wiatrak1 13.03.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Na działce posiadam dwa domy obydwa z lat 80' z tym że ten w którym mieszkam powstał jako nowa inwestycja( tj projekt, zezwolenie itp) Drugi z domów ( mieszkali w nim moi dziadkowie) powstał w tym samy czasie na bazie starego domu - pewnie z lat ~50' . niestety nie ma żadnych dokumentów dotyczących jego budowy czy przebudowy. W jaki sposób mogę ustalić czy prawnie jest to budynek mieszkalny, gospodarczy czy tez samowola ? czy jakimś urzędzie mogą sie znajdować plany tego budynku( być może powstały) ? Zastanawiam sie nad remontem tego domku. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 14.03.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Najprostszy sposób to sprawdzenie wysokości płaconego podatku od nieruchomości. Jeżeli płacony podatek jest niższy niż wynika to z faktycznej powierzchni użytkowej to masz samowolkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiatrak1 14.03.2011 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Dziękuje za odpowiedź zibik_eng Sprawdziłem nakazy płatnicze, wynika z nich że: - do roku ~ 2003 na działce były 2 budynki mieszkalne 100m2 oraz 50m2 - w latach 2003-2007 na działce były 2 budynki mieszkalne 100m2 oraz 25m2 - od 2007r mam już tylko jeden budynek o powierzchni 125m2 Wynika z tego że jeden z domów najpierw sie skurczył a później został wchłonięty przez drugi Rozumie że sprawe należy wyjaśnic w urzędzie gminy oraz prawdopodobnie obydwa budynki sa mieszkalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts