Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pokrycie dachu papą czy...???

ceemack

Recommended Posts

Ja jestem dekarzem i moge ci to machnąć nie wiem skąd jesteś ja ze śląska ? bo jak ktoś niedoświadczony sam grzeje papa to na 80 % ją żle zgrzeje albo przegrzeje

-co by było ? - papa posiada własne spoiwo bitum asfaltowy jak się to zgrzeje to jest tak ja za spawem trzyma szczelność .Spawasz rurę trzymie szczelność a jak ją skleisz to kicha

-W swojej praktyce spotkałem się z dachami pokrytymi tradycyjnymi papami (tj. tekturka nasączona aswaltem 1%naciągliwości) które przy odpowiedniej konserwacji wytrzymały 25 lat

To ile ma wytrzymać papa (tj. 5x grubsza z praktycznie niezniszczalnym włóknem poliestrowym 250gr bitumiczna z dodatkiem elastomeru na pełnym Sbs-ie)Ja mam ją na dachu już 15 lat i w zeszłym roku musiałem wymienić komin trzeba było oberwać jo wokół komina to musiałem użyć fleksa żeby ją wyciąć taka mocna po 15latach praktycznie 0 zużycia 0problemów 0 przecieków nie wyobrażam sobie żeby wytrzymała mniej niż 30 a podejrzewam że i 50lat wytrzyma

Oczywiście musi być odpowiednio zgrzana odradzam wszelkie psełdo palniki z castoramy palnik musi mieć konkretny jak my to mówimy POWER moc grzania. a dekarz konkretną praktykę spotkałem się z wieloma złymi opiniami na temat papy termozgrzewalnej a wynikały one albo że ktoś źle ją zgrzał na dachu albo nie obrobił wszystkich elementów dachu według technologi albo kupił grubą papę ale na welonie która po 5 latach pęka na dachach jak papier . Są też papy z domieszkami SBS albo połową sbs odradzam tylko pełny sbs albo APP jest to wzbogacenie jakości gumy App na bardziej nasłonecznione dachy.

ciao

Jedynie papa tylko broń boże ją nie klej tylko zgrzej palnikiem . Polecam papa o parametrach PYE-PV 250 S52 na pełnym SBS ,taka papa na pewno wytrzymie 30 lat do 50

czesc,

czy jest jakas alternatywa dla tej papy - ale o polowe tansza? ewentualnie jakakolwiek sprawdzona papa w cenie do 10 zl / m2?

michal

Poniżej 15 zł za m2 nie kupisz porządnej papy ter. nawierzchniowej ,chyba że z wędki .Te najlepsze stoją już ponad 20 zł polecam Vedag Euroflex , ICOPAL POLBIT, BAUDER - PAPA PLANT E , SUPER WERNER , TRELLEBORG też ma niezłe produkty . Jesli chcesz mieć papę na wiele lat to musi spełniać te warunki -gruba min 5mm -wkładka nośna poliestowa min 250gr. -giętkość w niskiej temperaturze do-35C - asfalt modyfikowany elastomerem SBS (nie domieszka tylko na pełnym sbs) , No i unikaj kupna Szybkiego Profilu ta papa ma mało spoiwa nie wiem kto wymyślił ten bajer ale chodzi tylko o to że dają poprostu mniej spoiwa źle się klei i łatwo przegrzewa Edytowane przez grzechu33