stancel1234 14.03.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 (edytowane) Witam serdecznie. Rodzice wybudowali dom około 13 lat temu. Niestety syn sie ożenił i nie stać go na budowę domu ani zakup mieszkania. Problem polega na tym, iż w domu jest jedno wejście rodzice zaadaptowali góre i jak wchodza do domu mijają wszyskie moje pomieszczenia (czasami bywa to irytujace). Dom wyglada tak: Pomyślałem, iż najlepszym rozwiązaniem bedzie jak wybuduję 2/3 pokoję w głąb ogrodu tylko pytanie do Was czy nie bedzie to szpetnie wygladało ? Skrócę trochę jeden pokój (ten z oknem balkonowym) i zrobię sobie odzielne wejście od strony ogrodu. Nad jednym z dobudowanych pokoji zrobię wietrołap dla rodziców na górę (2 okno dachowe). Tylko mam pytanie czy jest to mozliwe do wykonania ponieważ jest tam sicięty dach. Czy cos takiego jest wogóle wykonalne czy na wiele kompinacji ? Edytowane 14 Marca 2011 przez stancel1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 14.03.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Wszystko jest wykonalne. Dobry projekt, pozwolenie na budowę i będzie ładnie ale czy taniej niż kupno mieszkania (kawalerki)? Raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stancel1234 14.03.2011 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 tak naprawde to by było mieszkanie tylko znałbym swoich sąsiadów z góry. Pozatym mieszkamy w okolicach warszawy wiec ceny daja wiele do życzenia. Mamy już jedno dziecko wiec kawalerka odpada a mieszkanie 3 pokojowe : 250000 4 pokojowe: 350000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dankan 14.03.2011 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Chłopie jak masz grosz i chęci to dzialaj!! Jak możesz to zapodaj szkic lub projekt aktualnego budynku, z opisu ciężko będzie odpowiedzieć na pytanie jak i czy warto. Potrzeba więcej informacji. Ogólnie jak jest jakakolwiek podstawa(aktualny dom) i malo kasy to warto kombinowac z rozbudowa. Aktualnie macie gdzie mieszkac więc czas nie ma, aż tak wielkiego znaczenia a tak jak napisałes wczesniej sąsiadów z autoamatu bedziesz znał(rodzice) więc chyba idzie sie dogadac. Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stancel1234 15.03.2011 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 1 -pom gospodarcze 2 kuchnia 3 pokój 4 pokój 5 wiatrołap 6 hol 7 łazienka 8 wc na czerowno dzrzwi na niebiesko okna Ze środkami jak sam wiesz róznie bywa zamierzam wziąść na tą przebudowę 100000 to max aby sie nie zamordować. w załączniku przesyłam odreczny projekt rozkładu pomieszczeń dołu. Sam zobacz jak ktos wchodzi do domu mija cały parter praktycznie wszystkie pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stancel1234 15.03.2011 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 przepraszam że pisze w nastepnym poscie ale tak mi wygodniej. myśałem aby powiekszyć 5 (wiatrołap) o połowę długość schodów na górę. Zrobić sciankę działową. nastepnie dobudować 2 pokoje wiekości 3 tylko skrócone o około metrowy korytarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dankan 15.03.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Mysle, że jest to wykonalne. Zastanawiałem sie czy np. nie warto byłoby odwrócic biegi schodowe(czyli tak jak teraz ale odwrotnie) wtedy można by było zrobic wejście na góre bezproblemowo, oczywiście nie wiem jak z mozliwosciami, kosztami itp bo trzeba by było wyburzyc tamte i zrobic je na nowo. Gdzies juz ktos tak robil ale nie pamietam kto, jednak to wydaje mi sie sensowne. Mozna by bylo oczywiście wybudowac dodatkowy wiatrolap dla rodziców ale on spelniałby właśnie funkcje wiatrolapu!! Co do pokojów w głab ogrodu to jak zrobisz te dwa pokoiki i jakos ladnie zaaranżujesz to efekt powinien być ok.Odnośnie finansów to 100 tyś jest i dużo i mało, wszystko zalezy ile zamierzasz zrobić we własnym zakresie? Jeżeli większość bedziesz robił sam to powinno starczyc. Ja osobiście będe miał podobne pieniadze a zamierzam wyremontować cały poniemiecki domek więć dość duża inwestycja. U mnie sytuacja wygląda tak, że prawie wszystkie prace będe robił sam z pomocnikiem i od czasu do czasu niewielka pomoc rodziny!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stancel1234 18.03.2011 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 własnie mam mały problem podobno przez srodek działki przechodzi woda. Zapewne nie mozna postawić tam pomieszczeń. Dziś bedzie architekt niech mysli powiem Wam jak to dalej bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts