Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja a łazienka bez okna

Recommended Posts

Jest na etapie dokonywania stosowny zmian w projekcie (z33 ze studia z500 ) no i rozważam likwidacje okna w łazience ( jest ono od strony północnej ).

Nie ukrywam że zawsze chciałem mieć w domu łazienkę z oknem ( duża łazienka w której będzie cześć wykorzystana do suszenia prania ) .

Ale może w kontekście WM - te moje rozważania nie mają sensu ? Bo teoretycznie okno w takiej sytuacji staje się zbędne ?

Jestem bardzo ciekawy opinii zarówno osób posiadających jak i nie posiadających takich okien

Zarówno przy wentylacji grawitacyjnej jak i mechanicznej w łazience powinien być tylko wywiew.

Okno to jeśli już nawiew więc nie ma kompletnie znaczenia.

No chyba że chcemy szybko pozbyć się uciążliwego zapachu, tu okno działa bezbłędnie w każdej sytuacji;)

No doprecyzuje - zależy mi na domu energooszczędnym-a. Dlatego bardzo poważnie rozważam rezygnacje z okna łazienkowego które jest od strony północnej.

A z drugiej strony okno w łazience zawsze wydawało mi się dobrym pomysłem - chociaż bazuje tutaj na doświadczeniach mieszkania w bloku ( plus w dzieciństwie w domku z wentylacją grawitacyjną ) . A w takim układzie wentylacja w lato działa kiepsko - i pranie suszone musi być na zewnątrz ( o ile jest pogoda ).

Wydaje mi się że wentylacja mechaniczna rozwiązuje ten problem, przynajmniej częściowo - chociaż tutaj oczywiście nie mam pewności.

Montuj okno. Nikt nie każe Ci go otwierać, a zawsze będziesz miał naturalne światło w łazience - niezastąpione.

Domyślam się, że to okno w normalnej ścianie, nie Velux - okna połaciowe to zło konieczne. Jakbyś miał łazienkę na parterze - mogłbyś zamontować fix-a ( nieotwierane ) ale na piętrze musisz je otwierać do mycia. Ewentualne zyski ciepła przy rezygnacji z tego okna z pewnością nie są warte ( wg mnie ) braku naturalnego swiatła.