Gość Robert 5 01.03.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Napiszcie proszę jaka panuje u Was temperatura w garażu ,który się znajduje w bryle budynku z krótkim opisem ścian i drzwi oraz temperatur na zewnątrz. Bo chodzi mi o to czy ocieplać ścianę między garażem a resztą budynku ,dodam że ściana jest nośna i wykonana z b/k 24 cm a cała bryła budynku jest wykonana z b/k 30 cm + 12 cm wełny ,drzwi garażowe segmentowe 4 cm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księgowa 01.03.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Garaż w piwnicy (do połowy zagłębionej w ziemi) - temp. w garażu ok. 5 stopni (przy największych mrozach), inne pomieszczenia w piwnicy to 7-8 stopni. Piwnica i garaż nieogrzewane, ocieplone z zewnątrz styropianem 10 cm. Ocieplenie podłogi w piwnicy - 5 cm, na stropie piwnicy 20 cm. Brama garażowa 5 na 2 metry. Drzwi metalowe z uszczelką. Sciany - bloczki betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 01.03.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Podwójny garaż w bryle. graniczy ze spiżarnia i pralnią. Ściana nie jest ocieplona. W garażu mamy grzejnik, temperatura nie spada ponizej 5stopni. Ścianę pomiedzy garażem i pomieszczeniami gospodarczymi nie ocieplalismy. Powietrze znajdujace sie w nich jest wystarczajacym izolatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 01.03.2004 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 podwójny garaż w bryle, ściany max+12cm styropianu, brama 4cm ocieplona pianką, nie ogrzewanyTemperatury : ok 8st przy 0 .. -5 na zewnatrz, ok 2 st przy -18 na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 01.03.2004 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Garaż dostawiony do budynku. Garaż ocieplony 5 cm styropianu ale nie jest ogrzewany. Od domu dzieli go ściana z pustaka ceramicznego 24 cm i izolacja 10 cm styropianu. Brama Siebau ocieplana pianką ok. 5 cm.Najzimniej było podczas 20-stopniowych mrozów kiedy temp. wewnątrz garażu spadła do minus 3 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek T. 01.03.2004 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Garaż przy budynku,ściana między garażem a pokojem z bk 24 cm nieocieplona. garaż pow.36 m.kw ocieplony 5 cm,bramy 2 segmentowe 4 cm gr. Temperatura przy - 18 na zewnątrz, wewnątrz 4-5 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 01.03.2004 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Garaż w bryle. Ściany zewn. bk 36 cm + 9 cm wełny (tak garażu jak i reszty domu). Ściana między garażem a domem bk 24 cm + 5 cm styropianu. W ścianie drzwi Porta Gdańsk (blacha+poliuretan w środku).Temp. w garażu (leciutko ogrzewany ze względu na wodomierz) zimą 5-7 stopni. Z garażu wejście do domu przez w/w drzwi, pom.gospodarcze i wiatrołap (właśnie w tej kolejności). W tych pomieszczeniach temperatura ustawiona na sterowniku na 15 stopni. U mnie garaż ma wentylację grawitacyjną (w pozostałej części domu jest mechaniczna).Zdecydowanie zalecałbym tę Twoją ścianę ocieplić. 24 cm. bk. - to za mało.Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 01.03.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Aha, i też mam drzwi garażowe segmentowe (Wiśniowski 4 cm) szer.2,5 m.Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Robert 5 01.03.2004 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Janu mówisz że lekko grzejesz i jest 5 stopni ,ja natomiast nie chcę wogóle grzać ,to chyba masz rację że trzeba ocieplać. Czy te drzwi o których piszesz Porta mają ates p/poż u mnie zalecane 0,5godz.Dzięki za wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 01.03.2004 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Te drzwi nie mają atestu, są to zwykłe, najprostsze "antywłamy" (dwa zamki + kołki antywyważeniowe+ pokrycie blaszane). Przepisowo u mnie w projekcie też były z atestem (pomieszczeni gospodarcze to niedoszła kotłownia - mam ogrzewanie elektryczne i takowej teraz nie potrzebuję).Jednak przy odbiorze spec z gminy stwierdził, że ten wymóg to trochę relikt dawnej epoki, kiedy to każde auto miało ochotę się zapalić (przynajmniej tak się niektórym wydawało). Dzisiaj też się niektórym to zdarza, ale wtedy mówią o tym w TV !Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 02.03.2004 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 garaz w bryle domu, drzwi 2 szt. Normstahl uchylne, sciany poroterm 44 P+W, po jednym grzejniku w garazu, temperatura okolo 10-13 stopni przy -20 stopniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 02.03.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 A mi projektant powiedział, że wielkim błędem jest brak ocieplenia pomiędzy garażem a domem... Z powodu dużych strat ciepła... Zastanawiam się tylko, jeżeli zaizoluję ścianę garaż/reszta domu i nie dam w garażu grzjnika, jaką wtedy będę miał temperaturę w garażu...Grzejnik w garażu to kobyła, która ciągnie podobno strasznie dużo energii przy niewwielkim efekcie... Ma ktoś taki wariant? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 02.03.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Powinno sie stosowac ciepla sciane miedzy domem a garazem zeby bylo cieplo w domu a nie w garazu i zeby minimalizowac sciany ciepla. Ja mam ytong 36,5 miedzy garazem a domem a garaz tez ma ytong 36,5 na zewnatrz. Grzanie garazu to niepotrzebna strata energii. Ja nie grzeje wcale a powierzchnie mam duza (ok. 50m2). Przy normalnych mrozach do -5, -8C temp. wewnatrz spada do ok +2C. Przy bardzo duzych mrozach -18C spada do ok. 0, czasami nawet -2 -3C. Brama segmentowa ocieplona 4cm. Nie widze potrzeby dogrzewania. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość PYTUŚ 02.03.2004 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 ZAWSZE OCIEPLAJ OD STRONY ZIMNA, A WIĘC GARAŻU, INWESTYCJA ZWRÓCI SIĘPO PARU LATACH, PEWNE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 02.03.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Powinno sie stosowac ciepla sciane miedzy domem a garazem zeby bylo cieplo w domu a nie w garazu i zeby minimalizowac sciany ciepla. Ja mam ytong 36,5 miedzy garazem a domem a garaz tez ma ytong 36,5 na zewnatrz. Grzanie garazu to niepotrzebna strata energii. Ja nie grzeje wcale a powierzchnie mam duza (ok. 50m2). Przy normalnych mrozach do -5, -8C temp. wewnatrz spada do ok +2C. Przy bardzo duzych mrozach -18C spada do ok. 0, czasami nawet -2 -3C. Brama segmentowa ocieplona 4cm. Nie widze potrzeby dogrzewania. D. Tzn. żadnych grzejników w garażu? A jakieś rurki w garażu masz? Nie pękają...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 02.03.2004 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Mam w garazu tylko rurke z kranem do szlaucha. Nie mam zadnych problemow. W zeszlym roku nie mialem bramy garazowej i w garazu byl mroz to rurka zamarzla. Nic sie nie stalo. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 02.03.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Mam w garazu tylko rurke z kranem do szlaucha. Nie mam zadnych problemow. W zeszlym roku nie mialem bramy garazowej i w garazu byl mroz to rurka zamarzla. Nic sie nie stalo. D. No tak, ale w sumie mogło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Robert 5 03.03.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi na moje pytanie i proszę o więcej.Powyższe wypowiedźi nie rozwiały moich wątpliwości czy ocieplać czy nie ,gdyż biorąc pod uwagę stan ścian w budynku w którym do dziś jeszcze mieszkam ,a jest to właśnie ściana z b/k 24 i jest to ściana zewnetrzna ,nasuwa mi sie pytanie ile zaoszczędze ocieplając ścianę między garażem i budynkiem skoro w garażu będzie panowała temperatura plusowa , a w obecnym bloku ,którym mieszkam na zewnątrz jest wiadomo. No i dochodzi problem z powieszeniem jakiś rupieci na tak ocieplonej ścianie ,których w domu bez piwnicy nie będzie brakowało ,więc wszystko idzie do garażu.Proszę o więcej Waszych opini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts