemnie i położyły parkiet Edytowane 13 Marca 2011 przez grzechu33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Primo - Wszystko zależy jakie panele i jaki parkiet. Secundo - Byc może pod kiepski gont lepsze deski ( a tak swoją drogą to jak wilgotne deski zalecasz na deskowanie ? jak zachowują się deski na dachu w czasie schnięcia ? )Tertio - Jako rozwiązanie pod dachówkę położenie płyt osb, mfp z dobra membraną lub papą jest lepsze niż deski ( czas wykonania, dokładność położenia ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu33 14.03.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 (edytowane) Deski się suszy! nikomu tu nie zalecam kłaść mokrych desek ,skoro jest to forum dla ludzi którzy budują swoje domy to niech odpowiednio wcześniej zadbają o kupienie drewna odpowiednie jego zabezpieczenie przed deszczem i grzybem .A wtedy około 5 tysięcy można zaoszczędzića i robota łatwiejsza Edytowane 14 Marca 2011 przez grzechu33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.03.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 A odpowiedz z ręką na sercu ilu dekarzy czy osób robiących deskowanie chce suche drewno do położenia na dachu ( nie mówię o świadomych inwestorach, bo nieświadomym i tak wszystko jedno ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.03.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Hello Grzechu 33 to jak jest z tymi suszonymi deskami na dachach ? lubią je dakarze czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 15.03.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Pewnie że lubią sucha deska jest lżejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu33 15.03.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 (edytowane) Nie mówię o sobie poprostu doradziłem osobom które maja w planie remont dachu jak zaoszczędzić pieniądze a nie bez sensu łykać kity , deski na słońcu zeschną się w ciągu paru dni ,znam pewne metody deskowania i papowania dachów świeżymi deskami i po opapowaniu i wyschnięciu desek nie będzie na nich ani jednej fałdy ale nie będę zdradzał moich metod bo jak chce pomóc to widać jestem tylko krytykowany ( przez teoretyków ja znam to z własnej praktyki) ,zresztą metody wypacowałem sam metodą prób i błędów przez 16 lat dekarstwa . Trzymaj się surgi22 jednak będę was tylko czytałDokładnie deska sucha lżejsza praca o wiele przyjemniejsza Edytowane 15 Marca 2011 przez grzechu33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 15.03.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Grzechu33 popieram to co piszesz. Wysuszona deska impregnowana ciśnieniowo lepsza od osb. Z deski mniej odpadu (pisze o skomplikowanych dachach ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.03.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Grzesiu 33 coś gonisz własny ogon , zalecasz innym kładzenie suchych desek i impregnownych ciśnieniowo - OK tak powinno być i jest to jak najbardziej prawidłwo. W kolejnym zdaniu piszesz o deskowaniu i papowaniu dachów świeżymi deskami ( p...ny efemizm - chodzi o wilgotne deski ) i rzekomo cudownych metodach braku pofładowania ( może i szpar między deskami po wyschnięciu nie będzie ? ) . Dam Ci radę zgłoś do urzedu patentowego będziesz milionerem. A może powiesz prawdę jaka jest róznica w obrabianiu wilgotnej i suchej deski ? Każdy kto wbijał choć 1 gwóźdź lub wkrecał wkret w suchą i mokra deskę wie o czym mówie. Nie jestem dekarzem ale na paru dachach byłem i pomagałem przy deskowaniu ( no ale cóż ja teoretyk wiem ). Najlepsze na koniec ,, deska sucha lżejsza praca o wiele przyjemniejsza '' normalnie uśmiałem się jak norka.Trzymaj się Grzesiu i nie rób inwestorom zamętu w głowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.03.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Grzechu33 popieram to co piszesz. Wysuszona deska impregnowana ciśnieniowo lepsza od osb. Z deski mniej odpadu (pisze o skomplikowanych dachach ). Lepsza pod jakie pokrycie : gonty , papę, blachę , dachówki ? Napisz proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu33 16.03.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Logiczne że jak jesteś dekarzem i masz do wykonania usługę to nie będziesz czekał na wyschnięcie desek 90 % robót robi sie ze świerzych desek ale powtarzam po raz wtury bo widać ciągle nie trybisz doradzam ratownikowi jak zrobić to tanio i dobrze ty mu chcesz doradzić drogo i być może dobrze . Jak już się wbiłeś na mine i przepłaciłeś to nie doradzaj głupio w myśl zasady " chwali się to co się ma ". O co ci chodzi z tą suchą deską że troszke twardziej się wbija ?? gupoty pleciesz Edytowane 16 Marca 2011 przez grzechu33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 16.03.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Pod gont lepsza osb, chodzi o efekt wizualny, a ile posłuży? nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 17.03.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Logiczne że jak jesteś dekarzem i masz do wykonania usługę to nie będziesz czekał na wyschnięcie desek 90 % robót robi sie ze świerzych desek ale powtarzam po raz wtury bo widać ciągle nie trybisz doradzam ratownikowi jak zrobić to tanio i dobrze ty mu chcesz doradzić drogo i być może dobrze . Jak już się wbiłeś na mine i przepłaciłeś to nie doradzaj głupio w myśl zasady " chwali się to co się ma ". O co ci chodzi z tą suchą deską że troszke twardziej się wbija ?? gupoty pleciesz Twoje tanio to zrobić deskowanie z wilgotnej deski ( bo łatwiej ) a jak szczeliny między deski po wyschnięciu się nieco powiększą i papa ( gonty ) do nich przymocowana się nieco zmienią to już zmartwienie inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu33 18.03.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) - Powtarzam po raz wtury bo widać ciągle nie trybisz doradzam ratownikowi jak zrobić to tanio i dobrze!- Deski się suszy !- Płyty pęcznieją są słabsze od desek ! są dużo droższe - Żeby płyta nie klawiszowała na dachu musisz ją i tak podbić deskami na łączach!Ale co przez kilkanaście lat masz ładną gładź na dachu pewnie nikt poza tobą tego nie zauważa Edytowane 18 Marca 2011 przez grzechu33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.03.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 - Powtarzam po raz wtury bo widać ciągle nie trybisz doradzam ratownikowi jak zrobić to tanio i dobrze! - Deski się suszy ! - Płyty pęcznieją są słabsze od desek ! są dużo droższe - Żeby płyta nie klawiszowała na dachu musisz ją i tak podbić deskami na łączach! Ale co przez kilkanaście lat masz ładną gładź na dachu pewnie nikt poza tobą tego nie zauważa OK deski się suszy , tylko powinno się to zrobic przed polożeniem na dachu , a nie po poożeniu, zeby schły pod papą ( gontami itp ). Poza tym wydaje mi się iż deskowanie dachu wykonane z desek trwa nieco dłużej ( jezeli sie mylę to może mnie popraw ) niz przy użyciu płt OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredo79 22.05.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Witam! Chciałem zapytać czy ktoś miał już jakieś doświadczenia z płytami MFP zauważyłem istotne różnice między tą płytą a płytą OSB. Przymierzam się w tym roku do wymiany dachu i zastanawiam się nad zastosowaniem właśnie tych płyt. Ciekawi mnie to czemu jak na parametry lepsze od OSB ta płyta jest nieco od niej tańsza. Gdzie jest haczyk może ktoś wie? Dołączam się do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts