CityMatic 13.03.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Witam serdecznie - chciałem się dowiedzieć czy dobrze kombinuję:Chcę wykonanać instalację Wody zimnej i ciepłej w domu:1. Woda Zimna:DN 40 zasilanie z rozdziałem na 2x32Potem 1X 32 na zasilanie ogrodu1x32 na wodomierz i dalej 2x25 jedna na zimną wodę, druga na piec dla ciepłejZimna 25 rozdzielam na 3x20 do kuchni plus dwie łazienki. 2.Ciepła z pieca 25 rozdzielam na 3x20(jw) i powrót do kotłowni cyrkulacją 15. I tu moje pytanie czy cyrkulacja rurką 15 jest właściwa? Proszę o odpowiedz, nie ukrywam, że przeszukałem archiwum i nic konkretnego nie znalazłem co rozwiało by moje wątpliwości ps. jak w Google wyszukuje się postów na stronach muratora...było coś takiego ale gdzieś mi umknęło:) - dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.03.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 dobrze kombinujesz 15 na cyrkulację jest ok tylko pytanie ile punktów i jak rozstawionych, jest gdzieś na forum wątek na ten temat już pisaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.03.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 tu masz to co już napisaliśmy na ten temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173028-Prawid%C5%82owe-pod%C5%82%C4%85czenie-cyrkulacji&p=4574837#post4574837 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2011 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 ..a to wiem ostatni punkt na Lini poniżej punktu poboru i powrót do zasobnika cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2011 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 praktycznie odpowiedzi się spotkały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2011 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 tu masz to co już napisaliśmy na ten temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173028-Prawid%C5%82owe-pod%C5%82%C4%85czenie-cyrkulacji&p=4574837#post4574837 A ja mam jeszcze inne pytanie : poruszacie temat "recyrkulacja" a to przecież jest "cyrkulacja" kolega jako hydraulik napisze jak jest poprawnie bo to jest ważne! należy wszak posługiwać się polskim językiem z pełną świadomością i wiedzą oraz zgodnością z tematem. Jeśli się mylę poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.03.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 A ja mam jeszcze inne pytanie : poruszacie temat "recyrkulacja" a to przecież jest "cyrkulacja" kolega jako hydraulik napisze jak jest poprawnie bo to jest ważne! należy wszak posługiwać się polskim językiem z pełną świadomością i wiedzą oraz zgodnością z tematem. Jeśli się mylę poprawię. źle trafiłeś z języka polskiego zawsze miałem pałę, dla mnie to jedno i to samo, a jak jakiś polonista powie jak ma być to mu przyznam rację, dla mnie liczy się to czy system poprawnie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2011 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 źle trafiłeś z języka polskiego zawsze miałem pałę, dla mnie to jedno i to samo Ale to chodzi o technikę - cyrkulacja to obieg, krążenie a recyrkulacja to przetwarzanie, ponowny udział, użycie i pasowało by raczej do faktu: gdy np; już umyjemy ręce to woda brudna zostaje oczyszczona i ponownie trafia do kranu - i ni jak to ma się do cyrkulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.03.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Cyrkulacja i recyrkulacja w tym temacie są używane zamiennie i znaczą to samo. "Re" może być tłumaczone tym, że ciepła woda jest zawracana spowrotem do zbiornika - to tak dla czystości językowej A co do samego pytania - nie piszesz, z czego robisz tą instalację, ale jeśli to zgrzewane PP, to rurki 16mm (nie 15) sobie odpuść. Ciężko się je zgrzewa, łatwo schrzanić, a cenowo w porównaniu z fi20 nie będzie właściwie różnicy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2011 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 zgrzewane PP, to rurki 16mm (nie 15) sobie odpuść. Ciężko się je zgrzewa, łatwo schrzanić, a cenowo w porównaniu z fi20 nie będzie właściwie różnicy.J. Właśnie takie :)czyli piszesz, że trudniej będzie? ale będę musiał dławić, a to niezbyt mi się uśmiecha, bo to też trzeba jakoś wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.03.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Trudno się zgrzewa w tym sensie, że trzeba dużego doświadczenia i wyczucia, żeby to zrobić dobrze, bez kryzy wewnątrz rury, która może nawet całkowicie zamknąć jej światło. Co będziesz musiał dławić i po co, nie rozumiem? Szersza rura = szybszy przepływ = szybsze osiągnięcie efektu "ciepła woda w kranie", co może być istotne w przypadku cyrkulacji załączanej okresowo. Przy tej chodzącej stale, po prostu będziesz miał odrobinę więcej wody w obiegu i tyle. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2011 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Trudno się zgrzewa w tym sensie, że trzeba dużego doświadczenia i wyczucia, żeby to zrobić dobrze, bez kryzy wewnątrz rury, która może nawet całkowicie zamknąć jej światło. Teraz rozumiem , faktycznie, oglądałem dzisiaj złączki 16 i są faktycznie malutkie. Co będziesz musiał dławić i po co, nie rozumiem? Szersza rura = szybszy przepływ = szybsze osiągnięcie efektu "ciepła woda w kranie", co może być istotne w przypadku cyrkulacji załączanej okresowo. Przy tej chodzącej stale, po prostu będziesz miał odrobinę więcej wody w obiegu i tyle. J. Masz rację - tak zrobię dzisiaj zakupiłem sobie rurki 20 i będę powoli robił sobie instalację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.03.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Szersza rura = szybszy przepływ jeszcze sam siebie poprawię, bo skandaliczna bzdura mi się napisała w wyniku trochę za dużego skrótu myślowego. Oczywiście szersza rura nie da szybszego przepływu, w zasadzie wręcz przeciwnie, chodziło mi jednak o to, że przyjmując w czasie pracy pompy cyrkulacyjnej więcej wody, szybciej się rozgrzeje i de facto szybciej ta ciepła woda dojdzie do celu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts