Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Firmowe nalepki Ko?a na ceramice ?azienkowej - jak je usun??

Gość Alicja30

Recommended Posts

Gość Alicja30

Jak się tego pozbyć? Płyn do naczyń, alkohol, może rozpuszczalnik? Te nalepki są z mocnego lakierowanego papieru, klej też jest mocny, po zerwaniu zostają lepkie ślady. Poproszę o rady. Zapewne wielu z Was musiało się z tym uporać, jak to zrobiliście?

Dzięki za pomoc

Zdrap "górną" syntetyczną warstwę naklejki czymś ostrym np. nożykiem. A dolna warstwa, często nawilżana będzie się dała "zrolować" i usunąć poprzez pocieranie mokrą ściereczką.

U mnie nie ma najmniejszego śladu zarówno po naklejce jak i po ingerencji nożyka.

Powodzenia

Gość PL

W zamierzeniu producenta to chyba miało zostać. To nie jest naklejka, tylko logo firmowe.

Jak już to wyrwiecie i zostanie klej, spróbujcie spirytusem. Klej spod naklejek typu metka, schodzi. Tu może być co innego.

PL

Benzyną, spirytusem, octem czy jeszcze czymś innym ... i owszem, ale musza to być nalepki papierowe a nie syntetyczne (folia) a takie właśnie stosuje Koło. Naklejki papierowe szybko namakają "czymś tam" i rzeczywiście dość łatwo je usunąć. Niestety z naklejkami syntetycznymi tak łatwo już nie jest...

Gość Alicja30
PL, mnie nie chodzi o nadruk na górze muszli. Wiem, że to jest logo i w zamierzeniu producenta ma tam zostać. Mnie chodzi o dwie wielkie nalepki na boku muszli. One na pewno nie powinny tam zostać.

Kleju masłem nie próbowałem, ale skoro jesteśmy na forum budowlanym - masło rzeczywiście pomaga przy usuwaniu smoły i lepiku. Na przykład umycie rąk po smole, nawet benzyną, jest bardzo trudne. Wystarczy wsmarować masło, smoła się zmiękcza, a potem to już idzie łatwo, nawet wodą z mydłem.

Gość PL

Napisałem wcześniej o benzynie ekstarkcyjnej. Miałem na myśli benzynę lakową.

Utratowała mnie kiedy zostawiłem na oknach żółtą taśmę osłonową, stosowaną przy malowaniu. Namokła, potem wyschła, taśma zeszła klej został.

PL