Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykucie otworu pod stropem

Recommended Posts

Witam,mam pytanie.W przylegajacym garazu do domu chce wybic otwor na drzwi 60 cm szer. .Miejsce wykucia zaczyna sie pod stropem ,dlatego ze garaz jest usytuowany nizej./strop teriva: belkowo-pustakowy zalany betonem/ Mysle ze powinno byc nadproze, ale w mym przypadku jakies niezagrube a moze belke stalowa tak by nie zanizyla mi wysokosci drzwi i tak juz niskich jakies 1,8 metra. Co Panstwo proponujecie? co powinienem zrobic by nierarobic sobie problemow. Dolaczam zdjecie.

zdjecie.jpg

Edytowane przez andimo

Dwuteownik 200 zabierze mi 20 cm. Garaz usytuowany jest nizej, od podlogi garazu do stropu sa 3 bloczki betonowe, 7 pustakow i cegla. Czyli wyjscie z domu do pomieszczenia garazowego zaczyna sie na wysokosci pustakow i cegly to daje ok 1,9metra. I tu musze miec cos mniejszego niz dwuteownik 200 tak mysle.Wiadomo ze przejscie nie bedzie za wysokie ale nie chce przechodzic na kolanach :)

dwuteownik 200 na płasko nie ma 200 wysokości, ale zdaje się coś koło 70-75. Choć, lepszy byłby ceownik w tym konkretnym przypadku. Ale coś masz nie halo, przejścia nie mogą mieć wysokości 180 to jakieś nienormatywne jest. Jakbyś pomyślał na etapie zbrojenia wieńca, można było dać odpowiednie zbrojenie i zrobić dół wieńca na równo ale teraz już jest po herbacie i się tego nie zmieni.

Witam ponownie,dziekuje za wypowiedzi.Dom jest juz wykonczony a z tym przejsciem to wymysl zony,wplanach nie bylo tego.Wybudowalem drugi osobny garaz a w tym przydomowym w jednej czesci jest kotlownia a w drugiej bedzie silownia. I by nie latac na okolo malzonka zapragnela przejscie z domu a ja jak wczesniej wspomnialem czesc mieszkalna jest podwyzszona o 3 bloczki betonowe a garaz nizej. A nie wspomnialem wczesniej ze przejscie bedzie pod schodami domu a tam jest wlasnie ta wysokosc 1,80 m.Stad taki nienormatywny wymiar drzwi. Jak tu nie spelnic prosb zony dla wlasnego spokoju;) Pozdrawiam i juz wiem jak to zrobie.

Gość zibik_eng
Proponuję nie czytać bzdur na forum muratora tylko skontaktować się z UPRAWNIONYM PROJEKTANTEM który przeliczy, dobierze nadproże i weźmie odpowiedzialność za wykonane obliczenia.