Lopez69 14.03.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Witam serdecznie, parę dni temu ruszyłem z budową domu i natknąłem się na problem, którego rozsądnego rozwiązania jeszcze nie znalazłem. Chodzi mianowicie o to, że buduję ścianę jednowarstwową z ceramiki poryzowanej, szlifowanej o szerokości 44 cm. Ściana fundamentowa ma jednak tylko szerokość 38 cm, ergo 6 cm pustaka wystaje na zewnątrz. Ma ktoś z Was pomysł jak zabezpieczyć tą powierzchnię od dołu, tak aby chłod nie dostawał się do wnętrza pustaka ? PozdrawiamLopez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 14.03.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Chodzi mianowicie o to, że buduję ścianę jednowarstwową z ceramiki poryzowanej, szlifowanej o szerokości 44 cm. uuuu no to jak już wszystko kupiłeś to za późno na naprawienie tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopez69 14.03.2011 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 uuuu no to jak już wszystko kupiłeś to za późno na naprawienie tego A jak powinienem był zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 14.03.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Lopez69 Ty masz trzymać się projektu i zwymiarowania. Na własne życzenie zmieniłeś wymiar zewnętrzny lub wewnętrzny budynku. Pamiętaj o konsekwencjach tej decyzji. Napisz na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopez69 14.03.2011 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Panowie, odzywajcie się jak macie coś ciekawego do powiedzenia. Moralizować możecie gdzie indziej.PozdrawiamLopez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 14.03.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 A miales w projekcie sciane jednowarstwowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopez69 14.03.2011 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 A miałem. I jeszcze raz podkreślam, nie pytam czy tak można budowac ściany .... bo zgodnie ze sztuką budowlaną i opiniami specjalistów Wienerbergera i Edera można oraz projektantem i inspektorem nadzoru, a pytam jak docieplić i zaizolować odkryte 6 cm pustaka od spodu. Mam nadzieję, że wyrażam się wystarczająco czytelnie ?PozdrawiamLopez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 15.03.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 A miałem. I jeszcze raz podkreślam, nie pytam czy tak można budowac ściany .... bo zgodnie ze sztuką budowlaną i opiniami specjalistów Wienerbergera i Edera można oraz projektantem i inspektorem nadzoru, a pytam jak docieplić i zaizolować odkryte 6 cm pustaka od spodu. Mam nadzieję, że wyrażam się wystarczająco czytelnie ? Pozdrawiam Lopez No to spytaj się przedstawicieli Wienerbergera i Edera oraz projektanta i inspektora nadzoru, co z tym zrobić. Mój mąż, który jest konstruktorem zaproponował ten sam sposób jak Arturo72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 15.03.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 ale tak to na projekcie wyszlo ze te 6cm wystaje? czy bylo cos zmieniane w trakcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopez69 15.03.2011 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 @ Arturo - prosiłem przecież - jak nie mamy nic mądrego do powiedzenia, to się nie odzywamy. Jak już wczesniej zaznaczałem, nie interesują mnie komentarze na temat ścian jednowarstwowych a jedynie na temat rozwiązania nurtującego mnie problemu. @ Gustaw Fijak - tak, tak było w projekcie. Generalnie przy grubych ścianach jednowarstwowych takie przypadki wystepują, no chyba, że ściany fundamentowe o grubościach powyżej 50 cm są normalnościa, bo jak np. budować ściany z pustaków o grubości 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sky4 20.03.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Jakby dać 2 x 24 cm bloczkami, wyszłoby z zaprawą akurat 50 cm. To jest pomysł, który poddaję wszystkim jednowarstwowcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.03.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 doklej po prostu na scianę pod porothermem pasek styropianu szerokości 5-10 cm a grubości takiej żeby styropian zlicował się z pustakiem. Będzie wygladało że cokół masz nieco niższy ale to raczej nie ma znaczenia. Swoją drogą ściana fundamentowa ma grubość 38 z ociepleniem czy są to same bloczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopez69 21.03.2011 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 @ Sky4 i Coulignon dzieki za wskazówki.38 to grubość samych bloczków, na to wejdzie jeszcze ocieplenie. Zapomniałem jednak dodać, że pustaka chyba przesunę parę centymetrów na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts