Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego stosuje się rury stalowe w wentylacji?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte_12*
a sa przepustnice z pcv?

Oczywiście, że są (np. w t. zw. zaworach zwrotnych). Gdybyś je chciał obsługiwać ręcznie, to trzeba by troszeczkę przerobić.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Pogadaj z ekologami, bo straszą, że PCW rozkłada się po SETKACH lat :o

Więc gdzie te KILKANAŚCIE? Degradacja powierzchni PCW po kilkunastu latach, to BAJKA dla grzecznych dzieci. Gdyby tak było, to rury kanalizacyjne nie byłyby tak masowo z tego surowca produkowane. A zgodzisz się z tym, że to, co nimi płynie jest znacznie gorsze od wilgotnego powietrza? ;)

Sam sobie odpowiedziałeś: degradacja powierzchni a nie całej rury. Degradacja całej rury to setki lat, ale to mnie nie odchodzi. Degradacja samej powierzchni - kilka lat - to obchodzi, gdyż powierzchnia taka łatwiej "łapie" brud.

W kanalizacji płynie ....hmm, wiadomo co i to coś tworzy cienką warstwę działającą jak izolacja rury. Zobacz jak możesz wnętrze kanalizacji po jakimś czasie - jeśli śliskie - dlatego degradacja PCW ma tu nikłe znaczenie.

Sam sobie odpowiedziałeś: degradacja powierzchni a nie całej rury. Degradacja całej rury to setki lat, ale to mnie nie odchodzi. Degradacja samej powierzchni - kilka lat - to obchodzi, gdyż powierzchnia taka łatwiej "łapie" brud.

W kanalizacji płynie ....hmm, wiadomo co i to coś tworzy cienką warstwę działającą jak izolacja rury. Zobacz jak możesz wnętrze kanalizacji po jakimś czasie - jeśli śliskie - dlatego degradacja PCW ma tu nikłe znaczenie.

A powierzchnia ocynku w rurach jest gładka?, jest tam zdrecydowanie wiecej punktow zaczepienia dla mikro swiata niz w pcv, a swoja droga to w GWC jakos nikomu pcv nie przeszkadza a wewnatrz domu juz tak?

A powierzchnia ocynku w rurach jest gładka?, jest tam zdrecydowanie wiecej punktow zaczepienia dla mikro swiata niz w pcv, a swoja droga to w GWC jakos nikomu pcv nie przeszkadza a wewnatrz domu juz tak?

Uważam (ale to moje zdanie, która nie musi oznaczać od razu, że mam w 100% rację :rolleyes:), że stal będzie gładsza po kilku latach w porównaniu do PCW.

Co do rurowego GWC nie bez powodu rury rehau są pokryte warstwą srebra.

Ale jak już mówiłem, żaden materiał nie jest idealny, ale też żaden z nich nie jest wyjątkowo nieodpowiedni do wentylacji. Są plusy i minusy. Każdy wybiera to co uważa za stosowne gdyż oba materiały są dobre.

Edytowane przez Okiren

srebro, po to zeby bakterie sie nie rozwijały, a rury rehau drozyzna... wiec ludziska zwykle kanalizacujne robia....

"No właśnie" - zarówno co do srebra jak i ceny

A propos rur, niektóre kształtki do wentylacji nie są wykonane z PCW ale z tworzywa o oznaczeniu ABS. Ciekawe czy to zachowuje się jak PCW.

Gość Konto usunięte_12*
niektóre kształtki do wentylacji nie są wykonane z PCW ale z tworzywa o oznaczeniu ABS. Ciekawe czy to zachowuje się jak PCW.

Trzeba by zapytać producenta. Najważniejsze, że kolor ten sam ;)

Gość Konto usunięte_12*
Zobacz jak możesz wnętrze kanalizacji po jakimś czasie - jeśli śliskie - dlatego degradacja PCW ma tu nikłe znaczenie.

No, ...chylę czoła. Ja tak dokładnie nigdy nie "zgłębiłem" tego problemu :confused:

chodziło mi o spiro, źle napisałem mój błąd, jakość spiro zależy od maszyny która ją zwija, blacha ma mniejsze znaczenie, mój znajomy kupił kilka tygodni temu nową maszynkę, właśnie zaczyna sobie skręcać i wcale nie nazwałbym tego badziewiem, poza tym wcześniej kupowałem gdzie indziej i też były oki, badziewia nie biorę z tej prostej przyczyny, że rozpadające sie rury to masakra przy montażu

Gość Konto usunięte_12*
blacha ma mniejsze znaczenie, rozpadające sie rury to masakra przy montażu

No właśnie myślałem o takich (bo poważnie te dobre rury są po 5 zł/m.b. brutto??). Jeśli tak, to poproszę o adres sklepu :wiggle: