PIotrGdynia 14.03.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Witam..... Zastanawiam się nad zainstalowaniem grzejników elektrycznych firmy Lucht więcej na stronie http://www.termoelektryka.pl ...mam mała prośbę do posiadaczy o opinie i podzielenie się swoimi uwagami....koszt zainstalowania jest bardzo zbliżony do pieców akumulacyjnych ale wole w domu wykorzystać taryfę jednostrefowa.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIotrGdynia 14.03.2011 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 zasada działania tych grzejników jest inna niż typowych pieców akumulacyjnych....nie ładują się w nocy oby oddać energie w dzień tylko co jakiś czas (około 5-6 godzin/dziennie) więc druga taryfa jest nie wykorzystywana w 100%. Tego typu grzejniki różnią się tylko wkładem który w bardzo krótkim czasie potrafi zmagazynować energie.....a nie jak przy konwektorach które prawie nic nie akumulują.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIotrGdynia 14.03.2011 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 cyt ze strony producenta myślę że wszystko wyjaśni: Po uzyskaniu w pomieszczeniu zadanej temperatury i wyłączeniu zasilania grzejnika trwa w dalszym ciągu oddawanie wcześniej zmagazynowanego ciepła nawet do 45 minut. Efektem akumulowania ciepła przez płytki Magmatic jest istotne skrócenie czasu aktywnej pracy grzejnika do maksymalnie 6 godzin na dobę przy temp. około -20 stopni C Wewnątrz płytek akumulacyjnych znajduje się zalany element grzewczy wykonany z wysokojakościowej stali chromowo-niklowej. Efektem takiej właśnie konstrukcji jest przetworzenie energii elektrycznej w ciepło bezpośrednio w płytce akumulacyjnej, co minimalizuje straty energii więc jeśli dobrze zrozumiałem sposób działania wynika że konwektor aby uzyskać np.21c musi pracować około 1 godziny a w tym samym pomieszczeniu grzejnik wykorzystując swoje właściwości akumulacyjne tylko 25min więc zysk jest oczywisty..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 14.03.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 a te dodatkowe kw na pół godziny to skąd bierze niby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIotrGdynia 14.03.2011 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 a te dodatkowe kw na pół godziny to skąd bierze niby ? hmm...to może inaczej...jak wyłączymy grzejnik konwektorowy to oddaje ciepło przez jeszcze 3 min a później jest "zimny" a powierzchniowo-akumulacyjny przez 45min i to jest różnica...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 14.03.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Tak, ale podczas tej pół godziny ten magiczny grzejnik bierze tyle prądu co standardowy konwektor przez godzinę.. więc gdzie tu zysk ?To jest po prostu ubogi krewniak pieca akumulacyjnego. Jedynym sensownym rozwiązaniem w twoim przypadku jest zakup normalnych pieców akumulacyjnych - one grzeją przez całą dobę, a energię pobierają wtedy kiedy ty o tym zadecydujesz (czyli wtedy gdy prąd jest tani). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIotrGdynia 14.03.2011 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Tak, ale podczas tej pół godziny ten magiczny grzejnik bierze tyle prądu co standardowy konwektor przez godzinę.. więc gdzie tu zysk ? To jest po prostu ubogi krewniak pieca akumulacyjnego. Jedynym sensownym rozwiązaniem w twoim przypadku jest zakup normalnych pieców akumulacyjnych - one grzeją przez całą dobę, a energię pobierają wtedy kiedy ty o tym zadecydujesz (czyli wtedy gdy prąd jest tani). Jeśli jeden i drugi mają moc 1000W to pobór jest taki sam więc nie może pobrać więcej.....jeśli Ja dobrze rozumiem działanie tych grzejników (dlatego pytam o opinie użytkowników) to zysk jest z akumulowanej również energii którą zgromadził podczas grzania czyli jeden i drugi grzejnik pracują godzinę i po godzinie (konwektor) jest zimny a akumulacyjno powierzchniowy jeszcze przez 45 min oddaje ciepło i jeden i drugi pobrali 1000W/h.. Tych firm jest więcej które produkują podobne grzejniki np. JAWO, Haverland.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIotrGdynia 14.03.2011 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 nie mam zamiaru podbijać tematu i nie upieram się że jest to najlepsze rozwiązanie dostępne na rynku ....chce tylko zrozumieć (mam nadzieje że nie tylko Ja) dlaczego reklamują jako najlepsze (i ekonomiczne) rozwiązanie problemu grzejników elektrycznych na rynku....o! moze link z innej strony producenta grzejników: http://www.taya.com.pl/pl/i/Test/29i link który znalazłem chwilkę temu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?24255-Grzejniki-energooszczedne-elektryczne&highlight=jawo więc cały chyba problem leży w dokładnej elektronice niż w zwykłych konwektorach ale mogę się mylić..... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 15.03.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 n dlaczego reklamują jako najlepsze (i ekonomiczne) rozwiązanie problemu grzejników elektrycznych na rynku.... pozdrawiam a co maja napisać - że to jest bezsensowne rozwiązanie i "kliencie lepiej byś zrobił kupując normalny piec akumulacyjny" ? to tak samo jak z "najlepszym i najszybszym internetem" od gsmów, który "obok dobrej jakości to nawet nie stał", czy też z z nowym, bielszym praniem. Reklama jest po to aby klienci to łykneli. A że jest drugą, czy też trzecią wersją prawdy, to już inna historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 24.03.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam a jak byście widzieli takie grzejniki czy jest to sensowne rozwiązanie ?http://termo-eko.com/o20,nowoczesnosc_i_technologia.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 24.03.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) A ile te konwektorki kosztują ? Całej ceny nie znam ale widziałem 600w na 15m2 800złapytanie nasuwa się czy te ,,nowe''rozwiazania się sprawdzą... Edytowane 24 Marca 2011 przez pyton79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts