Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Średnica rurek CWU i Cyrkulacji

CityMatic

Recommended Posts

Witam serdecznie - chciałem się dowiedzieć czy dobrze kombinuję:

Chcę wykonanać instalację Wody zimnej i ciepłej w domu:

1. Woda Zimna:

DN 40 zasilanie z rozdziałem na 2x32

Potem

1X 32 na zasilanie ogrodu

1x32 na wodomierz i dalej 2x25

jedna na zimną wodę, druga na piec dla ciepłej

Zimna 25 rozdzielam na 3x20 do kuchni plus dwie łazienki.

2.Ciepła z pieca 25 rozdzielam na 3x20(jw) i powrót do kotłowni cyrkulacją 15.

I tu moje pytanie czy cyrkulacja rurką 15 jest właściwa?

Proszę o odpowiedz, nie ukrywam, że przeszukałem archiwum i nic konkretnego nie znalazłem co rozwiało by moje wątpliwości

ps. jak w Google wyszukuje się postów na stronach muratora...było coś takiego ale gdzieś mi umknęło:) - dziękuję.

A ja mam jeszcze inne pytanie :

poruszacie temat "recyrkulacja" a to przecież jest "cyrkulacja" kolega jako hydraulik napisze jak jest poprawnie bo to jest ważne! należy wszak posługiwać się polskim językiem z pełną świadomością i wiedzą oraz zgodnością z tematem.

Jeśli się mylę poprawię.

A ja mam jeszcze inne pytanie :

poruszacie temat "recyrkulacja" a to przecież jest "cyrkulacja" kolega jako hydraulik napisze jak jest poprawnie bo to jest ważne! należy wszak posługiwać się polskim językiem z pełną świadomością i wiedzą oraz zgodnością z tematem.

Jeśli się mylę poprawię.

źle trafiłeś z języka polskiego zawsze miałem pałę, dla mnie to jedno i to samo, a jak jakiś polonista powie jak ma być to mu przyznam rację, dla mnie liczy się to czy system poprawnie działa

źle trafiłeś z języka polskiego zawsze miałem pałę, dla mnie to jedno i to samo

Ale to chodzi o technikę - cyrkulacja to obieg, krążenie a recyrkulacja to przetwarzanie, ponowny udział, użycie i pasowało by raczej do faktu: gdy np; już umyjemy ręce to woda brudna zostaje oczyszczona i ponownie trafia do kranu - i ni jak to ma się do cyrkulacji ;)

Cyrkulacja i recyrkulacja w tym temacie są używane zamiennie i znaczą to samo. "Re" może być tłumaczone tym, że ciepła woda jest zawracana spowrotem do zbiornika - to tak dla czystości językowej :)

A co do samego pytania - nie piszesz, z czego robisz tą instalację, ale jeśli to zgrzewane PP, to rurki 16mm (nie 15) sobie odpuść. Ciężko się je zgrzewa, łatwo schrzanić, a cenowo w porównaniu z fi20 nie będzie właściwie różnicy.

J.

zgrzewane PP, to rurki 16mm (nie 15) sobie odpuść. Ciężko się je zgrzewa, łatwo schrzanić, a cenowo w porównaniu z fi20 nie będzie właściwie różnicy.J.

Właśnie takie :)czyli piszesz, że trudniej będzie? ale będę musiał dławić, a to niezbyt mi się uśmiecha, bo to też trzeba jakoś wykonać.

Trudno się zgrzewa w tym sensie, że trzeba dużego doświadczenia i wyczucia, żeby to zrobić dobrze, bez kryzy wewnątrz rury, która może nawet całkowicie zamknąć jej światło.

Co będziesz musiał dławić i po co, nie rozumiem? Szersza rura = szybszy przepływ = szybsze osiągnięcie efektu "ciepła woda w kranie", co może być istotne w przypadku cyrkulacji załączanej okresowo. Przy tej chodzącej stale, po prostu będziesz miał odrobinę więcej wody w obiegu i tyle.

J.

Trudno się zgrzewa w tym sensie, że trzeba dużego doświadczenia i wyczucia, żeby to zrobić dobrze, bez kryzy wewnątrz rury, która może nawet całkowicie zamknąć jej światło.

Teraz rozumiem , faktycznie, oglądałem dzisiaj złączki 16 i są faktycznie malutkie.

Co będziesz musiał dławić i po co, nie rozumiem? Szersza rura = szybszy przepływ = szybsze osiągnięcie efektu "ciepła woda w kranie", co może być istotne w przypadku cyrkulacji załączanej okresowo. Przy tej chodzącej stale, po prostu będziesz miał odrobinę więcej wody w obiegu i tyle.

J.

Masz rację - tak zrobię dzisiaj zakupiłem sobie rurki 20 i będę powoli robił sobie instalację.

Pozdrawiam

Szersza rura = szybszy przepływ

jeszcze sam siebie poprawię, bo skandaliczna bzdura mi się napisała w wyniku trochę za dużego skrótu myślowego.

Oczywiście szersza rura nie da szybszego przepływu, w zasadzie wręcz przeciwnie, chodziło mi jednak o to, że przyjmując w czasie pracy pompy cyrkulacyjnej więcej wody, szybciej się rozgrzeje i de facto szybciej ta ciepła woda dojdzie do celu.

J.