Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rury do DGP z turbiną (stal lub aluminiu)

Okiren

Recommended Posts

Krzyczcie jeśli niedokładnie przeszukałem forum :no:

Wszystkie widziane przeze mnie instalacje były wykonane z elastycznych rur aluminiowych z otoczką z wełny. Niezbyt drogie, łatwo się układa, nie trzeba kolanek itd. Jedną z instalacji widziałem po kilku latach użytkowania - bardzo wymagała czyszczenia ale było to niemożliwe - do każdego rowka nie udało się dostać, dodatkowo rura zaczęła się kruszyć przy mocniejszym dotknięciu.

Pytanie jest więc następujące - czy sztywne rury spiro (stalowe) ocieplone wełną skalną są lepsze czy gorsze? Czy nie stosuje się ich tak często bo są trochę droższe i co mnie bardziej ciekawi - czy stal z której są wykonane nie potrzebuje dużej energii żeby się ogrzać. W takim przypadku na początku ogrzewałbym rury a dopiero potem pomieszczenia.

Nie namieszałem za bardzo? :p wybaczcie

Witam.

Droższe materiałowo (same rury i w szczególności ich izolacja) i wymagające o wiele więcej czasu na wykonanie (czyli robota też droższa). To wady główne. Kolejnymi to ta, że rury okrągłe pięknie przenoszą dźwięki a nawet je wzmacniają (echo), czyli są głośniejsze oraz to, że nie zawsze można je podgiąć, spłaszczyć, ułożyć nietypowo.

Zalety - niezniszczalne, możliwe do wyczyszczenia (autentycznego) i lepiej izolowane (z reguły).

"Kasa" (i to dużo większa) z reguły jest kluczowym aspektem podjęcia takiej a nie innej decyzji.

Pozdrawiam.

Witam.

Co chcesz z tych fi 100 robić?

"Kilka kolanek i trójników" będzie kosztować tyle co cała reszta rur prostych - to właśnie te elementy "robią cenę" w tego typu instalacji. Na wylotach tłumiki bezapelacyjnie potrzebne bo będziesz słyszeć co się w drugim końcu domu dzieje.

Przy sztywnej rurze fi 150/160 "robi się" po jej zaizolowaniu fi 210/220, z zabudową GK to ok. 27x27 cm dla jednej rurki - masz miejsce w domu na to (strych to jeszcze bez problemu).

Nie chcę zniechęcić - raczej dać do myślenia czy to wykonalne. Jeżeli tak i są fundusze to warto.

Pozdrawiam.

Witam.

Co chcesz z tych fi 100 robić?

"Kilka kolanek i trójników" będzie kosztować tyle co cała reszta rur prostych - to właśnie te elementy "robią cenę" w tego typu instalacji. Na wylotach tłumiki bezapelacyjnie potrzebne bo będziesz słyszeć co się w drugim końcu domu dzieje.

Przy sztywnej rurze fi 150/160 "robi się" po jej zaizolowaniu fi 210/220, z zabudową GK to ok. 27x27 cm dla jednej rurki - masz miejsce w domu na to (strych to jeszcze bez problemu).

Nie chcę zniechęcić - raczej dać do myślenia czy to wykonalne. Jeżeli tak i są fundusze to warto.

Pozdrawiam.

Fi100 to końcowe metry przed anemostatem (przesadziłem z 10 metrami, będzie tego może z 7m podzielone na 3 odcinki). Kolanko/trójnik kosztuje 50-100% ceny 1m rury o tej średnicy, ale nie będę miał kształtek więcej niż 15 - da się przeżyć.

Fi160 prawie w całości na strychu - żaden problem.

W wentylacji wymuszonej tłumiki robi się często z 0,5m rury harmonijkowej. Co proponujesz tutaj? Skoro już męczę szanowne grono :D