Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w bryle- jaka temperatura.

Gość Robert 5

Recommended Posts

Gość Robert 5
Napiszcie proszę jaka panuje u Was temperatura w garażu ,który się znajduje w bryle budynku z krótkim opisem ścian i drzwi oraz temperatur na zewnątrz. Bo chodzi mi o to czy ocieplać ścianę między garażem a resztą budynku ,dodam że ściana jest nośna i wykonana z b/k 24 cm a cała bryła budynku jest wykonana z b/k 30 cm + 12 cm wełny ,drzwi garażowe segmentowe 4 cm grubości.

Garaż w piwnicy (do połowy zagłębionej w ziemi) - temp. w garażu ok. 5 stopni (przy największych mrozach), inne pomieszczenia w piwnicy to 7-8 stopni. Piwnica i garaż nieogrzewane, ocieplone z zewnątrz styropianem 10 cm. Ocieplenie podłogi w piwnicy - 5 cm, na stropie piwnicy 20 cm.

Brama garażowa 5 na 2 metry. Drzwi metalowe z uszczelką. Sciany - bloczki betonowe.

Podwójny garaż w bryle. graniczy ze spiżarnia i pralnią. Ściana nie jest ocieplona. W garażu mamy grzejnik, temperatura nie spada ponizej 5stopni. Ścianę pomiedzy garażem i pomieszczeniami gospodarczymi nie ocieplalismy. Powietrze znajdujace sie w nich jest wystarczajacym izolatorem.

Garaż dostawiony do budynku. Garaż ocieplony 5 cm styropianu ale nie jest ogrzewany. Od domu dzieli go ściana z pustaka ceramicznego 24 cm i izolacja 10 cm styropianu. Brama Siebau ocieplana pianką ok. 5 cm.

Najzimniej było podczas 20-stopniowych mrozów kiedy temp. wewnątrz garażu spadła do minus 3 st.

Garaż w bryle. Ściany zewn. bk 36 cm + 9 cm wełny (tak garażu jak i reszty domu). Ściana między garażem a domem bk 24 cm + 5 cm styropianu. W ścianie drzwi Porta Gdańsk (blacha+poliuretan w środku).

Temp. w garażu (leciutko ogrzewany ze względu na wodomierz) zimą 5-7 stopni. Z garażu wejście do domu przez w/w drzwi, pom.gospodarcze i wiatrołap (właśnie w tej kolejności). W tych pomieszczeniach temperatura ustawiona na sterowniku na 15 stopni. U mnie garaż ma wentylację grawitacyjną (w pozostałej części domu jest mechaniczna).

Zdecydowanie zalecałbym tę Twoją ścianę ocieplić. 24 cm. bk. - to za mało.

Janu

Gość Robert 5

Janu mówisz że lekko grzejesz i jest 5 stopni ,ja natomiast nie chcę wogóle grzać ,to chyba masz rację że trzeba ocieplać. Czy te drzwi o których piszesz Porta mają ates p/poż u mnie zalecane 0,5godz.

Dzięki za wypowiedź.

Te drzwi nie mają atestu, są to zwykłe, najprostsze "antywłamy" (dwa zamki + kołki antywyważeniowe+ pokrycie blaszane). Przepisowo u mnie w projekcie też były z atestem (pomieszczeni gospodarcze to niedoszła kotłownia - mam ogrzewanie elektryczne i takowej teraz nie potrzebuję).

Jednak przy odbiorze spec z gminy stwierdził, że ten wymóg to trochę relikt dawnej epoki, kiedy to każde auto miało ochotę się zapalić (przynajmniej tak się niektórym wydawało). Dzisiaj też się niektórym to zdarza, ale wtedy mówią o tym w TV !

Janu

A mi projektant powiedział, że wielkim błędem jest brak ocieplenia pomiędzy garażem a domem... Z powodu dużych strat ciepła...

Zastanawiam się tylko, jeżeli zaizoluję ścianę garaż/reszta domu i nie dam w garażu grzjnika, jaką wtedy będę miał temperaturę w garażu...

Grzejnik w garażu to kobyła, która ciągnie podobno strasznie dużo energii przy niewwielkim efekcie...

Ma ktoś taki wariant?

Pzdr

Powinno sie stosowac ciepla sciane miedzy domem a garazem zeby bylo cieplo w domu a nie w garazu i zeby minimalizowac sciany ciepla. Ja mam ytong 36,5 miedzy garazem a domem a garaz tez ma ytong 36,5 na zewnatrz. Grzanie garazu to niepotrzebna strata energii. Ja nie grzeje wcale a powierzchnie mam duza (ok. 50m2). Przy normalnych mrozach do -5, -8C temp. wewnatrz spada do ok +2C. Przy bardzo duzych mrozach -18C spada do ok. 0, czasami nawet -2 -3C. Brama segmentowa ocieplona 4cm. Nie widze potrzeby dogrzewania.

D.

Powinno sie stosowac ciepla sciane miedzy domem a garazem zeby bylo cieplo w domu a nie w garazu i zeby minimalizowac sciany ciepla. Ja mam ytong 36,5 miedzy garazem a domem a garaz tez ma ytong 36,5 na zewnatrz. Grzanie garazu to niepotrzebna strata energii. Ja nie grzeje wcale a powierzchnie mam duza (ok. 50m2). Przy normalnych mrozach do -5, -8C temp. wewnatrz spada do ok +2C. Przy bardzo duzych mrozach -18C spada do ok. 0, czasami nawet -2 -3C. Brama segmentowa ocieplona 4cm. Nie widze potrzeby dogrzewania.

D.

Tzn. żadnych grzejników w garażu?

A jakieś rurki w garażu masz? Nie pękają...?

Gość Robert 5

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi na moje pytanie i proszę o więcej.

Powyższe wypowiedźi nie rozwiały moich wątpliwości czy ocieplać czy nie ,gdyż biorąc pod uwagę stan ścian w budynku w którym do dziś jeszcze mieszkam ,a jest to właśnie ściana z b/k 24 i jest to ściana zewnetrzna ,nasuwa mi sie pytanie ile zaoszczędze ocieplając ścianę między garażem i budynkiem skoro w garażu będzie panowała temperatura plusowa , a w obecnym bloku ,którym mieszkam na zewnątrz jest wiadomo. No i dochodzi problem z powieszeniem jakiś rupieci na tak ocieplonej ścianie ,których w domu bez piwnicy nie będzie brakowało ,więc wszystko idzie do garażu.Proszę o więcej Waszych opini.