Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Normalnie posiadam odpływ liniowy w posadzce - czyli mam tak jakby luksusowo? :cool: :D

Koszt naszej łazienki na górze (materiały) to 7500 - 8000zł na oko. Bez luksusów, ale w miarę solidnie. Nie liczę kosztu mebli (szafka pod umywalkę i druga szafka stojąca), ponieważ firma robiąca meble na wymiar zrobiła nam je w ramach rekompensaty za obsuwę z meblami kuchennymi. I nie liczę robocizny, bo mąż zrobił wszystko sam. Oświetlenia jeszcze brak, czeka na swoją kolej. Moim zdaniem 10000zł na łazienkę to założenie minimalistyczne, no chyba, że ktoś ma maleństwo - wtedy ew. na płytkach zaoszczędzi, na niczym innym. Mam wrażenie, że robocizna nawet może być droższa.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja za swoją łazienkę w mieszkaniu (pow. 5,5m) płaciłam ok 14tys. ze wszystkim, ale jakbym robiła łazienkę w domu, to część rzeczy bym zabrała - np. pralkę, suszarkę i słupek robiony na zamówienie i na tych 3 rzeczach już mam 6tys. oszczędności. Gdybyśmy jeszcze samodzielnie kafelki położyli, to oszczędności byłyby jeszcze większe. Więc myślę, że zrobienie i wyposażenie łazienki w 10tys. jest jak najbardziej realne.

Mam pytanie do budujących i tych co już wybudowali.

Czy za max. 300 tys. zł uda się wybudować dom do stanu pozwalającego na zamieszkanie w nim? (elewacja może być nie wykończona)

Zakładając, że ma się uzbrojoną działkę.

To wątek domu do 300 tyś zapoczątkowana w 2010 roku.

Budowa , wykończenie, umeblowanie w sumie "pełne zamieszkanie" w takim przedziale jest mocno wątpliwe ale możliwe choć kończy się na wielu bolesnych kompromisach, samodzielnej wykończeniówce i wyposażeniu bardzo "budżetowym". Bywam na wielu budowach i mogę stwierdzić, że większość ludzi buduje domy na wyrost i niewspółmiernie do osiąganych przychodów. Takie budowy ciągną się latami kosztem braku życia "poza budową".

Edytowane przez Wykona

Zauważam, że na forum w dużej mierze trwa licytacja w tanim budowaniu, kto wybudował taniej, kto taniej.

Ja zauważyłem jeszcze jedno większość "tanio" budujących to Ci początkujący inwestorzy. Przed wbiciem pierwszej łopaty wszystko jest tanie i proste. W założeniach pomija się setki drobnych elementów, i prac a potem cena założona rośnie x2 to niektórzy zmieniają ton wypowiedzi.

Gość Arturo72
Zauważam, że na forum w dużej mierze trwa licytacja w tanim budowaniu, kto wybudował taniej, kto taniej. Nie pisze się o niewygodzie mieszkania w niewykończonym domu, o niewygodzie funkcjonalnej wielu rozwiązań, o rzeczach do ciągłej poprawy albo do ciągłej przebudowy... Jakby ważny był fakt posiadania domu jako takiego, wybudowanego po minimalnych kosztach. Na zewnątrz mamy dom, ale we wnętrzu możemy zaakceptować standard jak w mieszkaniu w bloku. Zwykle wiąże się to z ograniczeniami i niewygodami w codziennym użytkowaniu. Miejsce zamieszkania powinno być wygodne i komfortowe. Dom daje duże możliwości zapewnienia sobie wygody życia niż mieszkanie w bloku. Pada teza "budowy na pokaz", tak jakby pewnym osobom było trudno zaakceptować fakt, że ludzie budują z "rozmachem" dla wygody swojej i własnej rodziny. Paradoksalnie wiele rozwiązań jest droższych tylko w głowach inwestorów.

Pierdzielisz trzy po trzy chłopie.

sintesi napisała lub napisał to bardzo trafnie.

Dom to komfort ale to nie oznacza że ma być obowiązkowo drogi i ma posiadać obowiązkowo po łazience dla każdego użytkownika bo czemu akurat dwie jak można mieć bardziej "komfortowo" i od razu rzucić się na 4 łazienki po jednej dla każdego ?

To samo jest z wielkością domu,niektórym wystarcza 40m2 na osobę i żyją komfortowo a inni muszą mieć co najmniej 80m2 na osobę bo będą się bawić w chowanego w domu.

Także zapamiętaj to sobie,że tanio nie oznacza nigdy brak komfortowo a domu nie buduje się dla kilku łazienek.

Gość Arturo72
Ja zauważyłem jeszcze jedno większość "tanio" budujących to Ci początkujący inwestorzy. Przed wbiciem pierwszej łopaty wszystko jest tanie i proste. W założeniach pomija się setki drobnych elementów, i prac a potem cena założona rośnie x2 to niektórzy zmieniają ton wypowiedzi.

Być może są tacy inwestorzy ale to źle o nich świadczy jedynie bo albo nie zaplanowali dobrze budowy albo dali się ponieść emocjom m.in tym z forum gdzie inwestorzy uważają i mają kuchnię za 50tys.zl czy łazienki za 30tys.zl i więcej :)

Można wybudować do 300tys.zl i będzie to dom o wysokim komforcie i z dobrych materiałów ale oczywiście nie 200m2 .

U mnie 310tys.zł ze wszystkim jak teraz.

Ale do komfortu życia nie był mi potrzebny błysk lakierowanych mebli w kuchni najdroższych salonów czy też baterie za 2tys.zl albo kabiny za 5tys.zl ;)

No i 40m2 na osobę całkowicie nam starczy do komfortowego życia a i jedna łazienka i dodatkowe WC styka praktycznie dla dwóch dziadków już ;)

Edytowane przez Arturo72

Być może są tacy inwestorzy ale to źle o nich świadczy jedynie bo albo nie zaplanowali dobrze budowy albo dali się ponieść emocjom m.in tym z forum gdzie inwestorzy uważają i mają kuchnię za 50tys.zl czy łazienki za 30tys.zl i więcej :)

Można wybudować do 300tys.zl i będzie to dom o wysokim komforcie i z dobrych materiałów ale oczywiście nie 200m2 .

U mnie 310tys.zł ze wszystkim jak teraz.

Ale do komfortu życia nie był mi potrzebny błysk lakierowanych mebli w kuchni najdroższych salonów czy też baterie za 2tys.zl albo kabiny za 5tys.zl ;)

U niektórych sam sprzęt do kuchni to 50 tyś. więc całość za kuchnie w okolicach 80-100 tyś nie szokuje. Podobnie jak kupno granitowego blatu za 10-15 tys. Co najwyżej wywołuje zdziwienie na twarzy jak można wydać tyle za ta TYLE.

Porównania są zawodne bo skoro można kupić nowe auto za cenę domu to po co komu auto za 250-300 tys i odwrotnie po co komu dom w cenie auta?

Edytowane przez Wykona

Gość Arturo72
U niektórych sam sprzęt do kuchni to 50 tyś. więc całość za kuchnie w okolicach 80-100 tyś nie szokuje. Co najwyżej wywołuje zdziwienie na twarzy jak można wydać tyle za ta TYLE.

Porównania są zawodne bo skoro można kupić nowe auto za cenę domu to po co komu auto za 250-300 tys i odwrotnie po co komu dom w cenie auta?

Dokładnie o tym pisałem ;)

Ja tam jestem skromny i za cały sprzęt pod zabudowę do kuchni mam whirlpoola dałem chyba nie całe 5tys.zl a kuchnię robił mi stolarz za też koło 5tys.zl a kuchnia 15m2 ;)

Od 3 lat śmiga bez zastrzeżeń a co najważniejsze komfortowo :D

Dokładnie o tym pisałem ;)

Ja tam jestem skromny i za cały sprzęt pod zabudowę do kuchni mam whirlpoola dałem chyba nie całe 5tys.zl a kuchnię robił mi stolarz za też koło 5tys.zl a kuchnia 15m2 ;)

Od 3 lat śmiga bez zastrzeżeń a co najważniejsze komfortowo :D

Cały sprzęt

Lodówka zmywarka płyta nie masz gazu więc indukcja lub elektryczna mikrofala piekarnik okap masz?

Wszystko do zabudowy licząc bez okapu to 5 szt wychodzi 1000 za sztukę plus zlew bateria.....

pamiętajmy, że nie wszystko musi być w zabudowie. Ja osobiście np. lodówki w zabudowie bym nie chciała. Także, 5-5,5tys. za wszystkie sprzęty jest realne (lodówka - 1200, zmywarka - 1200, mikrofala - 500, piekarnik - 800, okap - 300, indukcja - 1000).

Oczywiście można kupić lodówkę sbs za 5000, okap za 1500, piekarnik za 2500 itd. Zależy, co kto chce.

Łazienkę remontowałam rok temu (płytki ok. 50/m2, wanna, kabina, odpływ liniowy, jedna umywalka) - wszystko raczej tańsze, nawet ten odpływ liniowy był po kosztach z wystawy w castoramie ostatnia sztuka ;) a wyszło 10 tys, zł. I tyle też liczę na każdą łazienkę w nowym domu.

Meble z IKEI do kuchni wychodzą od 5 do 10 tys, złotych - zależy ile i jakie, potem plus blat, sprzęty, jakiś stolik, krzesło czy co tam kto lubi. Uzbiera się trochę. Wszystko zależy ile kto może zabrać starego sprzętu albo nie ma takiego w ogóle.

Kuchnię robię IKEA, sprzęt kupuję oprócz lodówki (zwykła stojąca) i płyty gazowej - liczę, że wyjdzie tego na 15-17 tys.

Z wyliczeniami to jest tak, że człowiek wpisze do kosztorysu płytki np. 10 m2 po 70 zł/m2. A gdzie klej, fuga, wiaderko, gąbka, płyn, coś do przycięcia, packa itd......

Cały sprzęt

Lodówka zmywarka płyta nie masz gazu więc indukcja lub elektryczna mikrofala piekarnik okap masz?

Wszystko do zabudowy licząc bez okapu to 5 szt wychodzi 1000 za sztukę plus zlew bateria.....

No i co, że wychodzi po 1000zł za sztukę? Trwałość będzie najprawdopodobniej taka sama, jak te za 2000 czy 3000zł za sztukę.

Lodówka: 1700zł, piekarnik: 1100zł, płyta: 1100zł, zmywarka 950zł, okap: 450zł, mikrofali nie mam.

No i co, że wychodzi po 1000zł za sztukę? Trwałość będzie najprawdopodobniej taka sama, jak te za 2000 czy 3000zł za sztukę.

Lodówka: 1700zł, piekarnik: 1100zł, płyta: 1100zł, zmywarka 950zł, okap: 450zł, mikrofali nie mam.

A napisałam coś o trwałości?

W Twoim zestawieniu nie ma mikrofali oczywiście nie ma przymusu ale jak ktoś pisze że niecałe 5 tys wydał na sprzęt do zabudowy z mikrofalą to się zastanawiam,no i jakoś brakuje zlewu i baterii.

Jeden pisze 4500 za kuchnie,drugi ma szafki za obsuwę realizacji kuchni,trzeci że zabiera z domu pralkę i suszarkę słupek ,a inny nie ma oświetlenia......

Z wyliczeniami to jest tak, że człowiek wpisze do kosztorysu płytki np. 10 m2 po 70 zł/m2. A gdzie klej, fuga, wiaderko, gąbka, płyn, coś do przycięcia, packa itd......

:yes:silikon acryl i ciągle kupuję taśmy zabezpieczające nie mówiąc o kartonie w rolce do zabezpieczenia podłogi.

:yes:silikon acryl i ciągle kupuję taśmy zabezpieczające nie mówiąc o kartonie w rolce do zabezpieczenia podłogi.

Na razie jakoś to idzie, bo ja lubię zawyżać pozycje w kosztorysie.

Więc mam wpisane kafelki po 100 zł/m2. Potem kupuję takie po 50-60 zł/m2 a reszta idzie właśnie na te wszystkie pierdoły, których nie ujęłam i ogólnie jakoś wychodzi na 0 ;)

Ale wprawiam się i robię te zestawienia coraz dokładniejsze :D

Gość Arturo72
Cały sprzęt

Płyta,piekarnik,mikrofala,zmywarka,okap czy też bardziej pochłaniacz to koszt ok.5tys.zł za całość,lodówka z mieszkania bo działała i nie było sensu zostawiać,zresztą też whirlpool ;)

Umywalka dwukomorowa+bateria ok.500zł za całość.

Zresztą łazienka też zdrowo poniżej dychy wyszła :)

2.jpg

6.jpg

7.jpg

Można ? Można :D

2.jpg

6.jpg

7.jpg

Edytowane przez Arturo72

Płyta,piekarnik,mikrofala,zmywarka,okap czy też bardziej pochłaniacz to koszt ok.5tys.zł za całość,lodówka z mieszkania bo działała i nie było sensu zostawiać,zresztą też whirlpool ;)

Umywalka dwukomorowa+bateria ok.500zł za całość.

Zresztą łazienka też zdrowo poniżej dychy wyszła :)

No i mamy kolejny przykład bez lodówki...

No to jeszcze napisz kotłownia pralnia masz tam prysznic umywalkę nie pamiętam czy kibelek to w temacie 1 łazienki.

Gość Arturo72

No i mamy kolejny przykład bez lodówki...

No to jeszcze napisz kotłownia pralnia masz tam prysznic umywalkę nie pamiętam czy kibelek to w temacie 1 łazienki.

Na złom działającą lodówkę nie miałem chęci wyrzucać ;)

Pralnio-suszarnia a nie kotłownia bo nie mam syfu węgielnego w domu ;)

DSCN3123.jpg

1 (1).jpg

A i mam osobne WC jeszcze ;)

1.jpg

DSCN3123.jpg

1.jpg

1 (1).jpg

Edytowane przez Arturo72