Kaper 12.03.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 czy ktos posiada takowe rozwiązanie??? jak to funkcjonuje??? potrzebuje kotłownie na opał i piec i nie wyobrażam sobie by palić weglem na jednym poziomie z kuchnią a opał wozić taczka zza krzaków, dom planuję ok 180 m bez garażu i koszt całego podpywniczenia mnie lekko przeraża no i ten metrażprojektant radzi zrobic piwnice 30m2 tylko pod garażem co o tym sadzicie?? nie planuje salek bilardowych ,sauny warsztaciku itp piwnice chce tylko na opał ,piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Zależy jakie masz warunki wodno-gruntowe. Jeżeli teren suchy i na prawidłowe zabezpieczenie p/wodne nie wydasz duzęj kwoty to byc może jest to dobry pomysł. Jezeli masz wysoki poziom wód gruntowych i nieprzepuszczający grunt ( np. iły, gliny ) to skóra niewarta wyprawki. Albo wydasz dużo na zabezpieczenie i bedzie OK, albo bedziesz miał wodę w piwnicy ( a jak to wpłynie na piec i samochód w garażu sam sobie dopowiedz ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.03.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 potrzebuje kotłownie na opał i piec i nie wyobrażam sobie by palić weglem na jednym poziomie z kuchnią a opał wozić taczka zza krzaków, Możesz rozwinąc ta myśl z taczka i krzakami ? Przecież opał tak czy inaczej będziesz muisiał jakos do tej piwnicy dostarczyć. Co do pytania głównego to taniej bedzie zrobic kotłownia na jednym poziomie. Oprócz kosztu stropu pod garażem to dojdzie "zmarnowana" powierzchnia klatki schodowej do jednego pom. Dojda kombinacje z ławami. Ale technicznie sie da wykonac piwnice pod jednym pomieszczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Masz rację technicznie się da, ale poza nielicznymi wyjątakami ( np. brak miejsca w terenie, wąska działka itp ) jest to droższe rozwiązanie niż kotłownia na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaper 13.03.2011 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Możesz rozwinąc ta myśl z taczka i krzakami ? Przecież opał tak czy inaczej będziesz muisiał jakos do tej piwnicy dostarczyć. Co do pytania głównego to taniej bedzie zrobic kotłownia na jednym poziomie. Oprócz kosztu stropu pod garażem to dojdzie "zmarnowana" powierzchnia klatki schodowej do jednego pom. Dojda kombinacje z ławami. Ale technicznie sie da wykonac piwnice pod jednym pomieszczeniem. sąsiad licząc każdą złotówe wybudował dom bez piwnic! z kotłownią na flot i wegiel na jednym poziomie dom ma jakies 140m kotłownie 3x2 ,opał schowany zza choinkami w rogu ogrodzenia, taczką wozi stamdat opał łopatami wywala z taczki obok pieca,jak wyjedzie z domu w delegację na 3 dni to żonka w mróż pomyka taczką po posesji z węglem kolego jak piwnica to koniecznie musi być chocby mały bunkier typu ssyp z góry to wszystko szybciutko zrzucić w najgorszym wypadku przez okienko do grodzy tak jak to teraz robie w starym domu 2x w sezonie grzewczym NIEWYOBRAŻAM SOBIE CAŁEGO SYFU OPAŁ,POPIÓŁ KURZ NA 1 POZIOMIE OBOK NP.SYPIELNI/GABINETU POZA TYM 100M2 SAMEJ PIWNICY przerażają mnie ,działka jest na lekkim spadzie jakbym zrobił podpiwniczenie garazu to wtedy by się wypoziomowało tylko jak z ławami ???? z fundamentami etc,etc czy to jest jakaś magia wykonać tylko częśc piwnicy???? projektant mi powiedział że jakby zrobić 30m2 garażu schodki się zmieszczą , jeden koleś ma tak zrobione i nie narzeka ale chciałem poznac opinie szerszego grona:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaper 13.03.2011 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 dodatkowo powiem wam rozmawiając o projekcie zpiwnicami o wym 90 m2 projektant powiedział że to koszt min 50 tys z prostym urzadzeniem tych pomieszczeń natomiast , kolega z pracy twierdzi czy z piwnicami czy bez to ten sam koszt, bądz tu madry i pisz wiersze:-) hehehePiwnice potrzebuje jako duża kotłownie i zastanawiam się jak to rozwiązać ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Jak kolega tak twierdzi to zaproponuj żeby Ci zbudował w tej samej cenie lub podał namiary na wykonawców, którzy to zrobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 13.03.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Hmm- mam kolegę który budował z piwnicą pod 1/3 domu i wiem że dziś mówi : że jak by wiedział jak to jest naprawdę (skomplikowane zbrojenie ławy schodkowe ,koszt zasypania niepodpiwniczonych a niewiele płytszych części )to robiłby bez wachania piwnice pod całością.Mam też drugiego kumpla , który wybudował dom bez piwnic na malutkim spadku i dziś też mówi że wystarczyło mu 4 lub 5 rzędów bloczków i byłyby piwnice pod całością.... warto przemyśleć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 A jakie grunty mieli ci koledzy ? Jaki był poziom wód gruntowych ? Ile zapłacili za izolację p/wodną ? Czy nie mają problemów z wodą w piwnicy ? Więcej pytań nie pamiętam, ale tych zadanych nie załuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 13.03.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 surgi22 nie czytasz ze zrozumieniem jeden z nich nie ma piwnic...czyli izolacja niedroga pozioma . Drugi ma piwnice w 1/3 ale za to pod domem piasek i wody gruntowe dość głęboko. Izolacja również niedroga głównie przeciwwilgocowa . Ja natomiast będę budował w terenie gliniastym i piwnice pod całością w projekcie mam papa termo x 2 jako izolację przeciwwodną poziomą i pionową ...nie uważam że mnie to jakoś finansowo zrujnuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaper 13.03.2011 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Ja natomiast będę budował w terenie gliniastym i piwnice pod całością w projekcie mam papa termo x 2 jako izolację przeciwwodną poziomą i pionową ...nie uważam że mnie to jakoś finansowo zrujnuje.... tak ale inaczej się koszty rozkładają gdy budujesz piwnice po 60m2 parteru a np 100m2, ameryki nie odkryłem my jeszcze projektu nie kupilismy ale mamy juz zarys co chcemy i jaki metraż przy 7 os.rodzinie nie dam rady wszystkich pomieścić w domu 105 m2 bo jakbym taki budował to piwnice robie w ciemno główkuje ,licze koszty itp narazie skłaniam się do zrobienia piwnic pod garażem na uskoku ogladając działkę samo się prosi o chociaz troche piwnicy:-) zdaje sobie sprawe ile trzeba kupic piachu zeby zasypac teren ale taką 100m2 piwnice trzeba wykonczyć a nikt mi za free nie pomoże te czasy mineły gdy na budowe przychodziła rodzina pomagać na ładne oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 13.03.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Kaper - zacząłeś nowy temat. Niestety jest mi on bardzo dobrze znany...Też zostałem sam do budowy. Ten piach o którym piszesz trzeba kupić potem z kupy przewieźć do fundamentów wsypać ubić warstwami itp itd..KUUUPA roboty! W moim projekcie (hiacynt z archdom) doprojektowałem piwnice pod całością , różnica w cenie z piwnicą lub bez piwnic to 28 tyś w/g cen z zeszłego roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 OK Raas jeżeli szacowałeś to podaj ile będzie cię kosztowało np. 50 m2 piwnicy w terenie wymagającym ciężkiej szczelnej izolacji p/wodnej jak i również termoizolacja ( chyba że planujesz w całosci piwnicy mieć chłodnię ). Idę o zakłąd że jeżeli masz teren to tej samej wielkości pomieszcznia na parterze wyniosą cię mniej ( nie mówiąc o komforcie korzystania - wysokość pomieszczeń, brak okien, wilgoć itp itd ). Aczkolwiek jeżeli nie masz miejsca to czasami jest to jedyne ( ale droższe ) wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 14.03.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 @surgi22- Nie ulega wątpliwości ,że pomieszczenia nad ziemią są tańsze niż pod.... Ja właśnie mam izolację przeciwwodną i termo całych piwnic. Można obliczać ile to kosztuje, możesz policzyć ile wydasz więcej na koparkę ile na dodatkowe betoniki na zaprawę , murarza izolację i styrodur. Dolicz również schody i drzwi. Można....ale ja nie liczyłem .Obliczeń dokonał mój projektant który adaptował projekt do warunków lokalnych i doprojektował piwnice. Moja działka ma 500m2 i nie mam wyboru. Cudem dostałem pozwolenie na budowę Plan Zagospodarowania Przestrzennego mówi że minimum to 650m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 14.03.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Ze swojej strony polecam piwnice jeśli nie pełne to chociasz kotłownia powinna w niej być. Zwłaszcza kiedy planuje sie piec na paliwo stałe to skład na paliwo potrzebny. Odgradzamy sie też od kurzu i ewentualnego dymu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.03.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 @surgi22- Nie ulega wątpliwości ,że pomieszczenia nad ziemią są tańsze niż pod.... Ja właśnie mam izolację przeciwwodną i termo całych piwnic. Można obliczać ile to kosztuje, możesz policzyć ile wydasz więcej na koparkę ile na dodatkowe betoniki na zaprawę , murarza izolację i styrodur. Dolicz również schody i drzwi. Można....ale ja nie liczyłem .Obliczeń dokonał mój projektant który adaptował projekt do warunków lokalnych i doprojektował piwnice. Moja działka ma 500m2 i nie mam wyboru. Cudem dostałem pozwolenie na budowę Plan Zagospodarowania Przestrzennego mówi że minimum to 650m2. OK to samo pisze od poczatku jak masz małą działkę to czasami nie masz wyboru, robisz piwnicę i jeśli chcesz mieś spokój z woda i chłodem to płacisz jak za zboże. Jak masz dużą działke to jest to mocno dyskusyjne (chyba że to piwniczka na wino lub masz kasy jak lodu i musisz coś z nią zrobic ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 23.03.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witam, ja swoim domu ma piwnicę tylko pod garażem. W piwnicy tej mieści się cała kotłownia, skład opału i jeszcze pozostał kącik na drobne rzeczy. Jak na razie pomieszczenie spełnia w pełni swoją rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts