Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co pierw hydraulika i co w domu czy tynkowanie.

Sollers1

Recommended Posts

Robić przed tynkami:

wodę - to co w ścianie, centralny odkurzacz gniazda i rurki do łagodnego kolanka, kanalizacja to co w ścianie, centralne ogrzewanie -nie.

Napiszę z własnego doświadczenia - trudno jest to wykuć bez większych strat , dodatkowo trudność sprawia doprowadzenie miejsc łatanych aby nie było ich widać, a jeszcze nie wiadomo czy nie będą te miejsca pękały.

Łatwiej jest te elementy zabezpieczyć przed zniszczeniem przez tynkarzy niż wkuwać je po . Teraz na 100% bym tak zrobił jak napisałem.

jestem mniej więcej na tym samym etapie i planowałem zrobić to w takiej kolejności:

elektryka, alarm, sat-internet, wentylacja mechaniczna, woda, kanalizacja, centralne ogrzewanie i na koniec tynki i posadzki.

Właśnie o tym też ja napisałem, w ubiegłym roku spieszyłem się z tynkami przed mrozem i podjąłem decyzję ze jednak tynkujemy tylko elektrykę i niskonapięciowe instalacje oraz otwory na rekuperator, ze świadomością ze pozostałe zrobię po otynkowaniu.

No i tak robię i wydaje mi się że lepiej jest to pozostałe robić gdy tynków nie ma;)

napisałem z mojego doświadczenia

Co do centralnego ogrzewania się nie wypowiem gdyż u mnie 100% to podłogówka, ale wydaje mi się, że również i grzejniki lepiej jest wykonać po tynkach - szkoda rurek, dodatkowo dojdzie ocieplenie posadzki na której można położyć rurki do grzejników (dodatkowa izolacja od gruntu czy piwnicy)a to rodzi oszczędności na ogrzewaniu.

jedna uwaga - podłogówkę wręcz należy robić po tynkach, a centralne ogrzewanie (tradycyjne) i centralny odkurzacz jednak sugerowałbym też robić po tynkach. Podkucia w ścianach pod grzejniki są minimalne, więc to nie problem, a:

- rury od odkurzacza idą zwykle najkrótszymi trasami, więc będą bardzo przeszkadzać;

- rury od CO też prowadzi się zwykle w sposób powodujący, że ławo je uszkodzić (zwłaszcza PEXy)

tak więc te dwa wyjątki proponowałbym po tynkach. Reszta - przed.

J.

Zaznacz mu na podstawie zdjęć gdzie idą przewody i zapowiedz, że ich naprawa będzie na jego koszt, jak poprzecina. Poza tym na etapie rozkładania elektryki też można starać się miejsca podejść do grzejniki omijać po prostu.

Tak jak piszesz też można i być może warto byłoby wstawić sam pion, podejścia pod grzejniki jednak już nie , lepiej niech je sobie hydraulik sam ustawi i dolutuje jak mu pasuje.

J.

Tak jak piszesz też można i być może warto byłoby wstawić sam pion, podejścia pod grzejniki jednak już nie , lepiej niech je sobie hydraulik sam ustawi i dolutuje jak mu pasuje.

to miałby zrobić sobie hydraulik, dla obupólnej korzyści: mojej by nie martwić się o kable, dla niego by nie ponosić kosztów naprawy przeciętych kabli. wszystko kręci się wokół kabla hehe

piony wiadomo ze robi sie przed tynkami ale rozprowadzenia lepiej zrobic po tynkach. Specjalisci od tynkow zawsze pozostawiaja po sobie spory bajzel i nie patrza zbytnio czy uszkodzili rurkę czy nie. Nie rozumiem tez problemu podkuwania podejsc do urzadzen w scianie?? I tak kazdy kladzie plytki w lazience wiec co za ta plytka moze pekac i sie odrozniac od reszty sciany??

Nie rozumiem tez problemu podkuwania podejsc do urzadzen w scianie?? I tak kazdy kladzie plytki w lazience wiec co za ta plytka moze pekac i sie odrozniac od reszty sciany??

Odkurzacz centralny, jego gniazda są w salonie, holu i sypialni - niestety tam nie ma płytek ;(

Po pierwsze to pytanie bylo odnosnie hydrauliki a nie odkurzacza i wypowiadalem sie w kwestii hydrauliki

Odnosnie podejsc do grzejnikow - mozna zrobic po tynkach a podejscia zalepic. Widziałem już za dużo kwiatków po tynkarzach zeby wykonywac instalacje przed nimi. Na dużych inwestycjach - instalacje przed tynkarzami układają tylko prawdziwi DESPERADO. Instalacja powinna zostac poddana probie i jak najszybciej zalana szlichtą.

Po pierwsze to pytanie bylo odnosnie hydrauliki a nie odkurzacza i wypowiadalem sie w kwestii hydrauliki.

Kolego nie wykręcaj się

Nie rozumiem tez problemu podkuwania podejsc do urzadzen w scianie?? I tak kazdy kladzie plytki w lazience wiec co za ta plytka moze pekac i sie odrozniac od reszty sciany??

To są Twoje słowa i moja na nie odpowiedz! Dodatkowo nie każdy kładzie płytki na ścianę w łazience!

A co do instalacji CO to jak pamiętam od niedawna rurki daje się w ścianach i jeszcze jedno to podkucie do zasilania grzejnika jest tak niewielkie że łatwo jest go zamaskować czy dokładnie wykończyć.

http://lh3.ggpht.com/_4STjwinLOH8/Sh5KZHp0IMI/AAAAAAAABAE/nqpf802NMfA/a27-05-09_1902.jpg