Okiren 14.03.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Krzyczcie jeśli niedokładnie przeszukałem forum Wszystkie widziane przeze mnie instalacje były wykonane z elastycznych rur aluminiowych z otoczką z wełny. Niezbyt drogie, łatwo się układa, nie trzeba kolanek itd. Jedną z instalacji widziałem po kilku latach użytkowania - bardzo wymagała czyszczenia ale było to niemożliwe - do każdego rowka nie udało się dostać, dodatkowo rura zaczęła się kruszyć przy mocniejszym dotknięciu. Pytanie jest więc następujące - czy sztywne rury spiro (stalowe) ocieplone wełną skalną są lepsze czy gorsze? Czy nie stosuje się ich tak często bo są trochę droższe i co mnie bardziej ciekawi - czy stal z której są wykonane nie potrzebuje dużej energii żeby się ogrzać. W takim przypadku na początku ogrzewałbym rury a dopiero potem pomieszczenia. Nie namieszałem za bardzo? wybaczcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.03.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Witam.Droższe materiałowo (same rury i w szczególności ich izolacja) i wymagające o wiele więcej czasu na wykonanie (czyli robota też droższa). To wady główne. Kolejnymi to ta, że rury okrągłe pięknie przenoszą dźwięki a nawet je wzmacniają (echo), czyli są głośniejsze oraz to, że nie zawsze można je podgiąć, spłaszczyć, ułożyć nietypowo.Zalety - niezniszczalne, możliwe do wyczyszczenia (autentycznego) i lepiej izolowane (z reguły)."Kasa" (i to dużo większa) z reguły jest kluczowym aspektem podjęcia takiej a nie innej decyzji.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 14.03.2011 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Rurek nie będzie u mnie za wiele. Po 10m fi 100, 125 i 160, plus kilka kolanek i trójników. Połowa w domu, połowa w ocieplonym strychu. Myślę, że cenowo dam radę. Przestraszyłem się widząc te kilkuletnie zabrudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.03.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Witam.Co chcesz z tych fi 100 robić?"Kilka kolanek i trójników" będzie kosztować tyle co cała reszta rur prostych - to właśnie te elementy "robią cenę" w tego typu instalacji. Na wylotach tłumiki bezapelacyjnie potrzebne bo będziesz słyszeć co się w drugim końcu domu dzieje.Przy sztywnej rurze fi 150/160 "robi się" po jej zaizolowaniu fi 210/220, z zabudową GK to ok. 27x27 cm dla jednej rurki - masz miejsce w domu na to (strych to jeszcze bez problemu).Nie chcę zniechęcić - raczej dać do myślenia czy to wykonalne. Jeżeli tak i są fundusze to warto.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 14.03.2011 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Witam. Co chcesz z tych fi 100 robić? "Kilka kolanek i trójników" będzie kosztować tyle co cała reszta rur prostych - to właśnie te elementy "robią cenę" w tego typu instalacji. Na wylotach tłumiki bezapelacyjnie potrzebne bo będziesz słyszeć co się w drugim końcu domu dzieje. Przy sztywnej rurze fi 150/160 "robi się" po jej zaizolowaniu fi 210/220, z zabudową GK to ok. 27x27 cm dla jednej rurki - masz miejsce w domu na to (strych to jeszcze bez problemu). Nie chcę zniechęcić - raczej dać do myślenia czy to wykonalne. Jeżeli tak i są fundusze to warto. Pozdrawiam. Fi100 to końcowe metry przed anemostatem (przesadziłem z 10 metrami, będzie tego może z 7m podzielone na 3 odcinki). Kolanko/trójnik kosztuje 50-100% ceny 1m rury o tej średnicy, ale nie będę miał kształtek więcej niż 15 - da się przeżyć. Fi160 prawie w całości na strychu - żaden problem. W wentylacji wymuszonej tłumiki robi się często z 0,5m rury harmonijkowej. Co proponujesz tutaj? Skoro już męczę szanowne grono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts