Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plyty G-K a wylewka

woj691

Recommended Posts

Witam

Moje pytanie jako laika, dlaczego powinno się najpierw zrobić wylewkę a dopiero pózniej przykleić płyty G -K na ścianę . Czy nie można tergo zrobić w odwrotnej kolejności, przecież będzie rozłożona folia i listwa brzegowa (pianka) ? Czym to skutkuje ?

Na 130m2 poszło wczoraj u mnie kilka beczek 300 l wody. Przyjmijmy, że 1200l. Musi to względnie odparować przez najbliższe 30 dni. Płyty g-k przyklejone wcześniej mogą złapać zbyt dużą dawkę wody i w tych gorszej jakości może pojawić się odspojenie papieru. Objawi się to dopiero podczas malowania. Pomimo szpachlowania zobaczymy zmarszczenia faktury. Lepeiej ten czas poświęcić na klejenie płytek w łazienkach, lub tak jak u mnie obróbkę garażu i kotłowni. Tam płyt nie przewiduję.

Na 130m2 poszło wczoraj u mnie kilka beczek 300 l wody. Przyjmijmy, że 1200l. Musi to względnie odparować przez najbliższe 30 dni. Płyty g-k przyklejone wcześniej mogą złapać zbyt dużą dawkę wody i w tych gorszej jakości może pojawić się odspojenie papieru. Objawi się to dopiero podczas malowania. Pomimo szpachlowania zobaczymy zmarszczenia faktury. Lepeiej ten czas poświęcić na klejenie płytek w łazienkach, lub tak jak u mnie obróbkę garażu i kotłowni. Tam płyt nie przewiduję.

- a tak z ciekawości ... jak obliczyles te 30 dni ?

• 3 weeks później...
Na 130m2 poszło wczoraj u mnie kilka beczek 300 l wody. Przyjmijmy, że 1200l. Musi to względnie odparować przez najbliższe 30 dni. ...

Troche demonizujesz.

Jedna trzecia tej wody jest zuzyta do hydratacji cementu. Zostaje do odparowania 800 litrow. Ale na pewno nie przez 30 dni. Przez 30 dni to posadzka musi miec duza wilgotnosc aby cement dobrze zwiazal (wspomniana hydratacja).

Praktycznie odparowanie tej wody to kilka miesiecy - chyba, ze ktos sztucznie to przyspiesza poprzez wygrzewanie.

Ale zalozmy nawet tylko 60 dni.

800 litrow/60 dni = okolo 13 litrow dziennie.

Czlowiek, oddychajac i pocac sie, wydziela dziennie okolo 2 litry pary wodnej. Czyli to jest mniej niz rodzina 5 osobowa, gotujaca obiad i wode na herbate.

Oczywiscie trzeba zadbac o odpowiednia wentylacje i nie wprowadzac w tym czasie dodatkowych zrodel wilgoci.

Pozdrawiam.

Słowo "względnie" nie powinno wzbudzać u takiego praktyka demonów. Porównując zamieszkany dom z budową zapomniałeś chyba o fakcie, że zazwyczaj jest to już wilgoć bytowa, a nie kleje, tynki, farby i inne mokre materiały, oraz że dom "się grzeje" już na normalnych obrotach i ma zamontowane wszystkie okładziny typu ceramika, izolacje i działającą np.WM, a więc nie chłonie wody na każdym kroku. Zbyt duża wilgoć najszybciej się może objawić na klejonych płytach do ścian w miejscu styku kleju z płytą. Było o tym na forum kilka razy pisane. Na szczęście mamy dobrą porę roku, a nie schyłek jesieni i pierwsze przymrozki.

Już kilka moich wypowiedzi na ten temat tu się znajduje, więc jakąś opinię sobie wyrobisz. U mnie wystarczyło otynkować goldbandem łazienki oraz garaż i widzę od razu jak długo potrafią być te ściany mokre. Od wczoraj mam na pokładzie pierwszą paletę płyty g-k. Dzisiaj już mogę stwierdzić, że pomimo wietrzenia, palenia w kominku i odczekania kilku tygodni, w ciągu 24 godzin płyta przyjęła wilgoć. To widać jak się ją niesie, tnie i łamie. A stacja pogody wczoraj przy deszczowej pogodzie pokazywała rano 71% wilgotności powietrza. W planach miałem dwukrotne malowanie sufitu w garażu. Pierwsza warstwa wyschła w narożnikach dopiero dzisiaj. Więc niekorzystanie z głowy i porad innych może przynieść rozczarowanie.

Sory za pytanie, bo to nie ja założyłem ten wątek, ale rozumiem, że najpierw wylewki a potem ścianka g-k, ale mam ogólniejszą kwestią z tym związaną - jeśli mam nowe mieszkanie, to1) zacząć od gładzi, potem wylewki i dopiero wtedy działówka g-k? 2)w ile czasu po wylewkach, trzeba położyć podłogi, czy to nie tak, że jak wylewki wyschną, to od razu trzeba się za to zabrać?

Już kilka moich wypowiedzi na ten temat tu się znajduje, więc jakąś opinię sobie wyrobisz. U mnie wystarczyło otynkować goldbandem łazienki oraz garaż i widzę od razu jak długo potrafią być te ściany mokre. Od wczoraj mam na pokładzie pierwszą paletę płyty g-k. Dzisiaj już mogę stwierdzić, że pomimo wietrzenia, palenia w kominku i odczekania kilku tygodni, w ciągu 24 godzin płyta przyjęła wilgoć. To widać jak się ją niesie, tnie i łamie. A stacja pogody wczoraj przy deszczowej pogodzie pokazywała rano 71% wilgotności powietrza. W planach miałem dwukrotne malowanie sufitu w garażu. Pierwsza warstwa wyschła w narożnikach dopiero dzisiaj. Więc niekorzystanie z głowy i porad innych może przynieść rozczarowanie.

Podgrzewanie kominkiem, gdy na zewnatrz jest +15 raczej niewiele daje w kwestii wilgotnosci. Lepszy bylby osuszacz.

Kominek zdalby egzamin gdyby na zewnatrz byly temperatury ujemne.

Tym niemniej producenci plyt dopuszczaja ich stosowanie w pomieszczeniach o wilgotnosci do 70% (zwykle g-k), wiec jak masz 71 % to raczej nic Twoim plytom nie bedzie.

Edytowane przez ja14

Podgrzewanie kominkiem, gdy na zewnatrz jest +15 raczej niewiele daje w kwestii wilgotnosci.

Grzeję grubo od ponad miesiąca, a jakie mieliśmy wtedy temperatury możesz sprawdzić

Lepszy bylby osuszacz.

Podaj jeszcze jego cene, lub cenę wynajęcia bo do tanich taka maszynka nie należy.

Kominek zdalby egzamin gdyby na zewnatrz byly temperatury ujemne.

Tym niemniej producenci plyt dopuszczaja ich stosowanie w pomieszczeniach o wilgotnosci do 70% (zwykle g-k), wiec jak masz 71 % to raczej nic Twoim plytom nie bedzie.

Dla tego przy słoneczku otwieramy okna i cieszymy się temperaturą, a nie podkładamy do pieca.Wczoraj było 7 stopni. Przy takiej wilgotności na sufitowej płycie ładnie po jakimś czasie widać wszystkie zapadnięte wkręty. Ja na pewno ryzykował wieszania nie będę.