Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam rozwiązania problemu :)

Recommended Posts

Witam serdecznie,

parę dni temu ruszyłem z budową domu i natknąłem się na problem, którego rozsądnego rozwiązania jeszcze nie znalazłem. Chodzi mianowicie o to, że buduję ścianę jednowarstwową z ceramiki poryzowanej, szlifowanej o szerokości 44 cm. Ściana fundamentowa ma jednak tylko szerokość 38 cm, ergo 6 cm pustaka wystaje na zewnątrz. Ma ktoś z Was pomysł jak zabezpieczyć tą powierzchnię od dołu, tak aby chłod nie dostawał się do wnętrza pustaka ?

Pozdrawiam

Lopez

A miałem.

I jeszcze raz podkreślam, nie pytam czy tak można budowac ściany .... bo zgodnie ze sztuką budowlaną i opiniami specjalistów Wienerbergera i Edera można oraz projektantem i inspektorem nadzoru, a pytam jak docieplić i zaizolować odkryte 6 cm pustaka od spodu. Mam nadzieję, że wyrażam się wystarczająco czytelnie ?

Pozdrawiam

Lopez

A miałem.

I jeszcze raz podkreślam, nie pytam czy tak można budowac ściany .... bo zgodnie ze sztuką budowlaną i opiniami specjalistów Wienerbergera i Edera można oraz projektantem i inspektorem nadzoru, a pytam jak docieplić i zaizolować odkryte 6 cm pustaka od spodu. Mam nadzieję, że wyrażam się wystarczająco czytelnie ?

Pozdrawiam

Lopez

No to spytaj się przedstawicieli Wienerbergera i Edera oraz projektanta i inspektora nadzoru, co z tym zrobić. Mój mąż, który jest konstruktorem zaproponował ten sam sposób jak Arturo72.

@ Arturo - prosiłem przecież - jak nie mamy nic mądrego do powiedzenia, to się nie odzywamy. Jak już wczesniej zaznaczałem, nie interesują mnie komentarze na temat ścian jednowarstwowych a jedynie na temat rozwiązania nurtującego mnie problemu.

@ Gustaw Fijak - tak, tak było w projekcie. Generalnie przy grubych ścianach jednowarstwowych takie przypadki wystepują, no chyba, że ściany fundamentowe o grubościach powyżej 50 cm są normalnościa, bo jak np. budować ściany z pustaków o grubości 50 cm.

doklej po prostu na scianę pod porothermem pasek styropianu szerokości 5-10 cm a grubości takiej żeby styropian zlicował się z pustakiem. Będzie wygladało że cokół masz nieco niższy ale to raczej nie ma znaczenia. Swoją drogą ściana fundamentowa ma grubość 38 z ociepleniem czy są to same bloczki?